Vafan händz, Grillat & Grändy?

15:36 9 Jun 2012

Foto: Emil jönsson

Efter Ison & Filles succé med För evigt i fjol var Fille sugen på ett mindre allvarligt projekt. Tillsammans med sin bror Sabo formade han Grillat & Grändy, och en monsterhit senare blev det en EP. Hasan Ramic träffade bröderna för prat om ambitioner och slang.

Förra sommaren dök det upp ett klipp på Twitvid, med namnet ”High Won – Vafan Händz (Preview)”. Det föreställde de rappande börderna Felipe ”Fille” och Pablo ”Sabo” Leiva Wenger i baksätet av en bil, omgivna av vänner. Ett skränigt beat, som mest påminde om en skeletal version av 50 Cents Just a Lil’ Bit ljöd, och sedan ställde Fille frågan som skulle förändra sättet en hel stad pratar på: ”Finns det gäris?”. Det som följde sedan var en 58 sekunder strid ström av slangordlekar, framförda med en lekfullhet och humor som under en lång tid hade varit frånvarande i den svenska hiphopen.

Klippet flyttades till YouTube och blev så populärt att det snart fanns en färdig-inspelad låt. Nu under namnet Grillat & Grändy, smeknamnet som bröderna Leiva Wenger har använt för varandra under lång tid, istället för kollektivnamnet High Won. Och snart kunde man inte gå ut på klubb i Stockholm utan att höra låten.

Den 28 maj släpptes debut-EP:n Gendish & Gäris och jag träffade bröderna Fille och Pablo för att prata om varifrån idén till projektet kom och deras inflytande på vårt språkbruk.

Hur började Grillat & Grändy?

Fille: Efter att Ison och jag hade spelat in vår platta var Pablo sugen på att göra en High Won-platta med alla oss tillsammans.

Pablo: Jag gillar inte att rappa solo. Att göra låtar själv är det tråkigaste som finns. Efter Ison & Fille-plattan hade vi lite dötid och vi tänkte att vi skulle spela in något litet projekt, bara.

Fanns det ett mål med projektet?

Pablo: Det är skönt att få göra sådana här projekt där allting inte är så sten-allvarligt. Där vi ger oss själva möjligheten och utrymmet att bara snacka skit. Sådant som man sällan gör i sin konst annars. Vi ville passa på att rappa utan att ha så mycket innehåll.

Fast man kan inte säga att det är helt innehållslöst.

Fille: Faktisk! Men det var något som kom till oss senare. För om man ser till den musiken vi själva lyssnar på är den inte så hjärndöd som vissa låtar som vi har på plattan. När vi väl spelade in tänkte vi att det skulle vara bra om vi hade med åtminstone ett par låtar som inte var helt IQ-befriade. Jag tror att det är sådan musik som man lyssnar på själv, och som berör en mest, men det var kul att få göra ett ignorant projekt.

Men det ligger väl rätt i tiden med ”Gendish och gäris”, den svenska hiphopscenen har varit VÄLDIGT allvarlig under en ganska lång tid, med till exempel Labyrint i spetsen?

Pablo: Ja, det kanske behövdes en frisk fläkt av skitsnack. Men samtidigt ser vekligheten ut som till exempel Labyrint beskriver den.

Fille: Det är så det är, allting behöver en motreaktion. Det är så med en själv också, när man har varit för allvarlig ett tag måste man få göra annat också.

Berätta om Vafan händz? Det var ju trots allt den som utlöste allting.

Fille: Vafan händz? kom till när vi sa till producenten Mack Beats att han skulle göra ett skitdåligt beat. Men han kan inte göra dåliga beats, så när han satt och plinkade blev det den där slingan, och vi sa ”exakt sådär, så ska det vara”. Han ville lägga på en massa grejer, stråkar och pianon, men vi sa till honom att strunta i det. Vi ville ha det så dumt som möjligt.

Hur kände ni när videon med den ofärdiga versionen av Vafan händz? blev så populär?

Pablo: Det var fett oväntat, för det var innan vi ens hade startat vårt projekt, och vi trodde aldrig att det skulle bli så populärt. De första två verserna till Vafan händz? hade vi klara ganska länge och vi hade inte gjort något av det, men sedan spelade vi in videon, och den blev hypad. Vi tänkte "oh shit" och gjorde klart den tillsammans med Ison.

Inte nog med att videon blev populär, den förändrade sättet hur många pratar.

Fille: Det där är så konstigt, för att vi har alltid pratat mycket slang i High Won. Jag och Pablo pratar mycket skit med varandra, och ju fulare det är, desto häftigare och roligare blir det att säga det. Allting började med att vi la till ”-is” i slutet på alla ord, så det blev först ”gendish”, sedan ”gendis” och till slut ”gendz” bara för att vi tycker att det låter så fult och roligt när man säger det. Vi trodde aldrig att någon mer än vi skulle haka på.

Vad händer härnäst med Grillat & Grändy? När ska ni ta the show on the road?

Fille: Haha! Jag vet inte, vi tar de spelningar vi får, och vi har inte fått så många än. Vi har inte så stora ambitioner med det här projektet.

Pablo: Vi fick frågan ”Vad är er dröm med Grillat & Grändy” i en intervju en gång, men grejen är att vi inte har tänkt så långt. Vi ville bara göra en show.

Pablo: Ja! Vi vill göra typ två shower, för vi vet att vi skulle göra det jävligt bra.

Fille: Utöver det vill vi inte så mycket, vi vill inte få ut något budskap. Det känns bara skönt att få uppskattning för låtarna och att folk tycker att det är kul. Vi ska göra en video till Jag ler (ny singel, reds. anm.) och sedan får vi se.

Pablo: Vi ska göra en till video efter det. Vilken låt hade du helst sett en video på?

Tung baba, förstås!

Pablo: Men är det inte risk att videon fuckar låten? Att du har tänkt dig videon på ett annat sätt, och att du blir besviken?

Om man skulle filma Ison i en ballerina-kläning i tre minuter skulle låten fortfarande vara bäst.

Pablo: Haha! Fan vad roligt, vi får tänka på det.

Ordlista

Gendish: Som verb – att supa, som substantiv – alkoholhaltig dryck

Gäri, Gäris (plural): Tjej, tjejer

Araba: Bil

Gitty: Berusad

Shishko: Tjockis

High Won (från arabiska Haywan): Odjur

Benim: Jag

Tiz: Rumpa

Smattra: Ha sex

Beläliz: Problembarn/idiot

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!