Vad är egentligen SVT Flow?

Hannes Lundberg Andersson 10:50 26 Mar 2014


Leif GW Persson och Lotta Lundgren, lyckligt spanande på SVT:s nya webbtjänst.


I denna övergångstid, då tv-tittandet rör sig från just tv-apparaterna mot datorer och telefoner, lanserar SVT ännu en webbtjänst. SVT Flow är tänkt att fylla igen gränslandet mellan tv-tv och webbgluttande. Vi tog ett snack med Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT, för att se hur den aningen oklara tjänsten fungerar.

Vad är egentligen tanken med SVT Flow?
– Vi vill börja utforska framtidens TV-tjänster med ett nytt erbjudande, som gifter ihop fördelarna med linjär tablå-TV:s flöden med on demand och webb-tv:s möjlighet att välja själv.

På vilket sätt skiljer det sig från SVT Play?
– SVT Play är allt SVT:s utbud medan SVT Flow kommer att vara ett urval. I SVT Flow möts man av ett program som vi valt ut och kan sedan följa med i flödet, precis som på ”vanlig tv”, samtidigt som man kan välja att hoppa framåt eller bakåt i slingan, eller välja att helt avvika från slingan och leta sig fram till ett annat avsnitt eller en annan titel om man vill det.

Försöker ni locka ”tablåmänniskorna”, alltså de som bara tittar på vanlig tv, in i on demand-tittandet?
– Vi har inga synpunkter på om publiken tittar på tablå-tv. Men om och när de vill titta på andra sätt, vill vi ha så relevanta och attraktiva erbjudanden som möjligt. Vi var tidigt ute med SVT Play och nu börjar vi undersöka hur vi kan ta ytterligare några kliv. 

Vilka sorts titlar kommer ni att visa i tjänsten?
– Vi kommer att fokusera på program med innehåll som ligger nära publikens vardag, fakta, livsstil, dokumentärer, drama och så blir det nyhetsuppdateringar.

Är det ett försök att få fler att betala tv-licens även om de "bara" använder SVT Play?
– För att tv-licensen ska vara relevant för alla måste vi fortsätta att utveckla såväl våra broadcasterbjudanden som våra webbtv-tjänster. Detta är ett steg vi tar nu, men vi fortsätter som jag sa också att utveckla SVT Play, svt.se, Barnkanalen och även SVT1 och SVT2.

Om det fortfarande är oklart – ja, det är fortfarande lite oklart – kan en läsa mer här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Fem snabba med Anna Blomberg

"Elisabeth Höglund kartlägger åldersrasismen." Komikern Anna Blomberg står för SVT Flows senaste tillskott – vi bad henne att fylla i ett formulär.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!