Veganvänlig glass på nyöppnade glassbutiken Köld

12:40 17 Jun 2015
Malmös senaste glassbutikstillskott heter Köld, och är både nytänkande och veganvänligt. Vi har snackat glassbusiness med Peter Svanberg, som är en av grundarna.
 
Det var när Peter bodde och jobbade i San Fransisco som han träffade Alex Wesolowski. De upptäckte snart att de delade ett starkt intresse för mat och dryck.
 
– När det gäller mat är ju San Francisco ett paradis, berättar Peter. Där startar många av de trender som sedan sprids över USA. Alex är vegan och kom en dag med en Cashewglass i en pint. Den kostade elva dollar, nästan dubbelt så mycket som övrig bra glass. Hur kan man spendera så mycket pengar på glass!?
 
Alex berättade att det var svårt att hitta bra vegansk glas förutom sorbet, så det var värt att spendera extra när man hittar något bra. Peter smakade och konstaterade att det var jättegott. Och så började tankarna snurra.
 
– Jag reste mycket över hela USA och så snart mina möten var avklarade sprang jag runt och testade glassbarer. Många var intressanta och glassbutikerna i SF var mycket bra, där fanns det dessutom många nya spännande smaker. Förra sommaren var jag i Sverige och konstaterade att det inte var mycket nytt. Inom andra områden kommer nya smaker hela tiden, men glassbranschen, med några få undantag, är väldigt traditionell. Alex och jag köpte några mindre glassmaskiner och började göra glass hemma i San Francisco. Alex gjorde veganrecept och jag gjorde andra med mejeriprodukter, berättar Peter.
 
Efter några veckor började de få till riktigt bra smaker, och ett koncept utkristalliserades. De ville åt rena smaker, inte blanda ut med kaksmulor eller andra distraktioner. När Peter flyttade hem till Sverige efter utlandsvistelsen kontaktade han två matintresserade vänner med kompetens inom retail och ekonomi, och så var bollen i rullning. Efter ungefär ett års planering öppnade de förra veckan en pop-up store på Södertull i Malmö, som kommer att hålla öppet under sommaren.
 
– Smak är nummer ett för oss. Vi är inte en veganglassbutik, vi är en butik med god glass för alla, och många glassar passar för veganer också. Ärlighet och enkelhet ska prägla allt vi gör, säger Peter.
 
Sedan öppningen i början på förra veckan har de haft fullt upp.
 
– Alex och jag jobbade 12-14 timmar per dag, och vi tyckte det var så kul att alla gillade det vi serverade. Facebook kokade. Vår plan var att testa idèn under sommaren och se om någon gillar det. Efter bara en vecka tror jag vi kan konstatera att det finns en marknad därute! Vi har många planer för att skapa en mysig miljö där man kan avnjuta glass även när det blir regnigt och ruggigt ute. Varm choklad på vår egen cashewmjölk, med olika smaker, kaffe som bryggs i kopp, milkshakes, chokladkonfekt med mera står på vår att göra-lista. Jag talar danska efter några år i Danmark, så vi ska nog över bron inom en snar framtid också, inte minst ett krav från alla nöjda danska kunder vi haft. Vi har hyrt in oss tre månader i Designtorgets före detta butik vid Södertull i Malmö, vid kanalen. Perfekt stället att avnjuta en god glass. I slutet augusti stänger vi och hoppas då ha hittat en fast lokal, tips mottages gärna!
 
Jag frågar Peter vilka smaker de är mest nöjda med själva, och vilka som fått bäst respons från kunderna hittills.
 
– Våra cashewglassar är jättegoda, jag tycker Alex Rosmarin Citron Cashew är en höjdare. Den går mycket bra, liksom Choko Storm, mörka chokladbitar i cashew, och Salt Kola, där vi strör på svart havssalt från Hawaii som en sista touch.
 
Köld hittar du på Södra Vallgatan 3c har öppet vardagar 12-20 och helger 12-17. Läs även: "Peruansk restaurang till Malmö"
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.