Videgård öppnar Videgård

09:17 6 Sep 2018

Erik Videgård, kocken som tog sichuanköket till Stockholm, har tagit över Escaliers lokaler i Sturegallerian och öppnat en ny krog i sitt eget namn.

Videgård, som restaurangen sedermera heter, är en Nikkeikrog som officiellt öppnar i slutet av september. Fram till dess kör personalen emellertid så kallade guineapigsittningar för att trimma in sig inför premiären. 

Erik Videgård började sin karriär som ljudtekniker och turnéledare åt band såsom Olle Ljungströms klassiska band Reeperbahn. Han slog sedan in på krogbanan och bidrog med restauranger som East och Halv trappa plus gård starkt till att introducera det moderna asiatiska köket i Sverige.
– Jag vill att det ska bli samma stämning som det var på exempelvis Halv trappa även här, säger han själv under vårt testbesök som försökskaniner. 

Nikkei är alltså inte bara en beteckning för aktieindex på Tokyobörsen utan också ett benämning på mötet mellan den peruanska och den japanska matkulturen som uppstod i slutet av 1800-talet. I led med en överenskommelse mellan Japan och Peru emigrerade många japaner till just Peru, dit det även tog med sig recept och matlagningstraditioner. Dessa applicerades sedan på de peruanska råvarorna, varpå det uppstod en fusion mellan de två köken och "La Cocina Nikkei" var ett faktum. 
– Dessa smakkombinationer förenar det eleganta och delikata köket i Japan med Perus färska och kryddiga sting.

Även inredningen i matsalen har fått sig en rejäl makeover, och blandar bland annat influenser från Blade Runner med rosa soffor och golv samt neon. Enligt Erik har stor vikt lagts vid både detta och på service.
– Vi jobbar med mer rutinerade servitörer och har tagit fram en meny där flera rätter 
tillagas ute vid borden, ett kul och enkelt sätt att visa upp hantverket bakom vår mat för gästerna. Jag har själv jobbat med service i princip dagligen i snart 40 år, det vill jag att besökarna som kommer hit ska känna.

På dryckesfronten blir det ett koncept med europeisk bas när det kommer till vin men med stort fokus på Sake, Komo, Imo, Umesho och liknande asiatiska spritdrycker. Det finns även ett stort antal alkoholfria drinkar signerade barchefen Renzo Santa Maria, som själv är från Peru.

Samarbetet med Stureplansgruppen inleddes redan i samband med öppningen av L’avventura, där Erik bland annat skötte flamberingsvagnen, och det låter redan nu som att fler krogar kan vara på gång i framtiden.
– Det finns många fina lokaler i Stockholm, säger Erik och ler hemlighetsfullt. 

Erik Videgård har tidigare bland annat skrivit en rad böcker om matlagning och driver även lunchkrogen Rebel Kitchen i Vällingby.

Videgård öppnar officiellt den 24 september, och håller sedan öppet för både lunch och middag.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!