Välkomstintervju: Nöjesguidens nya skönhetsskribenter

12:56 15 Jan 2015

Våra skönhetstillskott: Kristin Zetterlund, Valerie Kyeyune Backström och Annahita Yazdi. 

Nöjesguiden har beslutat sig för att introducera ett nytt ämne: skönhet! Med oss har vi tre fantastiska skribenter som ska guida oss genom skönhetsdjungeln – skribenten och afroentusiasten Valerie Kyeyune Backström, som redan har hunnit skriva sin första skönhetstext om afrohårsskötsel, bloggaren och nail art-experten Annahita Yazdi, och vår egen bloggare extraordinaire, Kristin Zetterlund.

Vi passade på att prata med dem om framtiden, produkter de inte kan leva utan, och deras bästa skönhetstips.

Valerie! Vad kan vi vänta oss för texter av dig framöver?
– 
Förhoppningsvis roliga, informativa och easy breezy beautiful texter om främst afrohår men ibland lite annat! Tar detta på extremt stort allvar, har införskaffat en röd soptunna som jag symboliskt ska kasta alla myter, dåliga tips och falska produkter i! Sverker är ju ifrån Umeå och jag med, så jag hoppas min födelseort välsignat mig med samma kritiska blick och urskiljningsförmåga. Men nu blir det twists, pomada och curling cremés istället för fejkförsäkringar och dåliga broddar.

Vad fattas i svensk skönhetsbevakning?
– 
Allt som innebär en hudton mörkare än typ ”sand”. När vi snackar politik kan folk ju invända: ”men sluta dela upp oss, vi är alla lika, yada, yada, yada”, men när det kommer till smink och skönhet är det en extremt praktiskt fråga. Ett läppstift ser olika ut på olika hudfärger – det som är mörkrosa för vissa blir transparent eller skär sig på andra. En BB-creme i färgen ”neutral – fits all” är förmodligen inte särskilt neutral. Ändå utgår cirka all skönhetsbevakning ifrån den falska premissen att vi i Sverige som sminkar oss eller tvättar håret är vita, och som mest har några vågiga curls som kan tämjas med saltspray. Därför är kunskapen om och utbudet kring afrohår eller smink för exempelvis svarta ganska låg. Man måste verkligen kämpa för att få ta del av den, och att köpa en vanlig skönhetstidning och hoppas på råd anpassade till en själv är ungefär lika naivt som att tro att Socialdemokraterna är vänster…

Vilken levande eller död människa skulle du helst få skönhetsråd av?
– 
Future! Men bara för att få veta hans frisör… Hans hårgame är allt!

Vilket är ditt bästa skönhetstips?
– 
Ät sallad med någon du älskar… Skoja! Falskaste tipset. Mitt tips angående håret är dock: var snäll och öm! Späk det inte, förneka det inte, låt det växa och ta plats. Badda det om kvällen och bädda in det i fukt. Och använd starka läppstift!

Berätta om en holy grail-produkt du inte kan leva utan!
– 
Sheasmör. Om det fanns en spa-kur som innebar att man sänks ner i varmt och flytande sheasmör hade jag gjort det 24/7. Det första jag packar ner när jag reser, och det sista jag ser innan jag somnar, för jag har alltid en burk på nattduksbordet. Vill bli balsamerad i shea när jag dör! Det är världens bästa, billigaste, natursnälla alltialloprodukt. Använd det till håret, kroppen, läpparna, ja, typ vad som helst som behöver lite TLC!


Solidaritets-nail art av Annahita.

Hej Annahita! Vad kan vi vänta oss av dig framöver?
– 
Jag gillar sådant som killar hatar. Brunt läppstift, svinlånga glittriga naglar, tung parfym, lösögonfransar, färgglad eyeliner, och så vidare. Detta kommer troligtvis vara mitt fokus.

Varför är du så intresserad av skönhet?
– 
Jag är dels fascinerad av självvårdsaspekten av skönhet – det är något allmänmänskligt över att vårda sin jordliga lekamen och underhålla, ansa, tvätta och pynta. Det är rituellt och djupt terapeutiskt för mig att tvätta av mig sminket på kvällen, smörja in mig med väldoftande oljor och lotions och typ se hur min hud tackar mig. Plus att det är kul att sminka sig – på riktigt är det ju att leka med målarfärg i ansiktet.

Vad fattas i svensk skönhetsbevakning?
– 
Objektivitet, ärlighet och nya perspektiv som inte bara går ut på att sälja trender. En breddning av normen, ett förtroende för läsaren och konsumenten. Mindre skam och mer lek. Mer feminism, mindre kapitalism. (Dock är jag den första att erkänna att det är skitsvårt att radera kapitalismbiten ur skönhetsbevakning. Jag har provat, det blir inte intressant. Ibland faller en text helt och hållet om jag försökt att utelämna varumärken och så vidare – men ibland behövs de såklart inte nämnas alls!

Berätta om en holy grail-produkt du inte kan leva utan!
– 
Okej, party pooper-Annahita svarar: Jag är av princip emot att ge fysiska varor biblisk status, och har alltid haft lite svårt för att tänka på skönhetsprodukter som "måsten". Även om jag älskar dem måste jag inte ha något av det. Eller så har jag inte hittat min holy grail-produkt ännu, haha. Men om jag ska svara på ett mindre pretentiöst sätt: min bästa produkt i alla kategorier är By Terry Hyaluronic Hydra Powder. Det finns ingen anledning för någon sminkanvändare att köpa ett annat puder än detta! Believe the hype.

Vilket är ditt bästa skönhetstips?
– 
Skit i vad killar tycker.


Kristin övar på den ultimata Ariana Grande-frisyren.

Kristin! Vad kan vi vänta oss av dig framöver?
– 
Som vanligt med mig blir det nog en salig blandning av högt och lågt, djupt och ytligt. Jag är en produktjunkie och sällan trogen en produkt eller märke särskilt länge, utan testar det mesta jag kommer över, så det blir nog en hel del test. Det blir kanske inte ett överflöd av frisyrtutorials, såvida jag inte hänvisar till någon annans. Mina händer och mitt hår kommer oftast inte så bra överens…?

När, och hur, föddes ditt skönhetsintresse?
– Jag har haft det s
å länge jag kan minnas! Tydligast tidiga minne var nog som lil' tjej när jag tävlingsdansade och la otroliga mängder tid och kraft på att precis allt skulle vara redo för showtime. Allt från det perfekt krusade håret till strasstenar limmade i de finaste av mönster över magen. Något jag kanske borde ta upp igen?

Vad fattas i svensk skönhetsbevakning?
– 
Verklighetsförankring? Mycket känns typ ouppnåeligt ekonomiskt, för att inte tala om homogent vad gäller utbud. Bevakningen känns inte alltid som att den utgår från behoven som faktiskt finns!

Berätta om en holy grail-produkt du inte kan leva utan!
– 
Torrschampo! Ständigt på jakt efter den perfekta efter att Tony&Guy ändrade receptet på sin för flera år sen, and the struggle continues since. Har ett väldans blont hår men tyvärr syns minsta lilla flott efter typ fem minuter, så jag går ingenstans utan mitt torrschampo. Det, plus att tvätta håret är min tråkigaste grej i hela världen, så jag behöver all hjälp jag kan få...

Vilket är ditt bästa skönhetstips?
– 
Fukt! Inuti och utanpå. Jag dricker sjuka mängder vatten för att min kropp kräver det, men är övertygad om att du blir ett russin annars. Samma gäller för alla delar av kroppen även utanpå – återfukta kroppen, ansiktet, håret, läppar, naglar när de inte är målade… Precis allt ska återfuktas. Mysigt va?

Valerie Kyeyune Backström har skrivit den allra första skönhetstexten: en introduktion till afrohår.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!