Vinnarna av Malmö/Lunda-priset

Redaktion 12:09 17 Feb 2012


På torsdagen utsågs vinnarna av Malmö/Lunda-priset. Här är de samlade i all sin vinnarglans.

KAFÉ & LUNCH

Spoonery
Ett pricksäkert koncept som känns i tiden och med stans överlägset trevligaste personal. Här besjungs långsamhetens lov med skogssvamp. Det enda vi fortfarande önskar är riktigt porslin.
 
KONST

Johan Berggren Gallery
Rummet har expanderat och får numera plats med dubbelt så mycket fingertoppskänsla, engagemang och rakt igenom hög kvalitet. Inte konstigt att det var år 2011 som Malmöborna fick upp ögonen för Johan Berggren Gallery på riktigt.
 
MODE & FORM

Altewai.Saome
Därför att de går från klarhet till klarhet. Därför att de just nu klär hela Sveriges modeelit och inspirerar vår modescen. Därför att de tänker i motsats till alla andra. Vi dör av stolthet för att de väljer att stanna kvar i Malmö.
 
MUSIK

Albin Gromer
Smakprov på smakprov har under hela året sipprat ut från den lilla drömfabriken i höjd med SJ-husen och vi har knappt kunnat bärga oss. Nu är albumet äntligen här och alla prognoser förutspår en vår full av skånsk soul.
 
LITTERATUR

Liv Strömquist
Därför att hon naglar fast och blottlägger samhällsklimatet. Därför att hon lyckas sända ut smarta, varma tankar till varenda människa som läser. Den grafiska litteraturen har länge haft ett starkt fäste i stan och hon är dess självklara mittpunkt.
 
SCEN

Teaterrepubliken
Som ett kringresande teatersällskap från förr blandar de satir, kritik och klassisk retorik på ett uppfriskande sätt. Med blicken ut mot samhällets sociala skillnader landar de mitt i debatten och berör och upprör gång på gång.
 
MEDIA

Ligga med P3
Därför att de inte skäms. Därför att de är en nödvändighet för alla i detta land som någonsin har haft – eller velat ha – samlag. Därför att de väcker lust, skapar hashtag-debatt och är din bästa vän i etern. Såhär ska sexualupplysning se ut i dag.
 
KROG

Mat & Destillat
Går i bräschen för innovativ och vällagad mat. Välkomnande och inkluderande för alla sorters sällskap. Med självförtroende att förändra ett av stans landmärken till något gnistrande, pumpar det här stället in ny lust och självförtroende i Lunds krogliv.
 

BAR & MÖTESPLATS

Moriskan
Vi väljer att tolka "mötesplats" bokstavligt i år. För i vilken annan lokal festar du över gränser och stadsdelar på samma sätt som här? Ett nytillskott som på ett år blev oumbärligt. Allt som är bra med Malmö ryms under en blåfärgad kupol.
 
NÖJESFÖRBÄTTRARE

Crime City Rollers
Med en ödmjuk överlägsenhet har de lyckats göra en subkultur riktigt subbig. Genom sin uppenbara storhet har de rönt internationella framgångar och adderat nya dimensioner till Malmös nöjesliv. Att utse det här gänget som vinnare var inget bout för oss.

FILM

Jag är min egen Dolly Parton
Med stjärnan i periferin och genom att låta gruppen berätta, visar sig en till synes sorglös historia gå rakt in i vår själ. Filmen ger en djupgående skildring av spelet mellan huvudpersonerna och relationen till deras närmaste. Det här är berörande, djupgående och känslosamt, utan att för den del bli känslodrivet och sentimentalt.
 
KLUBB

Tomboy
Etablerade i några kretsar men nya i andra är den här klubben inkluderande för alla, och ett välkommet bidrag i en i övrigt schlagerbetonad sfär. Klubben vänder sig till en bred publik istället för att isolera sig i en introvert garderob. Vill du gå ut men känna dig som hemma är det hit du ska.

Göteborgspriset delas ut den 17 februari och Stockholmspriset den 25 februari.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!