Werners Bistro vill vara unikt

09:03 12 Jun 2018

Som en lillasyster till klassikern Lasses på Heden har Werners Bistro slagit upp tvärs över Heden. 

I det gamla arbetarfiket, granne med både Hedens omklädningsrum och fotbollsplaner, ligger Werners Bistro. Lokalen bär med sig en historia som går längre än hundra år tillbaka. Här har det sedan 1923 varit kafé. Innan dess har huset använts som gårdshus till ladugården som ska ha legat ett stenkast ifrån. För att spela på den tidigare historien som huset bär med sig vill syskonen Werner hålla kvar vid lite men förädla mycket.  
– Kafét är ett av de äldsta i stan. För att inte mista den bestående kundkretsen ville vi fortsätta ha öppet lunch men utöka tiderna in på kvällen med, förklarar Michael. 
– Men det ska inte bli någon cocktailbar, tillägger han.

Werners Bistro drivs av syskonen Madeleine och Michael. Båda har sedan barnsben haft ett gediget intresse för matlagning men har tagit vara på det på olika sätt. Michael känns igen från både sitt kärleksbarn Lasse på Heden men även från TV-programmet Sveriges Mästerkock.
– Jag, min fästman och hans bästa vän kidnappade honom till uttagningen i Göteborg. När Mike (som Madeleine kallar honom. r
eds anm.) därefter gick vidare till Gävle så spenderade vi flera veckor, dagar och nätter med att bara laga mat och komma på bra recept, förklarar Madeleine.
– Vissa av dem, till exempel mitt recept på köttbullar har fått följa med hit, fyller Michael i med. 

Köttbullarna är något av specialitén på Werners Bistro. Michael förklarar att det samtidigt är många som vill testa dem men att det finns såna som avstår. 
– Många äter inte köttbullar på andra ställen än hemma. De säger att det inte är någon som lyckas göra lika goda. Då brukar jag ofta ge dem en köttbulle så de kan testa. Det är inte sällsynt att jag därefter får höra att de var minst lika bra som hemmagjorda. 

Maten och drycken, som är det viktigaste, kommer hållas enkel på Werners men att de absolut inte tummar med den standarden. Just nu håller de dock på att testa sig fram för att se vad folk tycker om och vad som ska finnas på menyn. 
– Vi är sådana som vågar testa olika saker och tycker det är roligt att se responsen, förklarar Michael. 
– Och, än så länge har responsen varit grym!, säger Madeleine. 

Trots att de redan som sex- och åtta-åringar började kränga korv på paradgatan Avenyn är det först nu de öppnar en restaurang tillsammans. Fastän Michael tvekade lite i början var tillfället perfekt. 
– I över tio år arbetade och bodde jag i Stockholm, men har alltid haft en hemlängtan, säger Madeleine och fortsätter:
– Genom åren har vi gett oss på olika projekt men när Mike fick erbjudandet om att köpa det här stället kändes det som om alla bitar föll på plats och det blev lättare att säga till sig själv “nu gör vi en helsatsning på det här”.  

I dagsläget finns det många coola och trendiga ställen utspridda över Göteborg. Madeleine och Michael förklarar att de inte tänker så mycket på prestige utan att de istället vill skapa något som de båda är bekväma med. Inne på Werners ska du känna dig hemma. Här ligger fokuset på såväl hög mysfaktor som bra råvaror. 
– Vi vill att det ska vara som en fritidsgård för vuxna men både barn och hundar ska också känna sig välkomna

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!