Valsång 2022

13:14 17 Aug 2022

Clara Popenoe Thor har förstört sin Youtube-algoritm för all överskådlig framtid och lyssnat på alla årets vallåtar.

Det är några ynka veckor kvar till riksdagsvalet. Affischer är uppsatta, låtar är släppta och temperaturen stiger. Jag tillbringade några oväntat varma augustidagar med alla fönster öppna och insåg långt senare att om ljud kommer in i min bostad så kommer ljud med största sannolikhet även ut. Sannolikheten höjs om man dessutom råkar lämna ytterdörren på glänt så att hela trapphuset får höra hits som Sol igen, Sverige kan bättre, Vi är redo och Fyra nya år. I skrivande stund har ingen argsint lapp uppstått varken på anslagstavlan eller i brevlådan. 

"Btw, har SD ingen vallåt i år? Jag har varit med sedan Blåsippans väg 2006, har nästan blivit en tradition"Så lyder en kommentar på youtubeklippet Sol igen - Ungsvenskarnas vallåt - Stoppa Sosseriet. En vän av ordning svarar att detta är Sverigedemokraternas vallåt. 

Videon består av tre tjejer med varierande inställningar till säkerhetsbälten som kör en Dodge Ram igenom den svenska landsbygden. Kvinnorna verkar ha kört runt, bytt kläder och förare, satt sig i bilen och tryckt play på Sol igen igen. Riksprogramledarna Rebecka Fallenkvist och Denice (sic!) Westerberg har tillsammans med passageraren tillika Ungsvenskarnas generalsekreterare Monika Brodzinska även besökt snabbmatskedjan Max. De köpte pommes frites och mjukglass. De sjunger med i låten som bland annat innehåller textraden "inga skjutningar och bränder att försvara". Sedan när försvarar man en brand?

I slutet av musikvideon, när tjejerna lämnar bilen i SD-hoodies med samma färgskala som den pansexuella flaggan är det nästan så att man glömmer att låten representerar ett parti med rötter i nazismen. Men bara nästan.

Jag ser till att låsa båda låsen på ytterdörren, stänga samtliga fönster och tejpa igen brevinkastet innan jag sätter igång Afs:s Nu är vi på väg att vinna. Kortfattat kan man konstatera att titeln inte riktigt stämmer överens med verkligheten för vi:et som fick 0,3 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018, då de hade beställt tio miljoner röstsedlar. "Vi blundar inte för problemen, ingen censur i tal och skrift" lyder en textrad i Kiwi and the Dogboys låt åt högerextrema Alternativ för Sverige. Eftersom de är emot censur i skrift vill jag säga följande: AfS är ett äckligt nazistparti, grundat av Sverigedemokrater, deras vallåt suger och jag hoppas att de aldrig producerar en till. 

Sverige kan nämligen bättre, ett budskap som delas av såväl mig, Socialdemokraterna och Moderata Ungdomsförbundets vallåt. På Sophia Granswed AB:s hemsida möts man av orden “Lyssna, analysera, agera”. Det är precis vad jag gjort när jag lyssnat på hennes sånginsats. Den är helt okej, till och med ganska bra för en kommunfullmäktigeledamot. Jag kan inte låta bli att tycka att det finns en charm i att låta partier och förbund producera låtar helt in house. Historiskt sett har Moderaterna tagit in förstärkning i form av såväl Wille Crafoord som Mange Schmidt. Huvudbudskapet i Flyter, från 2010, är att om det flyter ska man låta det flyta. Förmodligen är det även så att om det är glassigt, då ska man även låta det vara glassigt. 

När man hör en dålig låt (och ens partner inte är kåt) kan man dra slutledningen att det inte är glassigt. Musik är något subjektivt och ingen låt är naturligtvis dålig för alla, men när man hör raden "Annie Lööf ska äta upp sin sko, skicka henne hem till Värnamo" känns livet plötsligt inte så glassigt. Jag kommer på rak arm på en annan låt som omnämner Annie Lööf och konstaterar att den är snäppet bättre än Sverige kan bättre.

Moderata Ungdomsförbundet gör det beklagliga valet att avsluta låten med en kort snutt ur ett partiledartal. Det är beklagligt av två skäl - dels har ingen bra låt någonsin innehållit ordet "rättsstaten". Dels är det synd att textförfattaren, i detta fall förbundsordföranden Matilda Ekeblad, inte har förtroendet för låten att den kan stå på egna ben utan någon form av spoken word. Den kan förvisso inte det men jag tror att lösningen handlar om förebyggande insatser (att skriva en bättre låt från början). Vänd på varje sten! Vänd på varje sten hade för övrigt varit en jättebra titel till SSU:s vallåt. Den heter istället Fyra nya år!

När jag i våras träffade finansmarknadsminister Max Elger försäkrade han mig att han skulle utöva allt inflytande han har för att åstadkomma en tidlös vallåt. Antingen har han svikit mig eller så har han väldigt lite inflytande. 

Fyra nya år bygger på en välproducerad melodisk grund men kantas av nödrim och en kort men trots allt närvarande sampling ur ett partiledartal. Visst är det sjukt, Grön Ungdoms ännu osläppta vallåt, lider av liknande utmaningar. Efter några väl valda ord från klimatforskaren Johan Rockström utsätts lyssnaren för klimatnödlägesrimmet "Vi har bara en planet, den är för het, men vi vet, att du och jag har makt att ändra det". Miljöpartiets ungdomsförbunds ena språkrör Rebecka Forsberg säger till Nöjesguiden att hon “sakta men säkert backat sig ur hela projektet”.

Är alla vallåtar dåliga? Nej! Det har vi Gud och den kristdemokratiska riksdagsledamoten Roland Utbult att tacka för. Han blev känd för stora massorna efter att ha sjungit om socialtjänsten i riksdagens kammare och har tidigare varit aktiv inom Folkpartiet och som kristen musiker. Den stad där han har flest månatliga Spotify-lyssnare är Oslo. Så bra är Vi är redo, och till viss del även KD-låten från 2018. Internationell framgång! Vi är redo nämner dessutom inte ett enda konkret politiskt förslag, något som bara är en fördel i vallåtssammanhang. 

Vi har gett Norge Roland Utbult. Vad har de gett oss i gengäld? Rent guld. Norskarna har en orättvis fördel i att man bara förstår varannat ord och i att det politiska landskapet ger utrymme för så många trallvänliga rader. "Vi skal chugge pils i parken, vise fingern til monarken, vi skal stoppe oljekrana, legalisere marihuana" I mean, come on! Hatten av till Unge Venstre och deras Digg Å Være Liberal.

Att skriva en bra vallåt är ett meningslöst hantverk som man bara har användning av var fjärde år. Det är fullkomligt rimligt att endast en handfull människor besitter den talangen. Ingen potentiell väljare kommer övertygas av en vallåt. Förutom jag. Jag röstar på Moderata Ungdomsförbundet 2010 varje gång. Sverige Jobbar! har absolut allt. Helvete vad bra den är. Sverige jobbar när Sverige är som bäst, men när Sverige är som näst bäst lyssnar vi på Sverige jobbar.

ÅRETS VALLÅTAR
Ungsvenskarna – Sol igen
Alternativ för Sverige – Nu är vi på väg att vinna
SSU - Fyra nya år!
Grön Ungdom – Visst är det sjukt
Moderata Ungdomsförbundet – Sverige kan bättre
KD - Vi är redo 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera