Triggervarning: Rökfri uteservering

14:43 28 Apr 2015

rokforbud.jpg

Ett vårtecken lika säkert som vitsippor är uteserveringspremiären.

Hur många tillbringar inte vintern dagdrömmandes om just häng med vin och cigg utomhus, med ölfat och toaletter nära till hands. Folkhälsominister Gabriel Wikström är dock inte en av dem, och gick i februari ut i Dagens Nyheter med tre vågade förslag för att förbättra folkhälsan och ett av dessa var att helt förbjuda rökning på uteserveringar. Det är trams förstås, men eftersom jag själv är en stor förbudsvän har jag ett antal egna förslag som jag skulle vilja utreda för samhällets nytta i stort, naturligtvis.

Förbjud omgående tuggummi i Sverige både i privata och offentliga miljöer. Inledningsvis kan förbudet tillämpas främst i kollektivtrafiken men det bör utökas successivt till att slutligen gälla överallt, alltid. Gör både produktion, försäljning och innehav för eget bruk straffbart. Erbjud snus och cigaretter till de som har svårt att sluta.

Inför ett omedelbart säljstopp av alla parfymer från varumärket CLEAN. Om vi ska närma oss problem i offentliga miljöer går det inte att tassa runt passivt intag av själlös parfym.

Inför en lag på att uteserveringar inte får stänga före 01. Det är omänskligt att behöva sitta inomhus och titta ut på en tom uteservering under varma kvällar och nätter. Denna lag skulle dessutom lösa problemet med att du inte får ta med dig ölen ut när du ska röka. För då skulle du redan vara ute, med din öl.

Att slopa skolidrotten helt vore optimalt, framförallt idrott som sker utomhus, men inledningsvis vore det en start att sluta betygsätta prestationerna under dessa mardrömstimmar. Omvandla också alla friluftsdagar till Netflix-dagar och återinför rökrutor på skolgårdarna. Hur vet kidsen ens vilka som är coola nuförtiden?

Inför rörelseförbud på Södermalm i Stockholm för Bajensupporters före och efter matcher om ni är seriöst intresserade av att inskränka på andras handlingsutrymme för den stora massans hälsa och trivsel.

Förbjud unga födda i rika innerstadsfamiljer att bli kändisar, och kontrollera särskilt att SVT inte ger dem tv-serier.

Förbjud kärlekspar och andra älskare på spa och i alla andra slags offentliga pooler och vatten. Det är otrevligt att utsätta andra för sexakter när de försöker bada och koppla av, och helt orimligt att tvingas delta som kittlande rekvisita och utsättas för passiv petting.

Förbjud framförallt mesar att bli medlemmar i politiska ungdomsförbund. Det leder ofta till parti-politiska karriärer vars effekter blir förödande för oss vanliga människor som bara vill ha det lite härligt.

För övrigt:

* Ariana Grande kommer till Sverige för att spela i Globen den 21 maj. Hon har hittills under 2015 varit en av de största källorna till glädje i den amerikanska skvallerpressen då hon fått några av de roligaste rykten jag hört spridda om sig. Bland annat att hon vägrar gå och alltid vill bli buren som en bebis. Likheterna med Mariah Carey går visst längre än vad vi hade kunnat ana.

* Kan inte fatta att Chris Brown nu haft två ex gråtandes över sina relationer till honom i tv och han fortfarande tror att han är en välsignelse till vilken kvinna som helst. Förbjud killegon!

* I slutet av maj släpper äntligen Zhala sitt självbetitlade debutalbum, musik som i alla fall jag väntat på sedan 2012. Det blir magiskt.

Läs också: Pelle Tamleht: "Jag är för ett rökförbud". Eller: Stockholms bästa uteserveringar 2015.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!