Twitchprofil kommenterar livesänt SVT-schack

12:00 3 Nov 2021

Zoomer möter boomer när schackinfluencern Anna Cramling livekommenterar SVT:s schackturnering, där stormästaren Nils Grandelius utmanar det svenska folket.

I Schackmästaren vs Sverige får tv-tittaren chans att göra upp med Sveriges bäste schackspelare, Nils Grandelius. Matcherna livesänds på SVT Play och tittarna använder SVT:s Duo-app för att göra sina drag. Schackinfluencern Anna Cramling, som till vardags livestreamar schack på Twitch, kommer att livekommentera.

Hej Anna Cramling! Vad är den stora skillnaden med att livesända schack på SVT i stället för på Twitch?
– För det första är alla mina streams på engelska, så den absolut största skillnaden för mig kommer vara språket jag kommenterar på. Men en annan skillnad är att jag kommer anstränga mig för att göra SVT-programmet så roligt och lättförståeligt som möjligt både för de som kan något om schack och för de som aldrig spelat ett enda parti. När jag streamar på Twitch så berättar jag inte alltid exakt varför jag gör ett drag eller hur jag tänker när jag spelar. Jag pratar väldigt ofta om saker som inte har med schack att göra alls.

Varför har ett så traditionellt spel som schack blivit så framgångsrikt på en så modern plattform som Twitch?
– Schack kan vara väldigt "fast-paced" och mycket kan hända på väldigt kort tid. För det mesta spelar man blixt online, vilket innebär att man har mindre än fem minuter på klockan. Partier tar därför slut väldigt fort, och adrenalinet som det tillför gör att många tittare blir underhållna. Dessutom är schack ett spel som de flesta känner till och har spelat någon gång, vilket gör det familjärt för många.

Twitch är främst förknippad med gaming och e-sport. Vad kan schack lära sig från den världen?
– Schack kan lära sig att för att det ska vara en framgångsrik e-sport måste partierna gå fortare än vad de traditionellt sett gör. I fysiska tävlingar brukar man köra långa tidskontroller där partier kan ta upp till sju timmar. Det är väldigt svårt att göra något underhållande under en så lång tid. Jag tror dessutom att det är väldigt viktigt att göra schacktävlingar roliga att kolla på, genom att ha underhållande kommentatorer, som kan förklara vad som pågår under partierna så att alla förstår.

Hur mycket märkte du av Queen’s Gambit-effekten?
– Den märktes av väldigt tydligt förra året, speciellt på internet och Twitch. Schack som kategori på Twitch fick många tusentals nya tittare, och många schack-streamers växte väldigt mycket under den tiden. Queen's Gambit gjorde schack mycket mer populärt bland allmänheten, och jag har fortfarande otroligt många tittare som aldrig hade gått in i min kanal om det inte vore för Queen's Gambit.

Blir du någonsin matt på schack?
– Det brukar bli schackmatt mellan lägre nivåer, eller när man spelar online, men för det mesta blir det faktiskt aldrig schackmatt när folk på högre nivåer spelar. Det var länge sedan jag såg ett parti mellan två stormästare sluta i schackmatt.

Anna Cramling, schackspelare och Twitch-profil.

Schackmästaren vs Sverige sänds live på SVT Play, söndagen den 14 november.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!