Från New Orleans ghetto till brittisk adel – hiphopens konstigaste såpopera

Amat Levin 12:43 18 Dec 2013Ni som har läst den här bloggen länge vet att jag har en (överdriven?) fascination för den underlige New Orleans-rapparen Jay Electronica. Och när jag gästade Vad blir det för rap? i somras nämnde jag något som jag glömde följa upp.

Vet du inte vem Jay Electronica är? Helt förståeligt, här kommer en snabbgenomgång (ni andra kan hoppa fram i texten).

----------

 • 2007: Inspirerad av filmen The Eternal Sunshine of the Spotless Mind, släppte han fyra verser fördelade över 15 minuter, som alla byggde på Jon Brions soundtrack till samma film. Utan trummor, med ämnen som hjärtesorg och sökande, och med en total avsaknad av marknadsföring laddade ändå 50 000 personer ner projektet under den första månaden via Jay Electronicas MySpace. Det lät som ingenting annat inom hiphop.
   
 • 2008: Med en växande hype började oklara ep:s och mixtapes cirkulera under namnen Style Wars och What the Fuck Is a Jay Electronica.
   
 • 2009: Tillsammans med mästerproducenten Just Blaze släppte han singlarna Exhibit A och Exhibit C (2009 års bästa raplåt?), samt bjöd på några fantastiska gästverser – bland annat på Reflection Eternals Just Begun. 2010 såg ut att bli hans år.
   
 • 2010: Diddy gästade på en av hans låtar och flörtade öppet med att signa honom. Istället skrev Jay Electronica i november på för Jay-Z:s Roc Nation. Han bjöd även på två spektakulära gästspel – Curren$ys The Day och The Bullitts Close Your Eyes. 2011 såg ut att bli hans år.
   
 • 2011-2013: Förutom några, visserligen väldigt bra, enskilda låtsläpp och löften om att debutalbumet antingen är färdigt eller ska komma ”real soon”, hände inget.

----------

Okej. Jay Electronica hade under många år ett rätt publikt förhållande med Erykah Badu, som bland annat inspirerade den här. Men mer och mer började han tillbringa tid i London under 2011, där han blev vän med den brittiske finansmannen Ben Goldsmith och hans fru Kate Emma Rothschild, arvtagerska till Amschel Rothschild och medlem i den anrika familjen.


Giftermålet mellan Ben Goldsmith och Kate Rothschild, 2003.

Men 2012 gick Ben Goldsmith på en Twitter-rant där han anklagade Kate Rothschild, som han varit gift med i nio år, för otrohet. Han hade hittat en sms-konversation i hennes telefon där det framgick att hon haft en affär med Jay Electronica. Tydligen ska Ben ha gett henne örfil och sparkat en leksak på henne och den engelska skvallrepressen jublade för det som skulle kommat att kallas för ”The Twitter Divorce”. Jay Electronica hjälpte till genom att, enligt officiella uppgifter, Facebook-likea bilder på Kate samt twittra ”Stop acting like a bitch” till Ben.

I april 2013 gick skilsmässan igenom och Jay Electronica och Kate Rothschild kunde göra sitt förhållande officiellt. Sedan dess har han minglat med ”eliten”, åkt helikopter med Kate och, tillsammans med brittisk adel, besökt den årliga dansen på Guinnes-familjens herrgård i Wiltshire bärandes t-shirt och en Nike-hoodie. Och nu varvar brittisk press rapporter om att Kate Rothschild och Jay Electronica planerar ett bröllop, med uppgifter om att hon är förbannad på honom för att han är ”för nära vän” med den 21-åriga supermodellen Cara Delevingne.


Rätt nöjd med livet.

Jag förstår ingenting. Men det blev plötsligt åh så uppenbart varför debutalbumet fortsätter dröja. 

Fler blogginlägg från Amat Levin