Världens konstigaste maträtter

17:24 18 May 2017

Vad är det konstigaste du har ätit? Det är en av de frågor som vi matskribenter får allt som oftast. Och visst är det så att det kanske kommer med ett stort matintresse att vilja stoppa i sig konstiga saker.

Men faktum är att många av världens konstigaste rätter hittas i husmanskosten hos olika inhemska kök, gärna bland de traditionella rätter som kanske mest av nostalgisk blivit kvar. Ta till exempel den svenska surströmmingen, som framkallar direkt avsky hos de flesta som provar den för första gången. Här följer några exempel på riktigt konstiga anrättningar från stora vida världen. 

Kiviak
Fågelspäckat sälskinn

Från Grönland kommer en av de mer ekivoka rätter vi har stött på. Den traditionella anrättningen består av fermenterade alkor (fågeln) som stoppas in i ett sälskinn som töms på så mycket syre som möjligt och sedan sys ihop, en form av "säl vide" om man får skoja till det lite. Det fyllda sälskinnet göms sedan under ett stenröse med en stor sten på toppen för att hålla vilda djur och luft borta. Smaken av de fermenterade fåglarna sägs sedan påminna om stark Gorgonzola. 

Balot
Halvutvecklade ankfoster
I Kina och Sydostasien säljs delvis utvecklade ankfoster i ägg till ungefär samma pris som för en varmkorv. Fostren är vanligtvis utvecklade mellan 16-18 dagar, där den senare har en något mer frän smak. Äggen äts hela och kokade, gärna med en skvätt smaksatt vinäger. 

Escamoles
Smörstekta myrägg
Den mexikanska läckerheten escamoles består av smörstekta myrägg som äts i form av en taco. Myrarten lever till stor del på agave, vilket också råkar vara samma växt som ligger till bas för tequila och mezcal. 

Tuna Eyeball 
Tonfisköga
Med smak av bläckfisk kan du köpa denna delikatess i de flesta japanska mataffärer. Ögonen är stora som en normal knytnäve och ska kokas innan de äts. 

Airag
Grogg
Den kolsyrade och alkoholhaltiga drycken Airag är gjord på fermenterad hästmjölk och dricks i Mongoliet i liknande utsträckning som vi drack Hotch i Sverige under alkoläskens glada 90-tal.

Cuy (bilden)
Marsvin 
Den friterade lilla gnagaren Cuy serveras ofta på en bädd av pommes frites, men det förekommer också att du äter den rätt och ner grillad på en pinne. Störst sannolikhet att hitta den på menyn har du i Peru.

Casu marzu
Larvost
Casu marzu är en fårost gjord på jäst mjölk som har blivit ansatt av fluglarver. Osten utgår från hårdosten Pecorino, men när larverna är klara med den har den snarare en krämig konsistens. Osten sägs vara den vackraste gåvan du kan ge en sardisk herde.

Shirako
Torsksperma
Len och krämig serveras torskens sperma antingen ångad eller friterad. Inte helt ovanlig på finare japanska restauranger.

Drunken Shrimp
Fylleräka
För den som inte är rädd för parasiter kanske en nedsupen räka kan vara något. Räkan serveras levande och berusad på en staksprit kallad Baiju. Rätten förtärs oftast genom att man först biter av huvudet, och sedan slukar kroppen. 

 

Fuska med mirakulin

Har du problem med att våga smaka på nya rätter? En annan väg att ta skulle kunna vara att smaka på samma rätter, men att de istället byter smak. Det är nämligen precis det som händer om du först stoppar i dig en så kallad mirakelfrukt. De innehåller höga doser av sötningsämnet mirakulin som under en period får allting du stoppar i munnen att smaka sött.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2017.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!