Yesika lyfter psykisk ohälsa på nya singeln Black Eye

12:08 8 Mar 2019

Den göteborgska sångerskan och kompositören träffar precis rätt i sin nya låt.

Yesika är precis i början av karriären, men med två singlar ute bådar det redan gott för framtiden. Black Eye släpps den 8 mars och är en finstämd komposition med latinamerikanska gitarrtoner som väver in sig sömlöst med Yesikas hjärtskärande röst. Vi tog ett snack med henne om hur låten kom till.  

Hej Yesika! Hur kom det sig att du började göra musik?
— Hej! Kreativitet har alltid varit en stor del av mig, men det tog faktiskt tid innan jag förstod att det var genom musiken som jag fick mest utlopp för min kreativitet. Jag minns att jag en dag satt och lyssnade på när min bror spelade gitarr i sitt rum och så jag började att sjunga med lite. Till en början testade vi på en del covers, mest för skojs skull, men jag insåg då att sången alltid varit ett sätt för mig att uttrycka mig och hitta min röst. Något år senare blev jag tillfrågad av en vän om inte jag ville hjälpa till att skriva klart en låt i en riktig studio för första gången, vilket var stort för mig då som bara var 17 år. Det blev så tydligt för mig där och då att det är här jag känner mig som mest kreativ. Det har hänt en del på vägen sen dess, jag har arbetat en del med olika producenter och testat mig fram. Det känns därför otroligt kul att äntligen få släppa lite musik. 

Varifrån kom inspirationen till din nya låt Black Eye?
— Jag gick igenom en period i mitt liv, för ungefär fyra år sedan, då jag tänkte mycket på existentiella frågor och om vad som är viktigt i livet. Jag insåg att jag kunde få ner mina frågetecken på ett blankt papper och det var då Black Eye kom till. Den hade legat och dammat ett tag, men i år valde jag och och min bror att göra en akustisk version av den. Handlingen till videon illustrerar dels de känslor som jag har haft inom mig men även hur många andras vardag kan se ut.

Du har berättat att låten handlar om psykisk ohälsa och depression, hur kom det sig att du valde att belysa det ämnet?
— I min värld har jag alltid trott att man inte är lika tilltalande som artist om man pratar om vissa tabubelagda ämnen, bland annat depression. Det finns liksom en norm kring att man bör följa den perfekta vägen precis som den porträtteras i dagens samhälle, där allt verkar vara en dans på rosor och väldigt lite utrymme ges för känslor. Men efter att ha sett många i min omgivning gå igenom svåra situationer och jag själv upplevt motgångar, har jag förstått att en sångröst är mer än ett musikaliskt uttryck, det är ett sätt att tala för de som inte kan. Jag kan, och vill därför belysa det.

Musikvideon till låten illustrerar just en daglig kamp med depression, hur var det att arbeta med den?
— Jag tyckte att det var svårt men vackert. Det var en sak att planera och skriva ner idéerna för videon, men när det väl kom till kritan så var inspelningen en stor utmaning. Jag behövde leva mig in i rollen, vilket var nytt. Tidigare har jag spelat roller till musik, men denna gång fick jag spela en roll till en sinnesstämning. Det som gav mig ännu mer perspektiv var hur folk, helt ovetandes om att en inspelning pågick, inte verkade bry sig om mig vid filminspelningarna, trots att min roll tydligt visade en förstörd kvinna. 

Du har även sagt att intäkterna för låten kommer att gå till något speciellt, berätta mer om det.
— Ja precis! Intäkterna kommer att gå till Tilia, en organisation som hjälper unga med enklare symptom av psykisk ohälsa. De jobbar mycket med att stötta personer med låg självkänsla och självkritiska tankar. Det är otroligt viktigt att få rätt stöd och hjälp i ett tidigt skede för att på så sätt förebygga psykisk ohälsa. Det tycker jag Tilias verksamhet gör bra!

Var har du hämtat inspiration ifrån musikaliskt i låten?
— Just Black Eye har inspirerats en hel del av de orientaliska influenser jag växt upp med samt artister som The Weekend, Stromae och Charles Aznavour. När jag skrev den var tanken att det skulle vara en produktion bakom, men den kompletteras istället med min brors vackert avskalade gitarr.

I höstas gav du även ut låten Remember Me, håller du på att bygga upp inför en EP snart?
— Det är tanken. Både Remember Me och Black Eye är två egna singlar som skiljer sig men samtidigt beskriver mycket av mina tankar och känslor. Förhoppningen är att framöver släppa ett EP inspirerad av den latinamerikanska kulturen som jag är uppvuxen med. Vi har inte helt bestämt hur det kommer att se ut så det blir nog en överraskning.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!