Victor Leksell – En ovanlig vanlig kille

07:33 17 Jun 2020

Han har nyss fyllt 23, men blir leggad på 7-eleven. Han har jobbat på Ica Maxi Torslanda, som lärarvikarie och på Biopalatset i Göteborg. Han bor kvar hos sina föräldrar. Han skulle kunna vara vilken kille som helst, men det är han inte. 

Victor Leksells låt Svag har legat etta på topplistan i Sverige sedan i januari och Norge sedan i mars. Förra året vann han sin första rockbjörn för “Årets genombrott”, och debutalbumet Fånga mig när jag faller släpps den 17 juni.

Vi möts utomhus. Victor Leksell kan nämligen inte vara i samma rum som mig utan att han tappar andan. 

Du har beskrivits som en snäll, vanlig och ödmjuk kille. Håller du med om den beskrivningen?
– Så fort man säger att man själv är ödmjuk blir det ju konstigt. Men jag skulle nog kalla mig själv ganska snäll och vanlig. Jag har typ blivit ännu mer vanlig sen allt det här. Innan älskade jag att gå på nya grejer och träffa nya människor men nu kan jag tycka det är ansträngande mentalt.

Kan man verkligen bli mer normal av att ha sålt fem gånger platina? Vi ställer några kontrollfrågor.

Äger du någon svartlackerad Ikea-möbel?
– Det gör jag nog. Min byrå är svart.

Tror du att haft corona?
– Ja, det tror jag.

Är du bra på att laga carbonara?
– Nej. Jag kan inte laga någon typ av mat. Förutom pyttipanna.

Hade du kunnat bli fotbollsproffs om du inte fick en knäskada eller dylikt?
– Definitivt!

Var står du i Israel-Palestinafrågan?
– Ingenstans. Jag älskar kärlek, och jag gillar inte när man dödar varandra.

Har du någonsin haft en textrad ur Björn Gustafssons låt till Carina Berg som Tinderbio?
– Nej!

Vad är PLU-numret på kvisttomater?
– Oo! Jag vet inte, 2272 eller något.

Det sista stämmer inte. Vår kontakt på Ica Maxi Torslanda upplyser oss om att PLU-numret på kvisttomater är 4668. Men Victor får ändå ses som godkänd.

Grattis Victor, du är vanlig! Men det är ju ovanligt att ha haft en sådan raketkarriär som du. När kände du att det vände från att vara en kille från Idol till att vara årets genombrott?
Jag trodde aldrig att jag skulle slå Tappat storhetsmässigt. Sen kom Svag precis innan P3 Guld, och det var kanske då jag kände det. Men eftersom corona kom förändrades min vardag ingenting. Jag har inte spelat någonting, jag har bara suttit med mobilen. Så jag har inte fått uppleva det på det sättet.

Är du släkt med Lars Leksell, uppfinnaren av strålkniven?
Nej, men min farfar heter Lars Leksell. Han uppfann inte strålkniven, I wish though! Då hade jag varit säkrad ekonomiskt.

Det har gått två år sedan första singeln Vart du sover släpptes. Sedan dess har Victor Leksell samarbetat med stjärnor som Molly Sandén, Miriam Bryant, Jireel och Estraden. 

Föredrar du att jobba solo eller med andra?
Jag gillar verkligen båda två. Jag älskar tanken av att man ska kunna gästa varandras spelningar och sånt, jag älskar när jag själv går på konsert.

En av Victors senaste samarbeten var en ny tappning av hitten Svag tillsammans med norska popstjärnan Astrid S, från varsin sida av riksgränsen. 

Vad är ditt bästa Norgeskämt?
– 
Oj, jag har inga bra Norgeskämt. Men jag hade ett quiz som jag vill testa på dig: vet du vad alfakrull betyder? Man kan typ lista ut det om man försöker visualisera.

Handlar det om hår?
Nej, det trodde jag också! Jag trodde det var “morgonfrisyr”.

Är det böngroddar?
“Snabel-a”. Sjukt va? När Svag blev stor i Norge hade jag en intervju på NRK där jag gjorde ett quiz på norska ord, och det var en av dem. Jag satte inte en enda. 

Norska är svårt. Svenska är inte heller så lätt. På mikrobloggsajten Twitter har Victor svarat på lyssnares frågor om varför han sjunger “samma rum som dig” när det ska vara “som du”. Svaret? Det låter bättre. Samma sak gäller första singeln Vart du sover (sic!).
– Helt ärligt tänkte jag inte ens på det. Det var min pappa som sa till.

“Vart” handlar om riktning och “var” handlar om en specifik plats. Vad var du bra på i skolan?
– Jag var ganska bra på idrott. Nu kanske jag svarade på en till vanlig kille-fråga. Men jag var bra på historia också, men det har mycket att göra med läraren. Jag gillade min SO-lärare, därför tyckte jag det var roligt. Jag har väldigt svårt att engagera mig i någonting som jag inte tycker är roligt.

När jag frågar hur han var som lärarvikarie tar han upp mobilen för att hitta en bild där han sitter med en mobil i ena handen och en fidget spinner i andra. Mobilklockan visar 15.15. Han pussar insidan på båda handlederna och slår ihop dem.
– Önska dig något!

 

"Det enda jag hört om Palmemordet är från Alex och Sigges podd"

 

 

Jag håller min önskning för mig själv. Berätta mer om vikariekarriären.
– När man testar att vara vikarie, då är det ett mysterium att lärare inte har mer auktoritet och mer betalt. Det är typ det värsta jobbet jag haft, det tar på en så jävla mycket. Ingen elev bryr sig. Kommer sent, sitter och snackar. Jag tycker det är riktigt sjukt.

Tror du att Skandiamannen mördade Palme?
– Jag vet inte riktigt vem Skandiamannen är. Jag vet inte, det enda jag hört om Palmemordet är från Alex och Sigges podd.

Vad har du för sommarplaner?
– Jag har inte varit ledig på typ tre år. Nu när det är knas i världen ska jag försöka ta det lite lugnt. Eftersom vi som jobbat med albumet har varit så färska har det tagit lite längre tid än vad det skulle ha gjort om vi hade lite rutin på det. Vi har jobbat mycket med gamla grejer, så det ska bli kul att jobba med ny musik.

Vad gör du när du är ledig?
– 
Spelar tv-spel. Call of Duty och lite
Counter-Strike. Bekräftade jag en till vanlig kille-fråga nu?

Det blir ett avbrott från ledigheten och tv-spelen när Victor gör Allsång på Skansen-debut i början på augusti.
Blir det stelt att uppträda utan publik?
Det kan det nog vara. Jag kan tycka det är skönt när det är publik, men nu är det inte det.

Även om det inte blir några publikhav i sommar är det omöjligt att undvika fansen. Hur är interaktionen med dem under rådande omständigheter?
– 
När jag väl har sprungit på några så har vi inte kramats, och tagit bilder på avstånd. Vi har tagit bild med fötterna ut mot varandra.

Anders Tegnell hade varit stolt.
Det tror jag nog, men han är nog stolt lite oavsett vad man gör. Han känns ganska liberal.

Vilka är dina fans?
Till en början var det nog mest yngre tjejer, mamma, och pappa. 

Och Anders Tegnell.
– 
Jag hoppas det! Han kan kanske ha hört Svag. Nu verkar det vara lite alla möjliga som lyssnar, Svag har ju blivit ganska bred.

– De som är som mest engagerade, de har hittat sina kompisar genom det här. Jag tycker det är så jävla gulligt och fint att få hjälpa till på den fronten, att inte bara ha låtar som folk kan lyssna på när de är ledsna, utan faktiskt hitta nya vänskapsrelationer.

Låtarna handlar om tonårskärlek och ungdomen är ett genomgående tema. Känner du dig ung?
– 
Ja, jag bor fortfarande hemma. Jag utvecklas också, men jag är ändå ung. Om du hade varit nära mig i 24 timmar hade du nog klassat mig som ganska ung pojke. Dålig på att laga mat, dålig på att städa mitt rum, plockar inte ut disken efter att jag ätit.

Vill dina föräldrar att du ska flytta hemifrån?
– Både ja och nej. Kanske när jag lämnar saker framme hela tiden. Min lillebror hann flytta hemifrån innan mig, så jag tror att mamma tycker att det är skönt att ha någon hemma fortfarande.

När Victor sökte till Idol 2017 berättade hans pappa att han egentligen hoppats på att Victor skulle bli fotbollsproffs. 
– Jag och min mamma är totalt olika. Min mamma gillar typ allting som jag gör men musikaliteten kommer nog från pappas sida. Han har varit trubadur hela mitt liv. Men mamma, det är sjukt. Har lyssnat på alla versioner av Utan dina andetag med Kent säkert 5000 gånger och hon kan fortfarande inte ett enda ord. Hon kan inte ett ord i mina låtar heller.

Vad önskar du att folk ska tänka när de lyssnar på albumet?
Jag vill att folk ska komma bort lite från den mörka verkligheten. Jag har tänkt mycket på om det är läge att promota sina grejer när det är så mycket förändring som sker i världen. För mig är musiken ett sätt att komma bort från verkligheten. Jag hoppas att folk kan se det som det också, och inte tänka “fan, ska han ut och prata”. Det är jag lite rädd för.


Nöjesguiden #6 släpps den 21 juni.

 

Många av låtarna har med just ordet svag. Är det för att det rimmar på mycket…
– Ja, det är det nog.

...eller är du bara svag?
– 
Det kan nog ligga någonting i båda två. Det är samma med ”sväva på moln”, det låter bara så fint. Jag brukar inte anpassa allting efter om jag sagt det tidigare, för mig är det varje låt som är någonting eget. 

Medan Victor letar upp fidget spinner-bilden från vikarietiden berättar han i förbifarten om hans erfarenheter av att läsa Nöjesguiden.
– Den enda intervjun jag läst hade så bänga frågor, jag var rädd att det skulle vara mycket värre. Ställ en elak fråga!

Skulle du hellre slåss mot 100 hästar lika stora som ankor eller en anka som var lika stor som en häst?
– ...

Fånga mig när jag faller finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!