VIDEOPREMIÄR: Alina Devecerski – Armé

10:00 14 Sep 2014Det är inte helt oväntat att Alina Devecerski släpper videon till sin Armé just på valdagen. Låten, som släpptes för ganska precis en månad sen, är en enkel uppmaning – rösta med hjärtat, ni vet var det sitter.

I videon speglas detta av ett gäng barn som vandaliserar skogen med röd färg och stenar, de formar hjärtan i mossan och på flaggor. Budskapet framgår med all önskvärd tydlighet.

Ikväll spelar Alina på Nöjesguidens valvaka, en storslagen prisgala som för övrigt råkar livesändas i TV4 Play. Inför videopremiären och spelningen pratade vi med henne om Höj Rösten, utvalda låtrader och tanken bakom barnen.

”Hjärtat sitter till vänster", sjunger du i Armé. Varför tror du att så många artister idag vågar vara (vänster)politiska?
– 
Jag tror att många människor känner missnöje och oro inför vart samhället är på väg. Dels speglas det i musik, för att de som gör musiken såklart också är en del av samhället, men jag tror att många känner att det är viktigt att ta ställning mot rasism och orättvisa och agera med hjälp av musik om man kan.  

Vad är tanken med barnen i videon?
– 
Paul Jerndal som har gjort videon hade idén, och jag diggade den 100%. Vi pratade om att när man var yngre hade man den här känslan att man kunde förändra världen, och ju äldre du blir desto mer tappar du den känslan och börjar tro att du inte kan förändra ett skit. Det handlar om att alltid fortsätta brinna på det där naiva sättet.

Är de som en sorts armé?
– De är mer som en brinnande fackla for the fucking future utan rasism och kapitalism.

Jag har fått nys om att du även har spelat på Höj Rösten i helgen. Är musiken ett viktigt sätt att nå ut med sitt budskap?
– 
Ja, det är klart att om man har ett budskap och man håller på med musik är det avgörande att det når ut också. Jag känner däremot inte att min musik endast handlar om det. Jag går bara på känsla och jag hade spelat där även om jag inte hade en enda politisk textrad i nån låt.

Varför tackade du ja till att spela på Nöjesguidens valvaka?
– Jag ville bidra med pepp.

Har du röstat än?
– Nej, jag har varit för engagerad i att engagera andra till att rösta, så jag har ej hunnit själv. Men imorgon kör jag.

Nöjesguidens valvaka börjar vid 19.30 ikväll. Missa den inte. "Armé" finns även att lyssna på här.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!