Foto: Mikael Örtenheim

Världens största streetdancetävling håller uttagning i Malmö

21:30 30 Nov 2017

Mellan den 9-10 februari äger den nordiska uttagningen till prestigefyllda Juste Debout rum på Moriska Paviljongen.

Det vankas minst sagt streetdancefeber i Malmö. Nu står det nämligen klart att den franska succétävlingen Juste Debout kommer att köra sin nordiska ”regional” här i vår.

Vi mötte upp Viktor Fröjd och Martin Rosén, projektledare för satsningen tillsammans med Moa Söllgård, för att höra mer.

– Juste Debout är den största tävlingen i streetdance. För oss dansare brukar det jämföras med VM. Och nu har vi alltså fått äran att för första gången arrangera den nordiska uttagningen, Juste Debout Nordic, här i Malmö, berättar Martin Rosén.

Den profilstarka domarpanelen – samma domarpanel som är runt och bedömmer de andra regionala deltävlingarna runtom i världen, kan tilläggas – kommer att utse vinnare i olika kategorier. I potten vilar platser till den stora finalen i Paris senare i vår.

Martin förklarar hur upplägget ser ut:
– Man får vara med och tävla i max en av de här regionala uttagningarna, så därför är det inte ovanligt att man ser dansare från hela Europa komma upp till de nordiska eventen också. Det kan ju vara så att man missade en deltävling som egentligen låg närmare en själv rent geografiskt, typ att man inte kunde det datumet eller så.
– Det kan också vara ett strategiskt val, att man väljer att tävla någonstans där man tror att man har större chans att vinna, flikar Viktor in med ett lätt konspiratoriskt leende på läpparna.


Bild från ett tidigare Juste Debout event i Oslo. Foto: Mikael Örtenheim

Vad tänker ni om Moriskan som tävlingsplats?
– Jag tycker att det känns som en bra representation för Malmö. Första gången jag själv var i Malmö så gick jag till Moriskan och tänkte att ”wow, det här var ett coolt ställe”, berättar Viktor.
– Vi letade efter lokaler med lite själ i. Först var vi och tittade på ett par andra ställen som kändes lite för moderna och hade lite för vita väggar. Men Moriskan har precis den känslan vi är ute efter, menar Martin.                                                

Både Viktor och Martin är rörande överens om vad de vill göra för att särskilja uttagningen i Malmö från de tidigare uttagningarna som har arrangerats i de nordiska huvudstäderna.
– Tanken är att hela veckan innan själva tävlingen ska bestå av olika events. Vi vill att det ska märkas av i hela stan att Juste Debout är här. Det kommer bland annat att bli föreläsningar, workshops och pop-ups med några riktigt spännande samarbetspartners, förkunnar Viktor.

Samtidigt som de tre projektledarna är dansgeeks ut i fingerspetsarna är de medvetna om att Juste Debout, i mångt och mycket, tenderar att vara ett familjeevent.

– Det är viktigt att komma ihåg bredden bland de som kommer och tittar. Det är liksom farmor och farfar, hipsters och barnfamiljer under samma tak, så vi vill göra allt från paneldebatter för den inbitna dansaren till grejer dit du kan komma med din 6-åring för att testa på dans för första gången, berättar Martin.

Så vad kan publiken förvänta sig för stämning under tävlingsdagarna på Moriskan?
– Det jag tycker är styrkan med tävlingen är att alla tävlar på lika villkor. Du kan vara nybörjare eller proffs, tjej eller kille, det spelar ingen roll. Det är mycket så streetkulturen är, en så kallad ”each one teach one”-kultur. Det är inte lika uppdelat som på andra typer av sportevenemang, utan här kan alla ställa upp i vilken kategori de vill, och sedan sköter domarna uttagningen utefter det, förklarar Viktor.

Nämnda uttagning sker genom att man tävlar två mot två inom stilarna Hiphop, Popping, Locking och House. Sedan finns det även en kategori som heter Experimental, där man till skillnad från de andra kategorierna tävlar solo. I samtliga kategorier är det freestyle som gäller.

– Varför jag fastnade för uttövandet från första början är för de här magiska ögonblicken som uppstår när det är den här typen av freestyleframträdanden. Man kan inte förbereda sig på vad som ska hända, och så får man en omedelbar, ärlig reaktion direkt från publiken som skapar en så sjukt häftig känsla, berättar Viktor.

Läs mer om Juste Debout här.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!