Världshotellet steppar upp sitt mat-game

11:33 11 Jul 2017

Det världskända Hotel Stelor har omnämnts i några av världens största resemagasin. Utöver sin hotellverksamhet har de en väletablerad White Guide-krog och en lada för livespelningar varje sommar. Med nya ägare 2017 riktas fokus ännu mer mot restaurangen.

Sommaren 2011 slog det nu prisbelönta Hotel Stelor upp portarna för första gången. Ett idylliskt hotell i Västergarn, strax utanför Tofta, som redan från start hade siktet inställt mot en internationell publik. En vision som snabbt infriades. Förutom hotellverksamheten finns en White Guide-rankad restaurang på gården och varje sommar bjuds svenska artister in för att spela i den spartanskt inredda ladan ute på gården.

I Stelors frukostservering sitter den nya ägaren My Wrethagen med sonen Loui i famnen, tillsammans med grundaren och den tidigare ägaren Karin Cedergren. De äter varsin 88:an-glass. Trots att Karin sedan några veckor tillbaka skrivit på alla papper och lämnat över verksamheten dunkar hennes hjärta för hotellet. Nu lämnar hon över rodret till den förre restaurangchefen My Wrethagen och hennes sambo Linus Ström, som tidigare var kökschef på Stelor.
– Det första folk frågade när jag sålde var: ”Det är väl ingen fastlänning som har köpt det?”, berättar Karin Cedergren.
– Som tur är kommer åtminstone jag från Gotland, fyller My Wrethagen i.

 

"Många amerikanska gäster kommer ner till frukosten helt lyriska och säger att allt är "amazing"

 

Hotellet har genom åren listats som ett av världens bästa hotell av några av världens mest etablerade tidningar. De har bland annat varit på New York Magazines förstasida, funnits med på International Travellers topp 100-lista över bästa hotell och nu senast blivit utsedda till ett av världens mest romantiska hotell av tidningen The Telegraph. Mycket tack vare deras internationella fokus.
– Med hotellet hade vi sedan dag ett en ambition att vara en internationell mötesplats. Vi har ett kalkstenshus från 1700-talet som är väldigt typiskt Gotland och gör oss väldigt unika med internationella mått mätt. Många amerikanska gäster kommer ner till frukosten helt lyriska och säger att allt är ”amazing”,  säger Karin Cedergren.

Trots att de riktar sig mot en internationell målgrupp är det viktigt att alla ska känna sig välkomna. Vare sig man är sugen på en stor stark eller ett exklusivt naturvin ska man kunna få den service man önskar.
– Vår ambition är att vem man än är ska man kunna glida in och känna sig bekväm med att beställa vad som helst, vare sig det är en Mariestad eller en exklusiv champagneflaska. Vi har till exempel gäster som vill veta allt om naturviner. Då måste personalen kunna möta deras behov, vilket de verkligen gör, fortsätter My Wrethagen.

När Karin Cedergren bestämde sig för att köpa gården och bedriva hotellverksamhet visste hon inte vad det innebar. Karin beskriver att hon var en ”understimulerad historielärare” som ville ha en sidoverksamhet.
– Jag var inte så insatt i vad det skulle krävas att driva ett sånt här ställe. Ur ganska små medel så blev det bra från början. Vi hade ingen kock i början, så jag fick ställa mig och laga lammgryta till gästerna. Det enda vi egentligen visste var att vi ville nå en internationell målgrupp. Då tog vi reda på hur man nådde dem – och nådde dem.

Varje sommar bjuder Stelor in välkända artister för att spela i ladan som ligger i anslutning till restaurangen. I sommar kommer bland andra Frida Hyvönen, Marit Bergman och Så mycket bättre-aktuella Tomas Andersson Wij genomföra varsin intim spelning i ladan.
– Vi har ungefär 200 gäster som vi kan få in i ladan, så det är kanske inte så stor arena för många av våra artister. Men många artister som har varit här ser det lite som en semester. De kommer ner några dagar, bor på hotellet och upptäcker Gotland. Sen kör de en spelning en av kvällarna, säger My Wrethagen.

My Wrethagen har de senaste åren vid sidan av sin position som restaurangchef hand om bokningen av artister.
– Efter några år av spelningar ringer artister själva som vill spela i ladan. Tomas Andersson Wij är lite av vår egen hustomte. Det är kul när Frida Hyvönen ringer och ber om att få komma hit och spela. Det är inte direkt så man tackar nej. Det är samma sak som i hotellet, där vi lägger mycket fokus på konsten i rummen. Nu ringer konstnärer själva och vill ställa ut sina verk.

 

"Arbetsdagen börjar med att plocka kvällens meny"

 

Sedan den nyblivna ägaren och före detta kökschefen Linus Ström tog över köket har mycket fokus riktats på att utveckla restaurangen. Så sent som i år har de klivit upp ett steg i White Guides graderingslista. Linus har tidigare jobbat på stjärnkrogar i Göteborg. Nu jobbar han med råvaror som utgår helt från grannbonden Janne Grimlunds grödor.
– Linus arbetsdag börjar med att han går till Janne för att plocka kvällens meny. Det gör att menyn kan skifta från dag till dag, men också att vi alltid har helt färska primörer. En rätt kan bestå av endast tre råvaror, men blir väldigt bra eftersom allt är helt färskt, säger My Wrethagen.

Sedan starten 2011 har mycket förändrats på Stelor. Från att Karin själv stod och lagade lammgryta till sina gäster, funderandes över huruvida man måste ha bord till sina gäster eller inte, kommer nu många gäster dit primärt för restaurangen. – Vi har en stabil grund på hotellet som numer är lite av ett självspelande piano. Det har vi inte riktigt hunnit matcha i köket. När gäster kommer till oss primärt för att äta och sen bor kvar på hotellet känns det väldigt kul eftersom vi har ett av världens bästa hotell, avslutar Karin Cedergren. 

Sommarens spelschema:  
Eric Gadd, 13 juli
Daniel Lemma, 19 juli
Marit Bergman, 26 juli
Tomas Andersson Wij och Sofia Karlsson, 1 och 2 augusti
Frida Hyvönen, 5 augusti
Solala, 18 augusti

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Eatnam

Hörnlokalen på Odengatan och Västmannagatan har länge brottats med vad som verkade vara en förbannelse. Kanske har den nu brutits.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!