Tuffaste band(namn)en i stan

Redaktion 13:31 6 May 2003För något år sedan var en vän från Stockholm på besök hos mig i Malmö.

När han steg av tåget på stationen sa han att han inte tänkte åka hem förrän han träffat någon i Bent Spanner, Arty Banner. BSAB har funnits sedan 1994. Så fort de spelar i Malmö med omnejd kommer det hundratals besökare, många fler än vad JC-doftande band med Spinn-framgångar ofta lockar. Nyligen gav de dels ut en splitsingel med Malmöbanden Dipper och Haag, och dels en egen singel, A hospital built by kids.
– Tiden har kommit ikapp oss nu. Det finns många band som gör liknande grejer. Vi tycker att vi gör skitenkel musik. Vi har aldrig gjort något med en låt bara för att den ska bli svårare, säger Mats Larsson. När de spelade på Inkonst i Malmö i mars var det fullt. Många gånger har jag förundrats över varför bandet inte tar det där sista lilla steget. Det känns som om att det är dags nu för BSAB.

Är ni lata?
– Det är klart, hade vi inte jobbat heltid vid sidan om hade vi nog varit någon helt annanstans, säger Mats.
– Men vi tar det absolut på allvar, säger Ruppel.

Diskussionen kommer in på det klassiska ämnet om det finns en Malmöscen eller inte.
– Jag har en skotsk bekant som var i Malmö. Innan vi gick ut den första kvällen frågade han mig just om det fanns en Malmöscen. Nej, sa jag självsäkert. Under en månad såg vi Malmöbanden Nykels, Nooners och Dipper. Efter det sa han att det helt klart fanns en Malmöscen, säger Ruppel.

På splitsingeln återfinns som sagt fränderna Dipper och Haag, två band vars musikäpplen inte faller alltför långt ifrån BSAB:s postpunkiga stil.
– Alla som är med på plattan är i samma ålder. När vi lirade på Inkonst reflekterade jag över att det bara var en av femton bandmedlemmar som hade färgat håret. Resterande 14 hade inga konstigheter för sig, teoretiserar Mats Larsson.

Kyrkan blir fler, First Floor Power, Grant Creon, Pets or Food, Fibes, Oh Fibes! Några band som medlemmarna spelar eller har spelat i vid sidan om BSAB. Men medlemmarnas fokus har ändå alltid legat på BSAB, enligt dem själva. Och trots att de har spelat ihop i snart tio år har de aldrig varit nära att lägga av. Det menar åtminstone Mats.
– Det har vi visst, erkänn nu Mats, säger Stefan.
– Ja, Mats. Du drog basen i väggen och slutade en gång, säger Ruppel. Men det redde upp sig.

Men hur gick det då för min Stockholmsvän? Jodå, han sprang på Mats Larsson på en bar (jag chansar på Tempo, red anm) och fick sin önskan uppfylld. Bent Spanner, Arty Banner är nog snäppet större än de själva tror.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!