Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats

Amat Levin 14:19 11 Sep 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera har hört av sig och önskat en genomgång av ligans lag, så att man lättare ska kunna välja klubb att följa. Självklart ska ni få det! NBA består av 30 lag – 15 i Eastern Conference och 15 i Western Conference. Sedan är varje conference indelad i tre divisioner (Atlantic, Central och Southeast för Eastern och Northwest, Pacific och Southwest för Western). De åtta bästa lagen från varje conference gör upp i slutspelet, och alla lag som missar får istället vara med i The Draft Lottery, där man lottar fram vilken klubb som får välja först i årets draft av nya spelare (mer om draften en annan gång).

Jag kommer att gå igenom alla lag från de sämsta till de bästa. Så – låt oss börja med:

charlotte

30. Charlotte Bobcats

Division: Southeast, Eastern Conference

Antal titlar: 0

Historia: 1988 fick North Carolinas Charlotte ett eget basketlag – Hornets. På planen fick laget snabbt en lojal skara fans, men 1999 anklagades klubbens ägare, George Shinn, för våldtäkt. Rättegången visades på tv och drog svinmånga tittare, och trots att Charlotte är en baskettokig stad sjönk publiksiffrorna dramatiskt, som en direkt konsekvens av ägarens impopularitet. Detta, i kombination med arenastrul, gjorde att Shinn 2002 valde att flytta laget till New Orleans (han friades från brottet, men har än idag aldrig återvänt till Charlotte). Ligan lovade dock att staden snart skulle få en ny klubb och 2004 blev det verklighet – Charlotte Bobcats blev NBA:s 30 lag.

Förutom under säsongen 2009-2010 har Bobcats varit ett av ligans sämsta lag. 2010 blev Michael Jordan huvudägare, men har visat sig inte ha samma talang för administration som för spel. Förra säsongen slutade klubben på 7 vinster och 59 förluster (de förlorade sina 23 sista matcher), vilket är den sämsta vinstprocenten i ligans historia.

Inför säsongen 2012-2013 lyckades de åtminstone drafta Michael Kidd-Gilchrist, en av denna års collegeklass mest lovande spelare (de rekryterade även svenska Jeffrey Taylor – mer om svenskar i NBA en annan gång). Men framtiden ser ändå rätt dyster ut. Räkna med att Bobcats återfinns i närheten av botten när säsongen är slut.

Nyckelspelare: Michael Kidd-Gilchrist, Kemba Walker, Ben Gordon, Bismack Biyombo, Tyrus Thomas

Anledning att följa: Du blir unik – ingen kommer att anklaga dig för att hoppa på ett segertåg.

Anledning att inte följa: Depression plus asfula linnen.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade

 

Fler blogginlägg från Amat Levin