Vibliotek tar över grannlokalen och expanderar

16:46 17 May 2019

Har du mötts av ett stängt Vibliotek på Södertull? Ingen idé att oroa sig. 

Restaurangens ägare Jan Badosa har en dröm om att en gång för alla rista in det spanska köket i den svenska matkulturen och nu är han faktiskt på god väg. Våren 2016 öppnade han Vibliotek på Södertull i Malmö och efter tre år är det nu dags att ta nästa steg. Grannlokalen har tagits över och den nuvarande 250 kvadratmeter stora lokalen kommer att bli 380 kvadrat när renoveringen är gjord. 

Förutom expansionen i Malmö kommer Vibliotek att öppna på Söder i Helsingborg och planer finns på att växa i hela Sverige framöver. 
– Det finns italienskt, thailändskt och kinesiskt i varje stad i Sverige. Men det spanska köket har inte tagit plats på samma sätt. Vi vill sätta en standard, säger Jan Badosa som själv kommer från Barcelona. 

I Malmö kommer den nya lokalen innebära att Vibliotek får en stor terrass med plats för totalt 120 personer. En del av den kommer att vara öppen året runt för de som vill sitta ute under gasollampor på vintern. 
– Vi får se hur många som vill sitta ute i januari, men vi vill kunna erbjuda det i alla fall, säger Jan Badosa och skrattar. 

Restaurangen kommer även att satsa på evenemang, företagsfester och kulturella spanska aktiviteter. Badosa utlovar konserter, salsakvällar, flamenco och lektioner i det spanska språket. Och med tanke på storleken på den nya restaurangen kommer de att kunna ta emot vanliga middagsgäster även under pågående evenemang. 
– Jag saknade något som detta i den gamla restaurangen, med möjlighet för privata evenemang. Nu kommer vi att ha flyttbara bord, vilket kommer att göra det lätt att anpassa ytan. 

I Helsingborg blir satsningen nästintill identisk originalrestaurangen i Malmö och målet är att öppna den 14 februari 2020. Badosa vill göra Söder i Helsingborg till ”la plaza de Helsingborg” med inspiration från torgen i Barcelona. Han är ivrig och pratar lyriskt om att han längtar efter att få erbjuda helsingborgarna det genuina Spanien. 
– Konceptet har utvecklats genom åren och nu är det väldigt tydligt vad vi vill. Nu vill vi ta Vibliotek vidare och expandera till andra städer med våra spanska tapas. Vi vill göra det så autentiskt som möjligt och bli inte förvånade om personalen bara pratar spanska. Jag är lite radikal av mig, säger Jan Badosa. 

Nöjesguiden har hängt på Vibliotek sedan starten och listade restaurangen som en av stans bästa krogar hösten 2016. Sedan dess har vi även uppmärksammat Vibliotek för deras uteservering, som är solsäker och perfekt för sydeuropeiskt häng en fin sommarkväll. 

I Malmö ser man fram emot att återöppna någon gång i augusti. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!