Halloj kylskåpet med Edvin Törnblom.

Vem bor här?

Redaktion 15:37 28 Apr 2021

Köket är hemmets hjärta och kylskåpet dess aorta där energin kommer in. Få uppfinningar har dessutom haft så stor betydelse för vårt vardagsliv som just kylskåpet. Vi bad några kändisar glänta på sina heliga gömmor, kan du gissa vilket som är vems?

Para ihop rätt kyl med rätt kändis enligt formen 1-A, 2-B, 3-C och så vidare. Du hittar facit längst ner på sidan, men tjuvkika inte! 


Klicka på bilden för att se den större.

 

1. MAURI HERMUNDSSON
Ålder: 25
Gör: Programledare, bland annat för youtubeserien Uppdrag mat.
2. KRISTOFFER TRIUMF
Ålder: 47
Gör: Programledare, komiker och redaktör.
3. EDVIN TÖRNBLOM
Ålder: 25
Gör: Programledare, poddare och skådespelare.
4. LINN KOCH-EMMERY
Ålder: 28
Gör: Artist, aktuell med debutskivan Being the Girl.
5. HANNA PERSSON
Ålder: 32

Gör: Mammaledig bloggare och producent.
6. BINGO RIMÉR
Ålder: 45

Gör: Fotograf.
7. FRASSE LEVINSSON
Ålder: 28
Gör: Redaktör, Nöjesguiden.
8. ALEXANDER PÄRLEROS
Ålder: 36
Gör: Entreprenör.


KYLSKÅPETS HISTORIA

Att kylning kunde vara ett effektivt sätt att få maten att hålla längre, utan att för den delen försämra smaken på densamma, insåg man redan i mitten av 1800-talet. Innan det första hushållskylskåpen slog igenom använde man sig bland annat av källare och isskåp för detta avseende. 

Det första fungerade kylskåpet för hemmabruk tillverkades emellertid 1913 i USA och var av märket Domelre. Modellen blev dessvärre ingen större succé, även om en av uppfinnaren Fred W. Wolfs skisser i form av iskubsfacket till viss del lever vidare än idag. 

Knappt tio år senare, närmare bestämt 1922, lade KTH-studenterna Carl Munters och Baltzar von Platen fram ett uppmärksammat examensarbetet bestående av ett tyst kylskåp enligt principen ”kyla genom värme”. Kylskåpet lanserades till marknaden av Electrolux 1925 och blev snabbt en succé i de moderna hemmen.

I youtubeserien Halloj Kylskåpet tar programledaren Edvin Törnblom pulsen på svenskarnas matvanor genom en blandning av humor och kunskap. Till sin hjälp har han en rad experter på området.
– Att få möjlighet att ställa alla mina frågor om mat och dryck till experter på det här sättet har varit en sådan himla lyx. Det har varit helt fantastiskt och jag har lärt mig så mycket. Som hur mycket godis man egentligen kan äta, varför vi har matförpackningar och hur militären äter. Experterna har dessutom haft sjukt spännande jobb som jag inte ens visste fanns. Som att vara kaffeprovsmakare eller att stå i ett kök och ta fram nya färdigrätter, säger Edvin Törnblom.

Halloj Kylskåpet produceras i samarbete med Livsmedelsföretagen och finns på youtubekanalen med samma namn. 


Facit: 1-H, 2-C, 3-E, 4-B, 5-G, 6-F, 7-D, 8-A.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!