Up and Coming: Sick Art

Lisa Eriksson 09:56 21 Dec 2011


Sick Art i finalen av Red Bull Bedroom Jam. Foto: Isabelle Minou.

I Nöjesguiden.se:s intervjuserie Up and Coming lyfter vi fram oetablerade artister vi tror på. Den här veckan har vi pratat med Sick Art – den 16-åriga rapparen med den brådmogna självsäkerheten.
16-åriga rapparen Artimez Moghaddam Hosseini från Majorna representerar Göteborg fullt ut.
- Jag började rappa när jag var tio år och skrev min första låt när jag var elva. Min storebror lyssnade på hiphop, jag hade hållit på en del med graffiti och hade kompisar som jammade och breakade, så det var naturligt att jag fastnade för rap.
Innan han började rappa kände Artimez Moghaddam på sig att han skulle hitta ett uttryckssätt.
- Min mamma är konstnär, och jag har alltid haft i bakhuvudet att jag ska uttrycka mig på något sätt.

Gymnasisten, som har tagit artistnamnet Sick Art som en förkortning av förnamnet, inspireras av amerikanska raplegender som Tupac, Snoop Dogg, Nas och The Notorious B.I.G.  Han skriver helst sina texter på engelska.
Känner man sig inte lite nördig när man som svensk försöker rappa på engelska?
- Jag lyssnar ju mest på engelskspråkig rap, så det känns naturligt för mig. Och så hjälper det kanske lite att jag bodde i Iran i tre år och gick på engelsk skola en period.

När man ser videon till Ruthless och lyssnar på texten är det svårt att inte slås av hur självsäker Sick Art är trots sin unga ålder.
- Jag har vuxit upp med en självsäker mentalitet - alla runt omkring mig har haft det. Ska man göra någonting måste man tro på det, annars kommer ingen annan göra  det. Man måste ta  plats, för ingen kommer att ge den till en.
Sick Art talar varmt om hiphop-scenen i Göteborg. Han har samarbetet med många andra – äldre – rappare.
- Det finns många feta artister här och det är kul när någon äldre hör av sig och vill jobba. Det händer att folk underskattar mig på grund av min ålder, men jag går in med attityden att jag ska lägga bäst texter. Det är alltid lite tävlingsinriktat, men i slutändan är det alltid med kärlek.

Den största inspirationskällan har alltid varit vardagen och samhällsproblem. I takt med att Sick Art blir äldre har han märkt att brags och texter om att hänga med grabbarna har fått stå åt sidan ännu mer för samhällsobservationer.
- Mina texter handlar om allt jag upplever och ser runt omkring mig. De kan handla om kompisarna på gatan som inte har musiken eller någonting, som bara sveper omkring utan motivation eller hopp.  
Vilka känslor driver dig att skriva?
- Det är olika. Det kan vara ilska – ilska eller kärlek.

Sick Art planerar nya låtsläpp i januari och februari. Håll utkik på sickartimez.blogspot.com.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!