Ulf Lundell hyllas på Stora Teatern

22:11 5 Dec 2023

Posörerna är tillbaka med en svartvitrandig fyrfotaklubb.

 Bröderna Christoffer och Christian Lindberg har sedan tidigt nittiotal tolkat Ulf Lundells låtskatt i alla möjliga sammanhang,  men det är framförallt genom bandet Posörerna som de ristat in sitt namn i coverbandshistorieböckerna. Under namnet Club Zebra, efter Lundells 22:a album i ordningen, återvänder bröderna nu till Stora Teatern i Göteborg för att hedra sin hjälte.
– Vi har alltid gillat Ulf Lundell som den fantastiska textförfattare han är, säger Christoffer Lindberg.

 Allting började en nyårsafton 1991 på restaurang Victoria i Göteborg, där Christian och hans vänner var stamgäster. Restaurangen frågade om vännerna kunde spela och så blev det. Ulf Lundell var den gemensamma nämnaren och namnet “Posörerna” togs från låten med samma namn på albumet Längre inåt landet.

Vid den här tiden hade tio år yngre Christoffer precis börjat sin bana som ung trubadur. Där och då bidrog han med att affischera för bandets konserter. Men chansen skulle komma. Flera år senare hade familjebildande och barn satt bandet på paus och en då 35-årig Christoffer frågade en dag om de inte kunde återuppstå för en kväll. Sedan dess har Posörerna levt vidare med Christoffer på sång och Christian fortsatt på piano och orgel.

Vem av er är störst Ulf Lundell-fan?
– Svårt att säga, men det är tio år mellan mig och min bror och vi har båda ”mönstrat” på Ulf Lundell vid olika tidpunkter i hans karriär vilket ger oss möjlighet till att byta tankar kring Lundell då och nu, svarar Christoffer Lindberg.

Vad gör honom till en så fantastisk artist?
– Det är främst texterna tänker jag, som tillsammans med musiken får ett liv med en igenkänningsfaktor som i alla fall jag kan relatera till. Han sätt att berätta i ord och musik är helt fantastiskt.

Ni verkar ha fått väldigt bra respons, är du förvånad?
– Ja, de ställen vi har varit på har resulterat i bra respons. Inte minst premiären på Koster när vi avslutade en sommarkväll efter David Urwitz och Eldkvarn. Det var nog där vi bestämde oss för att komma ut i landet och sprida Ulf Lundells musik i bästa möjliga mån. Att efterlikna eller härma går aldrig, varken berättarmässigt eller musikmässigt, men vi spelar Ulf Lundells låtar och det kan vi. 

Har ni haft egna artistdrömmar?
– Egentligen inte, även om jag har vunnit några talangjakter för länge sedan med min egen musik. Men min tanke är att under 2024 faktiskt spela in några låtar, kanske mest för egen del, men man vet ju aldrig. 

För Club Zebra har ni plockat in ett större arrangemang? Hur är det att spela med kör och handplockat band?
– Posörerna gjorde en konsert på Stora Teatern i våras och ville avstå denna gången. Det är väldigt mycket arbete med en sån här konsert. Vi har nyligen tagit in Fredric Ericson på trummor från Musikhögskolan i Göteborg. Då jag och Christian trots allt ville genomföra den här kvällen frågade vi Fredric om han kunde plocka ihop ett band från skolan. Så blev det och tanken med detta är inte bara att göra en konsert utan även se hur framtidens musiker och musiklärare tolkar Ulf Lundell. Körtjejerna Christine Hellqvist och Helena Östblom Berg var båda med i våras men det känns tryggt ha dem i ryggen även denna gång.

Vilka låtar är favoriter att tolka/spela?
– Oj, det finns så många men Evangeline och Snön faller och vi med den samt självklart Öppna landskap är favoriter, men som sagt så finns det många och det kan också variera beroende på spelställe och sättning.

Har inte Ulf Lundell hyllats tillräckligt?
– Jag tycker inte det och framförallt så försöker vi sprida hans musik till de som kanske inte riktigt vet allt om honom. Som bara har hört det lilla.

Club Zebra går av stapeln på Stora Teatern i Göteborg den 20 december. Lundells egen julskiva finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!