Yalla Rinkeby är kvinnornas frizon

14:40 9 Mar 2018

I ett år har kvinnorna mötts varje dag i köket och tillsammans drivit en framgångsrik cateringverksamhet. Snart öppnar de ett café i Rinkeby. 

Ett år, ett kök, totalt 19 kvinnor. Yallaprojektet startade i mars 2017 för att hjälpa utrikesfödda kvinnor in på arbetsmarknaden. Projektet som avslutades 28 februari nådde stor framgång och det sociala företaget får nu fortsätta sin verksamhet. Ett café med samma koncept ska dessutom öppna i Rinkeby i sommar och fyra av kvinnorna får då anställning med nystartsjobb. Nöjesguiden besökte Yalla Rinkeby med två veckor kvar till avslutningen.

Låneköket som jag kliver in i har blivit en frizon för kvinnorna. Vissa har varit med hela vägen från start, andra anslöt sig till projektet så sent som för några månader sedan. Att de utvecklats mycket under det gångna året är det många som kan skriva under på men det är tydligt att kvinnorna värderar relationen de fått till varandra allra mest.

Det är en lugn förmiddag i köket. Flera av projektets deltagare samlas för att visa runt. Sonia Sarik utstrålar trygghet och lugn där hon står lutad mot arbetsbänken. Hon har varit med i projektet sedan det startade och blev efter sex månader anställd via Järfälla kommun för att jobba med Yalla Rinkeby.
– Jag kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan och var hemmafru fram till att projektet startade. I Syrien jobbade jag med kyrkan i nästan tio år och lagade mat och sålde saker. Men i Sverige har jag bara studerat svenska innan jag började här.

Sonia Sarik, Fatma Al-Shroui och Maryan Salah berättar entusiastiskt om jobbet och avbryter ofta varandra för att flika in kompletteringar. Det finns inte ett spår av tvivel i rösterna när jag frågar om de trivs med att gå dit varje dag. Maryan berättar att hon brukar vilja besöka köket de dagar som hon är hemma och sjuk också.
– Här är så mycket kvinnor. Vi lagar mat och vi skrattar och ibland gör vi gymnastik här. Det är jätteroligt. Första dagen var jag blyg men vi skrattar och skojar mycket. Alla jobbar tillsammans. Vi äter lunch här varje dag. Ibland har vi ju beställningar som vi måste laga mat till. Imorgon har vi till exempel en beställning till 70 personer.

Idén om ett arbetsintegrerande socialt företag växte fram när ByggVesta, som under sitt arbete med att bygga nya bostäder i Rinkeby, genomförde undersökningar för att ta del av invånarnas förslag på förbättringar. Två synpunkter som visade sig delas av många var att Rinkeby dels saknade arbetsplatser, dels mötesplatser överlag för utrikesfödda kvinnor. På de existerande caféerna syntes bara män.

Undersökningen lade grunden när ByggVesta och tre andra partners började jobba med Yallakonceptet. Med finansiering från Tillväxtverket startades projektet under ledning av Emilia Darsell, Coompanion, i mars förra året.
– Det inleddes med praktisk träning i matlagning, kunskap om livsmedelslagar, hygien i köket och så vidare. Det gällde också att titta på konkurrensen i området, och då har kvinnorna i projektet bland annat delat med sig av vad de tycker saknas i Rinkeby och förslag om vad som borde finnas på menyn. De har varit med och jobbat fram affärsplanen men det har också varit mycket fokus på språk.

Bland projektets deltagare är arabiska det vanligaste modersmålet men i köket på Degerbygränd 2 talas endast svenska, med undantag för översättningar som emellanåt flikas in. Pedagogiskt utplacerade på skåpluckorna finns lappar med ord som ”rivjärn”, ”kavel” och ”tårtspade” för att påminna kvinnorna om redskapens svenska benämningar.
– Att vara tillsammans här är jättebra. Komma hit och äta, prata, läsa svenska och lära sig nya ord. På måndagar och tisdagar kommer en lärare och då får vi läsa svenska med inriktning på kök. De tränar oss när vi jobbar, pratar med kunder, serverar, paketerar och så, säger Fatma Al-Shroui.

Kvinnokooperativet Yalla Trappan som grundades i Malmö 2009 har agerat mentor och inspiration till Yalla Rinkeby. Utspritt på flera olika verksamheter har de idag över 30 kvinnor anställda och idén bakom företaget har skapat intresse på flera ställen i Sverige.

Under intervjuns gång är stämningen bland kvinnorna uppsluppen, men projektet avslutas snart och framtiden är ett oundvikligt samtalsämne. De skruvar på sig och rösterna försvagas något när vi börjar prata om vad som väntar dem.
– Jag vet inte, jag vet inte vad de kommer göra. Kanske öppna det där caféet och då kanske vi får jobba där. Men vi vet inte hur många av oss som kan få jobb där, svarar Sonia Sarik.

Men ni vill fortsätta?
– Ja, alla vill fortsätta, säger Fatma.

Maryan Salah berättar att hon skulle kunna tänka sig något annat köksjobb, men att hon inte vill byta om de får möjlighet att stanna kvar.
– Jag håller på och söker jobb och kommer fortsätta med det. Om jag inte kan få jobb här så måste jag tillbaka till Jobbtorget men det är jättetråkigt att bara sitta och söka jobb. Jag vill försörja mig själv, jag vill inte ha socialbidrag.

Yallaprojektet finansierades av Tillväxtverket och drevs av Coompanion tillsammans med ByggVesta, ABF Huddinge och Blå Vägen.
Hemsida: www.yallarinkeby.se

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2018.

3 Visa kommentarer (3)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!