Välkommen till Nöjesguiden

15:07 31 May 2013

Uppvuxen i Stockholmsförorten Farsta är jag van att känna mig utanför. Dels geografiskt, då ”utanför tullarna” är ett begrepp som stockholmare är underligt besatta av, dels samhälleligt då man som ung förortsbo i mindre utsträckning blir välkomnad eller får sin röst hörd. Jag fick inte ihop ekvationen. Jag var intresserad av musik och nattliv, film och politik, men kände aldrig att innerstadens mediekanaler och kulturinstitutioner talade till mig. Än värre, jag kände att de inte ens ville ha med mig att göra, allra tydligast i de otaliga gånger jag blev nekad på krogen, trots spiknykterhet och avsaknad av dålig attityd. 

Sedan dess har det varit tydligt för mig att kultur och nöje inte existerar i vakuum. Att det, precis som allt annat, påverkas av samhällsströmningar och politiska beslut. När jag började som redaktionschef på Nöjesguiden för lite över tre år sedan var vi fler som delade samma uppfattning. Det är därför vi under Margret Atladottirs tid som chefredaktör har skrivit om bostadskrisen och den svenska drogpolitiken. Om ouppmärksammade kvinnosjukdomar och näthatartrenden. Det är därför vi vek hela nummer åt varför ord som ”hen” kan vara användbara och varför en röst på Sverigedemokraterna gör vårt land till en sämre plats. Och även om vi nu tackar av Margret och önskar henne lycka till är det här en väg vi kommer att fortsätta vandra.

För Nöjesguiden ska vara en tidning för människor som intresserar sig för kultur, nöje och samhällstrender. Punkt. Det ska inte spela någon roll var du kommer ifrån eller vem du känner. Nu när utanförskapsgrundade upplopp har härjat huvudstaden är det viktigare än någonsin att vara inkluderande. 

I det här numret har vi träffat Janet Leon för att prata om livet som barnstjärna och vikten av Pridefestivalen. Vi har diskuterat segregation och bekräftelse-behov med Oskar Linnros. Vi har snackat attitydförändringar med solodebuterande Rikard ”Skizz” Bizzi, exotifiering och utbyte med initiativtagarna till Kwaai och låtit Döskalle & Mästerligt intervjua Lina Thomsgård som ligger bakom flertalet prisade Rättviseförmedlingen. Trevlig läsning!

betyg: 1 Högerextrema grupper har organiserat sig för att ”patrullera” områden i Stockholm. Och media väljer att skriva om dem som ”medborgargarde”. Skäms!

betyg: 6 Nöjesguiden ger sig in i hotellbranschen under sommarens Way Out West. Jo, faktiskt!

Texten publicerades i pappersutgåvan av Nöjesguiden, nummer 5/2013

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!