Vinnare Malmö/Lundapriset 2010

Redaktion 11:32 25 Feb 2011

I helt vansinnigt många år har Nöjesguiden delat ut Malmö/Lundapriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Juryn har vid flera tillfällen under hösten sammanträtt och debatterat om vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. Och vinnarna av Malmö/Lundapriset är...

Kafé 

Kafé Agnez

Med en drivkraft och koll på hur den veganska kostcirkeln ser ut tar de ett stort kliv ifrån många andra ekokaféer som bara nått halvvägs. Lägg till en underbar innergård för kulturevenemang och du har stans just nu bästa kafé.

KrogBastard

Med en brutal enkelhet, fantastisk råvaruhantering och känsla för trender har de framkallat ett sus över Sverige. Väckt nyfikenhet för makabra djurdelar och satt kött högst upp på malmöbornas önske-listor. Vi är stolta över att 
ha en toppkrog i stan.

Bar/Mötesplats

 

Malmö Brygghus

En riktig uppstickare som på kort tid har etablerat sig som vattenhål bland törstiga malmöbor. Med ett tokroligt dryckessortiment som bryggs direkt i huset tar denna pub begreppet ”lokalproducerat” till en helt ny nivå.

Konst


Ditte Ejlerskov

Gåtfullt, inspirerande och stundtals väldigt vackert. När denna unga och lovordade konstnär bjuder in oss i sina verk får vi samtidigt ta del av hennes egen process som betraktare. Det är generöst och vi förutspår en ljus framtid.

Konsumtion/ Shopping

Hjärtat av Guld

Kombinationen av proffsiga medarbetare, bra butiksutbud och förståndet att inreda med blommor istället för plywood-flames. Lägg till det otippade läget i ett överklasskvarter och du har stans roligaste konceptbutik.

Film

Sound of Noise

Vansinnigt kreativ och alltid på rätt sida av putslustigheten. Regissörsduon gör film med nya ögon och förhåller sig hänsynslöst till mediet. Efteråt dansar vi ut från biografen och hör musik överallt.

LitteraturKarl Ove Knausgård

2010 års mest omtalade bok, Min kamp, förtjänar sin uppmärksamhet. Med ett millimetriskt exakt minne målar författaren sina bilder i en stilsäker prosa om varandet och döden. Fullbordad med den bästa av avslutningsmeningar. 

Scen

Kajsa Giertz

Med en egen estetik och ett gestaltningssätt som särskiljer sig från många andras, har denna teaterpersonlighet gång på gång satt upp hyllade produktioner i Malmö. Lyckliga är vi som får se henne redan i höst igen.

Musik

This is Head

Från en intern angelägenhet för Möllevången till hyllningskörer från landets kritiker. Ett omtumlande år för ett vältajmat band som blivit posterboys för en ny, lokal musikscen som växt fram och sätter Malmö på kartan i musiksverige. 

Klubb

Win Win Total

Det behövs fler som tänjer på begreppet klubb. Som har ambitionen att lägga de där extra timmarna på att förstärka alla intryck och göra något unikt – på riktigt. Den här klubben dundrade in med full, konstnärlig styrka och uppfyllde våra drömmar.

Media

I Anneli

Det är pinsamt och hjärtskärande på samma gång. Huvudpersonen är motsatsen till karriärsinriktad och sådär befriande poänglös som unga kvinnor egentligen inte får vara. Det gör humorserien till en av de viktigaste under 2010.

Glädjespridare

Joakim ”Joe” Nilsson

Med ett driv som sällan skådats har denna profil år efter år synliggjort stans hbtq-folk och gett dem fantastiska klubbnätter. Med en diplomatisk inställning och aldrig sura miner, personifierar han en värdig Glädjespridare.

För att läsa om alla nominerade till Malmö/Lundapriset 2010, klicka här


Jury: Kajsa Haidl (ordförande), Tone Schunnesson, Karin Ericson, Stefan Hansen, Sofia Petersen, Daniel Broman, Josefin Lindberg, Per Bergström, Sofia Leander, Kristian Pehrsson och Hanna Hallborg.


Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!