Vi står bakom kulisserna

Julia Holst 14:54 29 Apr 2015

theenclave.jpg
Richard Mosse – The Enclave.

Under våren förra året tog installationen About: The Blank Pages plats på Malmö Konsthall. I verket ifrågasatte konstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov konstencyklopedins urvalsprocess, mer specifikt Taschen Basic Art-serien. Av de 97 konstnärer som publicerats i Basic Art var endast fem kvinnor.

De skrev därför ett brev till Taschens redaktion med närmre 100 ytterligare kvinnor lämpade att ingå i samlingen enligt kriterier från förlaget. Bland de föreslagna fanns namn som Louise Bourgeois, Cindy Sherman och Agnes Martin.

För ett par veckor sedan offentliggjordes resultatet från Center for Women in Film and Television som visar statistik över kvinnlig representation i de 100 bästsäljande filmerna i USA. Under 2014 var, av alla identifierbara protagonister, 12 procent kvinnor. Av alla större roller var 29 procent kvinnor. Av alla karaktärer med någon replik var 30 procent kvinnor. Av alla karaktärer med någon replik som var kvinnor var 74 procent vita. Man kan också utvinna av statistiken att om en film har en kvinnlig regissör eller manusförfattare ökar representationen av kvinnliga karaktärer, att de kvinnliga karaktärerna var märkbart yngre än männen och att 82 procent av de politiska ledarna var män.

Varje år arrangeras festivalen Sommarrock som är ett av Skånes största årliga musikevenemang. I årets festival är 1 av 84 soloartister/bandmedlemmar kvinna. En kvinna. Till Sydsvenskan sa Sommarrocks festivalgeneral: ”Vi bokar aldrig artister baserat på kön”.

I ovanstående exempel, ett fåtal av oändliga antal, visas det tydligt att kultur aldrig kan produceras oberoende av dess kontext. Siffror och statistik kan vara tråkigt och man glömmer att kreatörerna bakom kulisserna är vi. Varje gång jag börjar tackla av, inte orkar ta diskussionerna om vikten av könskvotering eller låter mig förminskas i olika situationer på grund av mitt kön, krävs endast en glimt av de där siffrorna för att jag ska orka igen.

Bäst just nu

Scenkonstbiennalen 
Malmö, den 26–31 maj
Scenkonstbiennalen arrangeras av Teaterunionen – Swedish ITI i samarbete med värdarna Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Skånes Dansteater och Teaterhögskolan. Biennalen innehåller föreställningar, workshops, internationella gästspel, seminarier och kan ses som en mötesplats för scenkonsten och dess utövare, både internationellt och nationellt. Kolla in hemsidan scenkonstbiennalen.se för fullständigt program! Så. Mycket. Bra. 

SEDLAR – eller priset på allt men inget av värde 
PotatoPotato, potatopotato.se/kalendarium för fullständigt program
Fem skådespelare har tillsammans med regissören Freja Hallberg skapat ett scenkonstnärligt verk som iscensätter återuppståndelsen av de kulturpersonligheter som ska komma att pryda Sveriges nya sedlar. Inspirerat av ikonerna själva (Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld) bjuds vi in till en surrealistisk situation som försöker definiera vilka som egentligen sitter på våra sedlar. 

What’s Happening? 
Staten Museum for Kunst i Köpenhamn, till den 2 augusti
What’s Happening berör en specifik tidsperiod i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet och visar på den täta interaktion konsten hade med vardagslivet, den sexuella frigörelsen, kvinnorättsrörelsen och populärkulturen. 

Jeanne d’Arc – häxan från Vogeserna 
Bryggeriteatern/Teaterhögskolan, till den 3 maj
Årets slutproduktion för eleverna vid Teaterhögskolan är Jeanne d’Arc - häxan från Vogeserna. Bakom den nyskrivna pjäsen står Annika Nyman och Fredrik Haller som specialskrivit pjäsen för sistaårseleverna. Fakta blandas med fiktion och frågor ställs kring moral, idealism, nationalism och krig. Jeanne D’arc framställs som den farliga idealisten driven av en stark övertygelse att hon är beredd att trotsa sina moraliska gränser. Passa på innan pjäsen slutar gå! Spring!

Richard Mosse – The Enclave 
Lousiana, Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark, till den 25 maj
Richard Mosses fotografi och videoverk The Enclave visar upp en (mar)drömslik rosafärgad värld från ett krigsdrabbat Kongo-Kinshasa. Gripande och grafiskt tilltalande. Kolla även utställningarna med Jeff Wall och David Hockney om ni bestämmer er för att ta en tur över sundet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!