Vad är egentligen Ello? Allt om ett explosionsartat anti-Facebook

10:39 2 Oct 2014


Facebook har 
den senaste tiden varit i blåsväder, efter att man har stängt ner konton för ett antal dragartister, samt valt att behålla den rasistiska sidan ”Alla vi som hatar invandrare”. Nu växer det sociala nätverket Ello explosionsartat som en konsekvens av debatten.

Det tillkännagavs i helgen att man inte kommer att radera den rasistiska Facebook-sidan ”Alla vi som hatar invandrare” trots att många användare har rapporterat sidan som stötande. Facebook menar att man har rätt till kontroversiella åsikter så länge de håller sig till gemenskapsreglerna. Men medan rasistiska åsikter är okej, är däremot val av vad man ska heta inte lika okej.

I en räd raderade Facebook nyligen profiler till dragqueens eftersom de använde artistnamn och inte ”riktiga” namn på sina konton. Man hävdar att blockeringen är av säkerhetsskäl, som om rasister inte vore ett hot nog, men sanningen är ju att ”falsk” information inte går att sälja vidare till annonsörer, sökmotorer eller informationsmäklare. Facebook tjänar som bäst på de som registreras mest och de som registreras mest sanningsenligt. Rasister eller inte.


Några som har tröttnat på att Facebook leker internetpolis är grundarna till det transparenta och annonsfria sociala nätverket Ello, även känt som ”anti-Facebook”. Att Facebook samlar och säljer information, samt mappar vartenda steg man tar, är både läskigt och oetiskt, tycker grundarna som byggde Ello. 

Och det är de inte ensamma om. I samband med de senaste Facebook-kontroversen har Ello växt lavinartat. Det är så populärt och trycket så högt att man stängde igen dörrarna för nya medlemmar för att rädda servrarna. Och nu rapporteras det om fler än 30 000 inbjudningsförfrågningar i timmen från användare som desperat knackar på.

Ello skriver på sin hemsida att det är tron på att människan egentligen är god som kommer att hålla trollen borta och man jobbar istället med att utbilda sina användare i hur man postar ansvarsfullt. Och eftersom att Ello inte säljer information vidare till tredje part får man heta exakt vad man vill, påhittat eller inte.

En inblick i Ellos underbara värld.

Många hävdar ironiskt nog att Ello kommer att ta över och bli nästa Facebook. Inte helt omöjligt då timingen är rätt; Facebook har blivit för stort och det börjar bli gammalt. Under Facebooks barnålder var användarna fortfarande en del av och kunde styra gemenskapen, men nu sitter istället en erfaren diktator på tronen och styr vad som får och inte får sägas.

Det som däremot är omöjligt är att byta till Ello redan idag. Det sociala nätverket är under beta, med ett maxtak på antal användare. Vill man inte betala för en inbjudan på Ebay så får man tålmodigt hänga kvar på Facebook, exponeras för reklam och rasism och vara riktigt noga med att registrera rätt information, så att man inte åker ut med huvudet före.

Även Hanna Fridén har skrivit om Facebooks katastrofala anmälningssystem.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!