"Vår ambition är att vara oväntade"

10:00 28 Apr 2023

Bakom konceptet med det finurliga namnet Wordstock står bokförlaget Volante och det är i deras lokaler på Stora Nygatan 7 i Gamla stan som festivalen kommer äga rum under Stockholms bokhelg 11-14 maj.
– Det ska vara ett ställe man kan ramla in på spontant och lära sig något om kultur, politik och samhälle, säger Mattias Desac, programansvarig på Volante och Studio SN7.

På agendan står panelsamtal och föreläsningar men det kan även komma att bli musikinslag, performance och poesiuppläsningar. Ambitionen är att vara en “sinnesutvidgande plats” där besökaren ska kunna sätta sig in samtida idéer, utbyta kontakter och lära sig något nytt, förklarar Mattias. 
– En stor anledning till att vi gör det här är att vi vill skapa en samlingsplats där man kan lyssna på samtal och utbyta tankar. 

Totalt rör det sig om cirka 50 programpunkter under fyra dagar. På agendan finns bland annat ett samtal om fotbollspolitik med Olof Lundh, en diskussion om yttrandefrihetssituationen i Sverige med Svenska PEN och ett samtal om vikten av ett levande kulturliv i staden med Unga tankar om musik.

Ni säger att ni vill ha högt i tak, hur högt är högt? 
– Jag har jobbat en del med kulturpolitiska samtal tidigare och upplever att det lätt blir bekräftande. De flesta är eniga om att kulturen är viktig och att den behöver mer pengar. Vår ambition är att vara kloka och roliga men också lite oväntade. Programpunkterna ska kunna ta ut svängarna något. Med det sagt så vill vi inte ha samtal med nazister här inne. Det finns en gräns för var taket går, såklart. Men det är intressant att inte bara bekräfta varandras åsikter.

Har du någon egen favoritspaning?
– Vi hade ett samtal här nyligen med en nederländsk författare som heter Hanna Bervoets. Hon har skrivit en bok som heter Sakerna vi såg som handlar om en person som arbetar som innehållsmoderator på ett Facebook-liknande företag. Karaktären jobbar med att göra bedömningar av sådant som postas på sociala medier. Det är ändå en relativt ny typ av yrkesgrupp. Vad gör det med de som tvingas bedöma det här ganska råa innehållet som delas på digitala kanaler? Det tycker jag är en intressant fråga. 

Vad ser du mest fram emot med festivalen? 
– Jag ser fram emot flödet av människor. En festival, oavsett om det kretsar kring musik eller samtal, innebär ju att människor möts. På en musikfestival kan magin ske mellan konserterna när du springer på någon du känner. Förhoppningen är att kunna skapa den typen av stämning även här. Besökarna ska kunna mötas här på Stora Nygatan 7, någon kanske kommer från ett samtal och någon annan är på väg till ett. I mitten av maj är förhoppningsvis solen framme med.

Vad kännetecknar ett gott samtal? 
– Som lyssnare tycker jag det är intressant om det finns något oväntat. Det är lätt att hamna i trygga kulturmönster. För varje år blir det lite jobbigare att anamma en ny tanke, att sätta sig in i ett nytt författarskap eller en ny artist. Det tror jag gäller samtal med. De bästa samtalen är de där man bär med sig något, när man får den där “aha-känslan”. När man får ta in en ny tanke som man inte har funderat på tidigare, eller när någon sätter ord på något som man har funderat på.

Stockholms bokhelg

Den 11-14 maj går Stockholms bokhelg av stapel. Förutom en uppsjö av författarsamtal och ovan nämnda samtalsfestival blir det workshops, föreläsningar och självklart klassiskt litterärt rödvinsmingel. Här följer några utdrag ur programmet.

Författarsamtal Tyra Zweigbergk
11 maj, 17:15 - 17:45, Hedvig Eleonora kyrka, Östermalm
AW med Martina Haag – gör din egen bucketlist
12 maj, 18:00 - 18:30 Mornington Hotel, Östermalm

Prova rollspel & skapa egna äventyr tillsammans
13 maj, 11:00 - 16:00, Science Fiction Bokhandeln, Gamla stan

Masterclass i skrivande – så bearbetar du ditt manus
12 maj, 15:00 - 15:20 Mornington Hotel, Östermalm

Spänning utan snutar - deckare och true crime
13 maj, 15:00 - 16:00, Kompani Kolibri, Gamla stan

Tareq Taylor är tillbaka med grillbibeln ”Grilla”
12 maj, 12:00 - 13:00, Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan, Norrmalm

Grammatikshow med Sara Lövestam
13 maj, 15:00 - 15:20, Mornington Hotel, Östermalm

Hela programmet hittar du på https://www.stockholmsbokhelg.se/program/.


 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.