Upptäck Åre på släde

13:12 25 Feb 2019

Skidåkning är kanske inte för alla. Hundgos och vacker natur, däremot. 

Kanske behöver du en paus från pisten, kanske letar du bara efter ett härligt äventyr att skriva hem om. Eftersom Åre erbjuder en hel del utöver skidåkning och nattliv bestämde vi oss för att titta närmare på ett av alternativen.

Tommy Bernhardsson, född och uppvuxen i de jämtländska skogarna, driver Åres äldsta hundspannsföretag. Sedan åttiotalet har Åre Sleddog Adventures tagit ut turister på häpnadsväckande turer med sina Alaskan huskies som bokstavlig draghjälp. Under dagsturerna kan du välja mellan en kortare sträcka på 16 kilometer som avslutas med fika, eller en heldag där det utöver själva turen på 30 kilometer ingår lunch i Bergstugan. 

För dig som behöver flera dygn i naturen för att bli nöjd erbjuder Tommy både två- och femdagarsturer med övernattning i stuga eller tält. Under dessa turer får du dessutom möjligheten att köra ditt egna hundspann. Jag frågar Tommy vilka han rekommenderar sina turer till. 
– Alla! Besökarna brukar tycka att det är jättekul, vissa säger att det är det bästa de någonsin gjort. 

Har ni många återkommande besökare? 
– Ja, en hel del, inte jättemånga men det är vissa som kommer tillbaka varje år. Ibland händer det också att folk som är i Åre på semester i en vecka kommer tillbaka för en andra tur innan de åker hem.

Var kommer era besökare från? 
– Det är nog mest svenskar, men också många engelsmän och holländare. Några gånger har det kommit personer från Australien, Nya Zeeland och Amerika.

Du var först i Åre med att öppna hundspannsbusiness. Nu finns det ju åtminstone en handfull olika alternativ. Har intresset för turerna ökat bland Åres turister?
– Ja, vi har kört i 30 år och nog har det blivit fler. Vi kör varje dag och under högsäsongen måste vi ibland säga nej till folk för att det är fullt. Normalt sett är det dock lugnare, ibland blir det en tur om dagen och vissa dagar två.

Hur ser den perfekta hundspannsturen ut enligt dig? Du är ju expert inom området.
– Fint väder är viktigt då, sol och gärna -7, -8 grader. Det är nog allra finast i mars och april, då är vädret bäst.

Vad är det bästa med hundkörningen?
– Det är skojigt att hålla på med hundarna och även att få vara ute hela tiden. Vi är utomhus nästan hela dagarna och jag blir aldrig sjuk. Det är ju också väldigt tacksamt eftersom folk är så nöjda. Det är aldrig någon som är missnöjd efter turen. 

Bokning och mer information om Åre Sleddog Adventures finns på aresleddog.se

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!