White Guide-hyllat kafé expanderar i Malmö

14:07 22 Mar 2019

Men ägaren är mer mån om att behålla stämningen än att leva upp till hajpen. 

Milo Kalén befinner sig i den nya lokalen på Regementsgatan 29 och förbereder för vad som ska bli Kaka på Kakas andra kafé i Malmö, i slutet av mars. Succén drog igång redan 2013 när Milo bestämde sig för att förverkliga sin dröm om att öppna ett café och fick upp ögonen för den lilla hörnlokalen på Tegnérgatan på Limhamn. Sedan dag ett har kunderna återkommit till vad som blev och Milo Kalén har prisats i prestigefyllda White Guide som ett av Malmös absolut bästa kaféer. 

Men att bli nämnd i White Guide hade hon inte räknat med när allt började.
– Jag var dryga 50 år när jag startade och innan dess hade jag jobbat en del på galleri, lite med kläder och varit hemma med barnen. Men jag hade en dröm om att starta ett eget kafé och har alltid tyckt att det varit kul med företagande. Själv har jag bakat sedan barnsben och är uppvuxen med en mamma som bakat mycket. Så jag kom till en punkt i livet där jag tänkte, varför inte bara göra det? 

Till en början var många tveksamma till om projektet skulle bli lyckat. Lokalen på Limhamn var långt ifrån central, snarare tvärtom, något undangömd i ett bostadsområde en bit ifrån puls och rörelse. Men Milo var övertygad. Lokalen var perfekt.
– Efter att ha letat lokal i närmre två år blev jag förälskad i den och jag och min man började renovera. Sakta men säkert smygstartade jag med att baka bullar och allt fler nyfikna kom förbi för att se vad vi erbjöd, säger Milo Kalén. 

I början var inte förväntningarna särskilt höga och Milo var nöjd ifall kaféet gick runt. Men gästerna blev allt fler och Kaka på Kaka fick ett varmt mottagande. Idag har kaféet både stammisar och långväga besökare, många gånger har gästerna inte fått plats på grund av det stora intresset. Omnämnandet i White Guide gör såklart kaféägaren glad, men innebär nödvändigtvis inga förändringar.
– Det är klart att man blir jätteglad och det är häftigt. Men fortsätter man inte hålla kvaliteten så hjälper det inte så långt. Vi har varit med i sex år och till syvende och sist är gästerna det viktigaste.
– Vi jobbar inte aktivt för att behålla platsen i just White Guide utan fokuserar på att upprätthålla det som gjort att vi hamnade där. Jag jobbar mer efter premissen ”take it or leave it” och prioriterar att gästerna är nöjda. Man ska aldrig tro att man är bäst. Det är så modernt att utnämna sig själv till att bli bäst i världen hela tiden.

Receptet till att Kaka på Kaka blivit ett namn att räkna med på Malmös kafékarta är enligt Milo att man gjort det till en helhetsupplevelse. Allting bakas för hand, på plats och det är viktigt att gästen känner sig varmt välkomnad.
– Allt måste gå hand i hand och vara symbios. Vi försöker vara både trevliga och hålla uppe en hög standard. Jag får ofta höra att vi har mycket trevlig personal, vilket värmer. Jag hade aldrig klarat av det själv och är väldigt beroende av de som jobbar här.

I den nya lokalen på Regementsgatan 29 i Slottsstaden kommer andan från Tegnérgatan vara densamma. Totalt kommer det att finnas 15 sittplatser och en mysig uteservering. 
– Vi satsar just nu på att kunna erbjuda enkel take away på luncherna också eftersom lokalen inte är så stor. Jag tror också att det passar klientelet i Slottsstaden, säger Milo Kalén.

Inför flytten gick det snabbare än två år att hitta en ny lokal att förälska sig i. Efter att beskedet kom om att det inte gick att bygga ut verksamheten på Limhamn gav sig Milo ut på jakt.
– Den påminner väldigt mycket om den andra och det var en förutsättning. Många frågar mig om det är tänkt att kaféet ska bli en kedja men nej, det är det inte. I så fall skulle det bli på ett annat sätt. Men om det blir fler kaféer framöver, det vet jag inte. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så bra som det har gjort när jag började. Så man ska aldrig säga aldrig, avslutar Milo. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.