"Varför finns det inga svarta euroanthems?" - Snart släpper Yemi debutalbumet Neostockholm

15:27 18 Mar 2015Redan 2014 letade sig Yemi in på årsbästa-listorna med låten Osynlighetsmantel, men det är nu 2015 som Sverige faller för rapparen på riktigt. Alldeles nyligen släppte han singeln Svart europé och senare i år kommer äntligen debutalbumet.

Att svensk hiphop är intressantare idag än någonsin tidigare är en minst sagt uttjatad sägning, om än en sann sådan. En del kanske skulle mena att Yemi är en del av den utvecklingen, men själv håller han inte riktigt med.
– Tillhör jag den svenska hiphopscenen? Jag har bara försökt finessa allt och ta mig någonstans med mina vänner. 

Trots att han bara släppt ett par låtar har Yemis following växt stadigt och det är många som väntar på hans första skiva. Nu är den 90% klar (även om han har sagt det länge …) och har fått namnet Neostockholm.
– Neostockholm är min idévärld. Ett fett fly metropolis byggt på skuggan av ett fallet Stockholm. Vi har börjat claima Neostockholm hemma men vi kommer aldrig nå den platsen IRL.

För ett par månader släpptes singeln Svart europé, som Yemi proddat själv. Trots att han är en del av Europa Gang är det ändå lättast att göra så, “bara straight up med sig själv, blir inga missar i kommunikationen då”. I arbetet med låten utgick han från sin egen identitet, som svart men inte som amerikan. 
– Vem är jag? Svart europé. Ok. Hur stuntar vi? Jag har nästan alltid bara europeiska designerlabels på mig till exempel. Varför finns det inga svarta euroanthems? Jag är inte amerikan och gör inte Amerikagrejer, jag stuntar som en europé. Vita européer är inte vana med att stunta.

Han hoppas att den svenska hiphopen ska hitta sin egen grej, istället för att ta efter den gamla amerikanska. Kanske är det på grund av att han lyckats med just det han efterfrågar, som den svenska musikscenen så smått börjar falla för det han gör. Med bara ett par släppta låtar på CV:t är hypen påtaglig, men Yemi verkar ta det hela med ro.
– Det är väl najs. Jag antar att om de bara hört låtar de älskar av mig så kan jag basically bara fukka upp deras förväntningar dock. Eller toppa dem!

Läs också: Sanna Samuelssons "Vad är det du är rädd för, Yung Lean?"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!