Jay-Z, Brooklyn Nets och bra business

Amat Levin 15:46 29 Aug 2012

 

 

 

 

nets
The New York Times
har en väldigt intressant artikel om förhållandet mellan Jay-Z och NBA-laget Brooklyn Nets (tidigare New Jersey Nets, de flyttade nu i somras) som han var med och köpte för ett par år sedan. De skriver bland annat om hur liten hans andel i laget faktiskt är, vilket många säkert redan visste, men det gör rader som Kanyes ”Lucky I ain’t have Jay drop him from the team” ännu roligare.

Mer intressant är faktumet att Jay-Z ”bara” investerade en miljon dollar i köpet, vilket, om allt hade floppat, hade gjort hans förlust hanterbar. Men nu när det har gått bra har han bland att kunnat få igenom att den nya arenan ska innehålla en Rock-A-Wear-butik, en 40/40 Club och att laget använder sig av en reklambyrå som han själv är delägare i.

nets2
Han har tydligen också haft en inverkan på hur laget ska profilera sig, vilket jag tror har varit extremt viktigt. Innan jag åkte till New York i somras hade jag en diskussion med Hasan om hur det skulle gå med ett till NBA-lag i New York. NBA har bara funnits sedan i mitten av 1940-talet och New York Knicks var ett av originallagen, vilket är en av anledningarna till att klubben har extremt trogna fans. Men genom att rätt tydligt profilera sig mot en ”urban” publik (bland annat genom färg- och musikval) fick jag intrycket av att Brooklyn har lyckats förvandla sig till det hippare av stans lag. Under mina två veckor i New York såg jag överlägset fler Brookly Nets-tröjor och kepsar än Knicks-varianter. Var till och med tvungen att köpa en själv.

 


Det verkar alltså som att Jay-Z kommer att tjäna en rejäl hacka på den här investeringen. Det är äckligt hur smart han är. Läs artikeln här.

Fler blogginlägg från Amat Levin