Uppdrag Granskning: Därför granskar vi fallet Virtanen

12:41 30 May 2018

Inför reportaget spred Cissi Wallin det filmade materialet där hon ifrågasätts som brottsoffer. Nu förklarar SVT varför de gör granskningen.

På onsdagen publicerade Uppdrag Granskning sitt omtvistade reportage om Fredrik Virtanen och Cissi Wallin. Granskningen var ifrågasatt redan innan den sändes efter att Cissi Wallin själv filmat delen där hon blir intervjuad och lagt ut den på Facebook under helgen.

"Det insinueras uppenbart att jag ljugit, hittat på, varit ute efter att förstöra en oskyldig stackars mans liv genom att ta bladet från munnen och berätta om hans övergrepp. Även att andra kvinnor som berättat om sina upplevelser av honom är icke-trovärdiga", skrev Cissi Wallin på Facebook.

I samband med att programmet lades ut på SVT Play publicerade SVT en artikel där de försvarar granskningen.

"Vi har gått igenom flera av de anklagelser som riktats mot Fredrik Virtanen, bland annat har vi studerat hela den nedlagda förundersökningen om våldtäkt. Normalt rapporterar vi inte om detaljer i en nedlagd förundersökning av det här slaget. Men eftersom flera medier rapporterat om anklagelsen men inte ens försökt ge en någorlunda komplett bild har det varit relevant i det här fallet", skriver programmets ansvarige utgivare Ulf Johansson.

Han skriver att övergreppen mot kvinnor som Metoo blottlagt är avskyvärda.

"Men det är ändå viktigt att medierna, och enskilda journalister, klarar av att bibehålla ett professionellt förhållningssätt även i den här typen av rapportering.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!