Kommentarer på: Är världen redo för en svart James Bond?

Visa inlägget

29 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för JK
  JK

  är nöjesguiden redo för en kvinnlig bond? eller en i rullstol? eller en taliban? eller en nynazist?

  trams.

  att göra frågor av en icke-fråga.

  är guiden redo för att en vit man spelar nelson mandela när den rullen spelas in?

 2. Bild för Varga
  Varga

  Fast detta är ju orelevanta jämförelser...
  Bond är en karaktär som har fyllts i utav olika skådespelare med tiden, och inte bara skådespelare vilka ser lika ut. Vilket skulle tyda på att det inte är utsidan på Bond som utmärker Bond, utan hans karaktär. Vilket leder till att utsidan inte är viktig för Bond förutom hans hudfärg?
  Blade, och Shaft jämförelserna fungerar inte då det bara funnits 1 skådespelare till karaktären, och om de hade haft ett flertal andra som inte hade sätt lika ut alls, så hade nog inte folk känt någon större förakt mot en vit man som tar över Blade iaf.
  Äh, folk som står för att Bond bara ska vara vit får ta och slipa på argumenten då

 3. Bild för Amat Levin

  JK: Haha, mogen kommentar. Man kan börja med att göra skillnad på en historisk och fiktionell person.

 4. Bild för Amat Levin

  Varga: Fast kom ihåg Shaft-filmen med Samuel L. Jackson i huvudrollen? Där han spelade originalets brorson eller något sådant. Tänk om han hade varit en vit adoptivson till den första Shaft – folk hade inte gillat. Shaft och Blade var bara de första exemplen jag kom på, men jag tror att även svarta är beskyddande av sina karaktärer. Sen kan man diskutera om svarta har mer belägg för det, med tanke på hur få prominenta svarta karaktärer det finns.

 5. Bild för Varga
  Varga

  JK, nynazist Bond vore att ändra hans karaktär, vilket en kvinnlig Bond också skulle(då han ska vara så manlig som möjligt och en kvinnoman) Bond i rullstol, så kan han inte utföra sitt jobb. Taliban vore även karaktärbrytande då han ska vara från Storbritannien.

  Nelson Mandela skulle vara gjord på en sann person, vilket mer verklighetsbaserat om de kommer så nära som möjligt med utseendet. Det vore samma sak som att fråga sig varför Will Smith inte spelar Adolf Hitler i filmer...

 6. Bild för Amat Levin

  Varga; Dessutom har även rapparen Sticky Fingaz porträtterat Blade i en tv-serie.

 7. Bild för Varga
  Varga

  Amat Levin:
  Jo klart, jag förstår vad din poäng är. Men jämförelsen får bli på någon annat då. Lite svårt då det inte finns många filmer som pågått lika länge som Bond.
  Men att folk blir upprörda beror ju inte på att dem är vita eller svarta och känner sig beskyddande över sina karaktärer, utan att dem vill skilja sig med den andra hudfärgen och inte se sig som människa hade jag velat säga då.

 8. Bild för MATTIAS
  MATTIAS

  Suck.. människa som människa.
  Är detta nästa vi ska se "ALLA RASAR"-rubrikerna i all media nu framöver?

 9. Bild för hibby
  hibby

  Det är intressant att se hur diskussionen kring "svart mans övertagande av vit roll" väcker irritation men det är väldigt få människor som bryr sig när "färgade" fiktionella karaktärer tolkas av vita, så som det har gjorts i all evighet. Eller är jag helt ute och cyklar när jag tänker på vita Jennifer Lawrence som färgade Katniss Everdeen, Elizabeth Tayor som Cleopatra eller Marion Cotillard som Tania Al Ghul.. det blev heller inga större diskussioner när amerikanen Robert Downey Jr tolkade brittiska Sherlock Holmes som är så engelsk så man spyr men gud bevare att Londonfödda Idris får chansen att tolka Bond. Den här diskussionen äcklar mig.

 10. Bild för Amat Levin

  Hibby: Listan kan göras hur lång som helst. Extremt bra poäng.

 11. Bild för Joseph

  Folk blev ju upprörda när Daniel Craig skulle spela Bond eftersom han var blond och det hade inte Bond varit tidigare heller. Idag har man glömt bort det. På samma sätt tror jag folk kommer glömma att det ens fanns en diskussion kring det här när Idris Elba varit Bond i en-två filmer.

 12. Bild för Teodor
  Teodor

  Så länge det är en bad ass motherfucker spelar inte färgen någon roll. Knappt könet heller, även om Bonds manlighet känns som en ganska stor del av hans karaktär. Jag tror Idris Elba skulle bli en riktigt bra Bond.

 13. Bild för Birgitta

  Världen (Sverige) var ju uppenbarligen inte ens redo att klippa bort rasistiska stereotyper ut ett barnprogram så nej, världen är inte redo för en svart James Bond, åtminstone inte utan att 'rasa'.

  Tyvärr.

 14. Bild för JK
  JK

  varga: ja men dåså. låt negern vara bond då.
  det gäller att fokusera på de viktiga frågorna...
  har inte ni ett havererat trafikkaos/politiker med demokratiförakt att ta tag i i gbg? :-)

 15. Bild för Emelie Estelle
  Emelie Estelle

  Alltid bra skrivet Amat. Men att man ens "behöver" tar upp frågan är ju helt upprörande. Hur många skådisar har inte spelat Bond nu? Både mörkhåriga, korta, långa, blonda...varför inte någon som inte är vit? Det är sjukt upprörande att folk ens reagerar med tanke på hur många "byten" av skådisar som vart genom tiderna. Så länge James bond är en sexig britt så är jag himla nöjd. Hade hans karaktär förändrats och blivit en osexig ryss t.ex så hade jag nog blivit lite besviken eftersom Bond ska ha en viss utstrålning och karaktär.
  Det borde inte ens diskuteras. Det borde diskuteras lika lite som pickaninnydockan i Kalle anka's jul borde diskuterats. De som blev upprörda över det måste ju vara samma människor som blir upprörda över hudfärgen på nya bondkaraktären. Kan folk bara tänka ett steg längre och samla lite fakta innan man gör uttalanden, hade vart så mycket trevligare stämning då.

 16. Bild för Nilla
  Nilla

  JA JA JA JA!!! Meeeeeeer Idris Elba. Idris Elba hela tiden. Idris Elba som Bond skulle vara det bästa någonsin!! Den filmen skulle jag betala för att se.

 17. Bild för Mahathma James Brownovic
  Mahathma James Brownovic

  Är världen redo för en homosexuell James Bond, eller är nuvarande 007 en smygfikus?

 18. Bild för auuus

  Jag har svårt att förstå varför folk tycker att det hela skulle vara ett problem.
  Tanken på Bond som ett kodnamn snarare än en person känns ju betydligt rimligare än att Bond skulle vara en och samma person, och med det i åtanke så vore det bara underligt ifall det bara vore vita som kunde uppnå det kodnamnet.
  Argumenten om att Bond inte skulle kunna vara svart känns rotade i "nej, men det bara är så", trots att Bond uppenbarligen kan genomgå ganska drastiska personlighetsförändringar. Personligheten bör väl rimligtvis vara viktigare än hudfärgen, vilket troligen också de flesta av de kritiska skulle vilja påstå. Synd bara att det för dem visar sig vara skitsnack när det kommer till kritan.

 19. Bild för Julia
  Julia

  JK: Ärligt talat? Åh, blir så trött när man hör sådana argument. - "har inte ni viktigare saker att ta hand om?" Jomenvisst, vi väntar med att diskutera sådana här petitesser tills det inte finns några som helst problem inom Sveriges gränser kvar. Först då går det ju faktiskt att bry sig om NÅGOT annat. Som du sa, hela denna diskussionen är ju faktiskt en 'icke-fråga' som då i din mening är ett icke-problem?!

 20. Bild för JK
  JK

  för mig med vänner från alla världens hörn. bla personer som varit i krig så är detta en icke-fråga.

  den här frågan påminner alldeles för mycket om vita kränkta män. hur kränkt är artikelförfattaren över det faktum att james bond är vit? lika kränkt som jag är över det faktum att asfalt är svart.

 21. Bild för Amat Levin

  JK: Wow, du verkar inte kunna ta in något från varken texten eller övriga kommentarer. Haha, jag är inte kränkt av att Bond är vit, utan har, om du läst texten, snarare visat viss förståelse för kritikersidan. I övrigt anser jag dig nu vara diskalificerad från denna diskussion med tanke på dina oklara Mandela- och asfaltsjämförelser och "låt negern få spela Bond då"-resonemang.
  Emelie: Tack! Håller med allt.
  Auuus: +1
  Birgitta: Agreed, man trivialiserar frågan om man tror att det här inte kommer att uppröra folk.
   

 22. Bild för Anna J
  Anna J

  Jag fullkomligt älskar tanken på fantastiske Idris Elba som James Bond. Det vore helt fantastiskt men tyvärr kommer det aldrig att ske är jag rädd för, hoppas dock att jag har fel. Det är inte bara i Sverige som folk skulle gå bärsärkagång om James Bond skulle spelas av en icke-vit skådis. Se bara vad som sker t ex i Östeuropa och senast igår i Italien när svarta spelare äntrar en fotbollsplan. Folk är inte redo för något som faller utanför deras safezon.
  Emelie - bra inlägg.
  Amat - tack för en bra blogg.

 23. Bild för nislon
  nislon

  Ta "xXx" (Triple X) som ett, förmodligen sådär, exempel. I första rullen var det Vin Diesel som spelade rollen och i andra så var det Ice Cube! Ok, de är egentligen två skilda personer i filmerna men bägge fick ju kodnamnet "Triple X" av chefen. Som en kommentar till 007-teorin så skulle "Triple X" kunna spelas av vem helst helst, oavsett kön eller ras, eftersom det är ett kodnamn för en stjärtsparkande agent som löser fallet. Idris Elba skulle förmodligen göra en grym 007.

 24. Bild för Tom
  Tom

  Jag ser James Bond-filmerna och hela den organisation som han arbetar i som en vidarefortsättning i ”modern” tid på den vita ultrakonservativa brittiska imperialismen/kolonialismen, detta då Bonds uppdrag sker främst utanför Englands gränser, och inte sällan i tidigare engelska/franska kolonier där det redan finns mycket material på plats sedan den kolonialistiska eran. James Bonds roll är att med rätt att döda ”bevara nationens intressen” utomlands (han är sällan i England och skjuter ”skurkar”), och detta är väl ren och skär gammal vit engelsk imperialism?

  Hela filmserien med James Bond som åker runt till andra länder för att ”rädda världen” tycker jag bygger på en tanke som spåras till ”White Man’s Burden”. Av den anledningen vore det konstigt att se en svart man spela James Bond.

 25. Bild för Alexander
  Alexander

  Detta är ju löjligt. Jag trodde det bara fanns människor, inte olika färger. Varför ska man vara så fixerad vid att en svart ska spela rollen som james bond? Varför är det så viktigt att människor med svart hudfärg ska få ta mer plats på vita duken? Det är ju människorna som pratar om hudfärg som skapar rasismen. Det är väl ändå inte hudfärg man ska gå efter när man söker skådespelarna. Det är väl hur bra dom kan prestera oavsett hudfärg som räknas. Hursomhelst så är detta en icke-fråga. Det finns viktigare frågor att ta upp t.ex. folkutbytet på svenskarna och islamiseringen av europa. Inte vem som ska spela james bond härnäst. Det har ändå gjorts för många filmer med han...

 26. Bild för Amat Levin

  Alexander: Konstigt resonemang. Du påstår att hudfärg inte spelar någon roll (vilket det tyvärr gör, finns för många exempel för att nämna alla, men här får du ett: http://www.huffingtonpost.com/bill-quigley/fourteen-examples-of-raci_b_6...), samtidigt som du oroar dig över "folkutbytet på svenskar"? Och som någon tidigare kommenterare påpekade, bara för att det finns viktigare och större frågor, gör det inte att de mindre frågorna inte är värda att också diskuteras.

 27. Bild för Anja
  Anja

  Tycker inte ens man behöver jämföra med andra filmer, klart som fan att Idris Elba skulle göra en grym Bond!
  Jag är bara glad att det inte är Sverige och "bevara kalles jul" som kommer rollsätta nästa Bond.
  (Och kan inte folk lägga ner uttrycket icke-fråga? Du tog dig tid att kommentera, ha en åsikt kring ämnet,
  därav var det en viktigt fråga för dig)

  Amat, dina inlägg (heter det så? kanske artiklar, inte så haj på bloggvärlden..) är alltid lika awesome:)

 28. Bild för Lina Melander
  Lina Melander

  Tack för att du orkar skriva om rasism & feminism Amat, du gör det så fudging bra! Gaah, nej vi lever absolut inte i ett föredetta-rasistiskt samhälle, förstår inte hur folk kan påstå det. Men det verkar som att alla vita nu för tiden tror att rasism = att vilja UTROTA en hel ras, inte att man "bara" diskriminerar, exotifierar, stänger ute och har fördomar som man låter styra. Och ja, snälla, ge oss Elba som Bond!! Och sedan en kvinna som Bond! Elba eller en kvinna som Bond kanske skulle få tom mig, som inte gillat Bond nämnvärt sedan Connery slutade som Bond, att börja titta på filmerna igen. Till alla som kommenterat att detta är trams osv..ni är vita män eller hur? Kan ni FÖRSÖKA förstå? Vi som inte är vita män, lär oss att identifiera oss med vita män, vita manliga hjältar osv, eftersom ni är överrepresenterade. För oss är det helt normalt att titta på filmer, tv-serier, program, dokumentärer etc etc som handlar om en/flera vita män och tycka att de är BRA. Vi växer upp med detta. Vi lär oss att se PERSONLIGHETERNA inuti dessa vita män, att känna med dem. Ni kan däremot inte titta på filmer etc där huvudrollen är en icke-vit person eller en kvinna, för då kan ni inte "identifiera er". Inser ni inte hur skevt detta är?

 29. Bild för Milyc
  Milyc

  Kleopatra var inte "färgad" eftersom hon tillhörde en dynasti som var aristokrater från Makedonien och identifierade sig som greker, talade grekiska och importerade så väl hustrur som all viktig administrativ personal från Grekland eller Makedonien. Kleopatra som var den sista regenten i Egypten av sin släkt som styrt där i cirka 300, var den första av dem som lärde sig egyptiska.

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla