Wang Ramirez utforskar dansens gränser

Redaktion 09:58 16 Mar 2020

Den franska duon Wang Ramirez är aktuella med Au revoir som sätts upp på Göteborgsoperan där åskådaren får ta del av deras luftburna dansverk. 

På Internet finns en video från testflygningarna som görs i Wang Ramirez verk Au revoir där dansarna ser slående tyngdlösa ut, att de lyfts med hjälp av grova vajrar glömmer du snabbt. De hoppar, springer och kastar sig från och mot en slags pelare det märks tydligt att duon inspireras av allt ifrån hiphop till kampsport, nutida dans, fysisk teater och akrobatik. Definitionen av dans tycks sällan ha varit så fri och så självklar som när en får ta del av Au revoir. Mellan den 6 mars och den 19 april spelas Au revoir tillsammans med Hurricane av Yoann Bourgeois upp under samlingsnamnet Beyond som sätts upp på Göteborgsoperan.

Honji Wang och Sébastien Ramirez lärde känna varandra på en öppen träningsyta för dans i Berlin dit personer brukar gå för att breakdansa. Nu har de ett flertal framgångsrika föreställningar bakom sig från stora scener runt om i världen och de tycks njuta av att dela såväl framgång som svårigheter med varandra.  

I verket Au revoir pendlar dansarna mellan tre olika världar: en mörk, en mänsklig och en andlig. En slående skönhet möter överraskande illusioner och en våldsam kamplust där musiken står i kontrast med den sömlösa koreografin och de visuellt vackra flygmomenten. 
– Arbetet i luften kräver så mycket tid, det är inte enkelt att kontrollera rörelserna och sätta dem. Det kan inte heller repeteras så många gånger då det involverar en massa tekniker och då dansarnas höfter blir ömma väldigt snabbt på grund av säkerhetsanordningarna. Det är en ganska komplicerad process att använda sig av, men om och när det väl fungerar så infinner sig en magisk effekt som vi älskar. 

Själva idéen att genomföra delar av dansen i luften föddes ur en dialog med en stuntman. 
Sebastién: En vän som håller på med stridskonst  introducerade mig för Jason Oettlé som är en stuntkoordinator från Berlin som arbetar för internationella filmer och just nu spelar han in den nya Batmanfilmen i London. Jag berättade för honom att jag verkligen skulle vilja testa att dansa med vajrar och sedan började vi att utforska det tillsammans.   

De luftburna danssessionerna ser avslappnade ut, nästan så att en skulle kunna tro att människor hör mer hemma i luften än på marken efter att få ha tagit del av dem. Men verkligheten bakom ser något mer komplicerad ut. Duon berättar att alla projekt blir enorma utmaningar för dem då de oftast arbetar med ytterst korta tidsspann. I samband med att de talar om utmaningarna i den kreativa processen använder de det egensnickrade ordet “pressurious” ett ord som är en sammanslagning av preassure och precious, vilket tycks sätta ramen för deras arbete. Samtidigt anser de att det enda sättet att arbeta på, de tycker att det är viktigt att våga satsa på något och köra för att kunna vara kreativa.

Honji Wang och Sébastien Ramirez har rest mycket i samband med sina dansföreställningar som har tagit dem till bland annat Kina, Storbritannien och Tyskland. Nu tycks Göteborg ha charmat duon. 
– Det är imponerande att alla är så trevliga och vänskapliga, allt ifrån receptionisterna och kökspersonalen till alla andra avdelningar vi arbetar med. Sedan dag ett vi fått ett sådant varmt välkomnande och respektfullt mottagande. Något som vi inte tar för givet. Personerna är så öppensinnade, internationella och passionerade i sitt jobb. De är dedikerade i sitt arbete vilket är imponerande, det får en att känna sig bekväm när en är omgiven av dem. 

När spelperioden är slut hos Göteborgsoperan ska de börja arbeta med ett nytt projekt utgörs av en sammanslagning av olika konstformer.  
– Vi förbereder nästa projekt som kommer att vara en slags performativ installation, en blandning av visuell konst, kinetisk teknologi och dans som kommer att ha sin premiär i september på Torino Dance Festival 2020.

För tillfället är alla föreställningar på Göteborgsoperan inställda till och med den 25 mars. Au revoir visas annars till och med den 19 april. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!