Videopremiär: Nordkoreansk diktator sjunger Rasmus Wimbys nya singel

07:33 2 Sep 2020

Skojs nya singel Den helgen (Så nice) har förärats med en musikvideo av deepfake-karaktär. 

Artisten och animatören Rasmus Wimby, också känd som Skoj, har använt Machine Learning-motorer för att låta en viss diktator sjunga den nya singeln Den helgen (Så nice)

Rasmus har tidigare jobbat med film och animation i många år, bland annat på Disney Creative Campus och diverse filmstudios samt reklambyråer. Vi frågade hur det kom sig att det blev just Kim som fick sjunga in låten.
– Jag har fascinerats ungefär lika mycket av den bisarra vänskapen som uppstått mellan Kim Jong-un och Dennis Rodman som jag har av deepfake-teknik. Att låta dessa två fascinationer mötas i en musikvideo kändes väldigt Skoj.

Du lärde dig grunderna till deepfake-tekniken under en vecka, det låter oroväckande att det är så enkelt? 
– 
Som animatör är det såklart lättare för mig. Men det mesta sköter just AI:n och algoritmen vilket är det intressanta med denna teknik. Det finns redan exempel på appar som med hjälp av ett knapptryck gör simplare deepfakes. Det kommer garanterat bli ännu enklare och se mer proffsigt ut framöver. Det är delvis därför jag gjorde musikvideon - jag kände att det var dags att börja prata om det här.

Videon är gjord på ett humoristiskt sätt, men innehåller också samhällskritik. Vad vill du att folk ska ta med sig efter att ha sett den? 
– Jag vill understryka att detta är satir. Jag försöker inte få fram någon politisk poäng, jag är bara en artist. Det viktiga för mig är att det startas en dialog om ämnet. Man kan enkelt skapa mycket lömska grejer med hjälp av DeepFake. Jag vill belysa detta men på ett tramsigt och ofarligt sätt.

I musiksammanhang är Rasmus Wimby bland annat känd som en del av kollektivet Djurparken, och har utöver det turnerat som dj till Joy. Videon släpps officiellt den 3 september. 

Den helgen (Så nice) är hämtat från Skojs kommande debutalbum Sorry för allting som släpps den 30 oktober. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!