Venia Magazine vill nyansera kvinnlig BDSM

14:33 18 Feb 2015

Venia Magazines samlade skribenter – Baby Blodskam bakom solfjädern.

BDSM är på allas läppar nu, gagballprydda eller icke. Vare sig det gäller det tveksamma i bioaktuella Fifty Shades Of Greys BDSM-avsikter eller dominatrixdokumentären Ceremonin kan vi inte låta bli att prata om det. Så passande, då, att sex kvinnor har gått ihop och startat Venia Magazine, för att inviga oss alla i BDSM-världen.

Men hur började det? Varför behövs BDSM? Och hur true är egentligen Fifty Shades? Vi pratade med en av nätmagasinets anonyma skribenter, kvinnan bakom aliaset "Baby Blodskam", om saken.

Hur kom Venia Magazine till?
– Det började helt enkelt med att vi skribenter satt och pratade. Vi har känt varandra i flera år, genom våra gemensamma intressen, och vi upptäckte att det fanns luckor att fylla angående information kring den normöverskridande sexualitet som vi håller på med, och BDSM i synnerhet. Varför skulle inte vi ta tag i det? Vi har ändå sysslat med det här i flera år, varför inte göra våra erfarenheter tillgängliga för omvärlden? Vi vill ge folk känslan av att de inte är ensamma, veta att det finns någonstans dit de kan vända sig med frågor eller funderingar. Visionen är att skapa någon slags fristad, där vi kan dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper. BDSM är så komplext, vi hoppas kunna skapa en mer nyanserad bild.

Det är mycket som handlar om BDSM nu. Jag tänker på Fifty Shades Of Grey-boomen, om man nu vill kalla det för BDSM, men även dokumentären Ceremonin. Hur kommer det sig att det händer nu?
– Jag har svårt att säga exakt vad det beror på. Jag antar att det har att göra med Fifty Shades Of Grey, även om jag själv inte skulle vilja kalla det för BDSM utan snarare övergrepp. För oss har ju det här nästan alltid varit på tapeten, men man märker överallt att det börjar synas nu. Men det är just Fifty Shades vi vill försöka komma ifrån, vi känner inte att den boken är särskilt representativ över huvud taget, vi vill inte rida på den vågen.

Det var alltså en slump att er sajt och filmen hade premiär på samma dag?
– Haha! Vi har jobbat med den här sidan i nästan ett år, och Alla Hjärtans Dag kändes som ett bra datum att premiära på. Men vi var förstås medvetna om att även filmen hade premiär då."Vi vill komma ifrån Fifty Shades Of Grey"Det som slog mig när jag såg Ceremonin var att den handlade väldigt lite om sex, trots att den hela tiden tassar runt ämnet. Hur mycket handlar BDSM om det rent sexuella?
– BDSM kan skilja sig så totalt beroende på vem som sysslar med det. För vissa är det helt och hållet sexuellt, andra är helt och hållet avskärmade från det. Jag själv är ganska delad, jag kan uppskatta utlevnad som inte alls innehåller någon sexuell aktivitet, samtidigt som jag är en jävligt lösaktig person. Men det får stå för mig, det är så himla komplext, det beror helt på vilka som sysslar med det.

Hur tycker du att BDSM porträtteras i kulturen i övrigt? Hur skulle du vilja att det såg ut?
– Bilden av BDSM är väldigt stereotyp. Det man läser om i tidningar är alltid folk som har för sig skumma saker i sina källare, gamla gubbar med piskor i bältet och rädda tjejer. Det är en bild av det hela som känns väldigt gammal, den kanske är aktuell för vissa men absolut inte för alla. Man borde lägga fokus på hur mycket empati som faktiskt finns bland BDSM-utövare. Det är så himla viktigt med samtycke, med stoppord, att diskutera innan kring vad alla parter vill och inte vill. Det här gör BDSM till något väldigt unikt, något man borde se upp till. Inom ”vaniljsex” är det ju väldigt sällan man sätter sig ner innan och pratar om vad man vill göra, det finns inga stoppord, och just det tycker jag är viktigt att lyfta fram. Det beskrivs som något konstigt, något som skadar, när det tvärtom handlar om något väldigt roligt och berikande.

Ni är bara kvinnor på Venia, och vad jag har förstått är ni nästan alla undergivna. Varför ser balansen ut så?
– Vi är väl på ett eller annat sätt undergivna, även om vissa av oss snarare kallar sig för perversa. Att jag är undergiven en person betyder inte nödvändigtvis att jag är undergiven nästa person jag har utlevnad med. Vi skriver ur det perspektivet men vi vill också få fram att att vara ”undergiven” sexuellt absolut inte betyder att vi är så annars. Vi är tvärtom väldigt framåt, allihopa. Det finns många fördomar kring undergivna tjejer som vi vill sudda ut. Om man ska vara stereotyp, nu, och ta exemplet med en undergiven kvinna och en dominant man, tar folk alltid för givet att allt händer på hans villkor, att det är han som bestämmer, men när det kommer till BDSM är det alltid på den undergivnas villkor. De sätter gränserna. Vi vill visa att vi tar initiativ, att vi ligger runt, att vi är den aktiva parten.
 

"En plats där vi får vara hur vulgära, sexuella, kåta vi vill"


Varför behövs Venia?
– För att i synnerhet när det kommer till unga kvinnor är det viktigt att vi får en plats att vara precis hur vulgära, sexuella, kåta vi vill. Utan att behöva ta någon skit, utan att behöva vara rädda. Det är viktigt att jobba emot fördomarna. Om en tjej har en öppen och nyfiken attityd till sin sexualitet tar resten av världen för givet att hon vill ligga med alla och att alla därför har rätt att ligga med henne. Därför är det viktigt att det finns en plats där vi tjejer med stark sexualitet får ta plats, och tar den platsen, och där vi försöker lyfta fram öppenhet och värme och kärlek. Jag hoppas att det kan underlätta för tjejer. Jag vet själv hur det var när jag var i början av min egen utlevnad, hade det här funnits hade jag varit oerhört tacksam.

Vilket är ditt främsta tips till folk som vill börja experimentera med BDSM?
– Att vara väldigt noggrann med vem man experimenterar med. Att man pratar igenom exakt vad man vill och inte vill göra, var nyfikenheten ligger och vad som inte ingår i den, om det handlar om faktiskt utlevnad. Annars försökte väl jag i början leta mig fram till böcker och filmer och lära mig av dem, men när det kommer till att faktiskt göra något i verkligheten gäller det att ta väldigt små steg. Man kanske har sett en scen där någon åker på tokstryk eller hänger upphängd i krokar och tänker att det ser roligt ut, men steget dit är väldigt långt. Ta det hellre försiktigt, börja med några klappar på rumpan och se hur det känns, istället för att kasta sig in i någonting och upptäcka att det inte var kul på riktigt. Vissa saker kanske faktiskt passar bättre i fantasin.

Nystartade Venia Magazine hittas här. Läs även: Varför är egentligen BDSM och goth så estetiskt likadana?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!