Är världen redo för en svart James Bond?

Amat Levin 14:02 3 Jan 2013


Skyfall, senaste James Bond-filmen, var en välbehövlig comeback för en serie som tog ett farligt kliv i fel riktning med 2008 års Quantum of Solace. Det var också ett styrkebesked från Daniel Craig, som visade att han har mer att ge. Men hans dagar som världens mest kända agent är ändå räknade och trots att han har ett par filmer kvar har det redan börjat spekuleras kring en efterträdare. En av de hetaste karaktärerna är en lång, snygg, brittisk skådis som har en bakgrund i världens bästa tv-serie någonsin. Så här ser han ut:

 

……

 

Ni får känna efter lite till.

 

 

Klara? Okej.

 

En av de hetaste kandidaterna att ta över rollen som 007 är Idris Elba som visserligen är född i London, men har föräldrar från Ghana och Sierra Leone. Det här har naturligtvis upprört vissa grupper. James Bond är ju en vit man från Skottland, att en svart man ska spela honom är att låta det så kallade post-racial samhället (som i mitt tycke ännu inte existerar) gå för långt. Och jag kan förstå det resonemanget. Det är som att låta, säg, Tom Hardy få spela Shaft i en nyversion. Å ANDRA SIDAN är Shaft en symbol för just svart frigörelse och självständighet och är mer intimt förknippad med svart kultur än vad James Bond är med vit. Ian Flemings poäng med James Bond var ju att han skulle vara som en tom och rätt ointressant bok, och till störst del fungera som ett vapen eller ett instrument.

Ett bättre exempel skulle kanske vara Blade, Marvels vampyrjägare som är svart och har porträtterats av Wesley Snipes, men vars svarthet inte nödvändigtvis är central för själva karaktären. Det skulle sannolikt inte vara lika komplicerat för en vit man att spela honom. Men även här finns det motargument. 2012 finns det redan så få svarta (eller latinamerikanska eller asiatiska) huvudkaraktärer på vita duken, behöver vi verkligen en mindre?

Ett av de främsta argumenten för att en svart man (eller – henhatarna exploderar i vrede – en kvinna!??!) skulle kunna spela Bond är att en populär teori gör gällande att Bond inte är en person, utan ett kodnamn. Det skulle förklara varför han aldrig åldras (trots att andra karaktärer, som Judi Denchs M, blir äldre) och varför hans personlighet genomgår förändringar. Tolkar man James Bond som ett kodnamn, som en superhemlig agent faktiskt borde ha, skulle så klart vem som helst kunna gömma sig bakom det.

Jag vet inte, jag har så klart inga problem med det, men jag blir ändå förvånad om rollen går till Elba, eller någon annan icke-vit skådis. Han har själv uttryckt sitt intresse, men även stor oro för att hans hudfärg, istället för hans skådespeleri, ska få all uppmärksamhet. Vad tycker ni? Ska James Bond vara vit, och i så fall varför, eller bryr man sig helt enkelt inte?

Edit:
Vill lyfta ett inlägg från kommentarsfältet här nedan som visar på dubbelmoralen i svart-James-Bond-kritiken:

Hibby
Det är intressant att se hur diskussionen kring "svart mans övertagande av vit roll" väcker irritation men det är väldigt få människor som bryr sig när "färgade" fiktionella karaktärer tolkas av vita, så som det har gjorts i all evighet. Eller är jag helt ute och cyklar när jag tänker på vita Jennifer Lawrence som färgade Katniss Everdeen, Elizabeth Tayor som Cleopatra eller Marion Cotillard som Tania Al Ghul.. det blev heller inga större diskussioner när amerikanen Robert Downey Jr tolkade brittiska Sherlock Holmes som är så engelsk så man spyr men gud bevare att Londonfödda Idris får chansen att tolka Bond. Den här diskussionen äcklar mig.

Fler blogginlägg från Amat Levin