Tre tecken på att internet omöjligt kan få nog av Drake

09:00 14 Apr 2015Drake börjar bli riktigt stor nu. Alltså, han har varit stor länge, men nu är han så pass stor att ett gäng utvecklare, helt utan koppling till rapparen, på eget bevåg har gjort ettor och nollor av honom.

Säga vad man vill om Drake men han verkar ha en, vad ska vi kalla det, "uppmuntrande effekt" på amerikanska apputvecklare. Det är något i hans persona som bjuder in till roliga och spefulla innovationer. På senare tid har det bland annat ploppat upp ett spel, en sökmotor och en sms-tjänst kopplade till artisten. Nedan kommer en liten genomgång av vad man har att förvänta sig av de tre Drake-koncepten.1. Spelet: Runnin' Through the 6

Nico Uribes mobilspel var aldrig ämnat för finsmakarna. I Vice lackade man på spelets begränsningar och föreslog att man skulle spela det hyllade Alto's Adventure istället. Är inte det en äpplen och päron-paradox av guds nåde, så säg? Här har Uribe varit finurlig nog att koda ihop ett Drake-spel, bara för att han ville att vi ska ha lite sköj, och så har man mage att jämföra det med ett av de mest ambitiösa mobilspelen någonsin? Idén är ju guld nog för att man ska ha överseende med den halvdanna spelmekaniken.

Premissen är simpel: en tecknad liten Drake hoppar runt på hustak och samlar sexor (en referens till hemstaden Toronto). Det gäller bara att akta sig för glapp mellan fastigheter och rullstolar (en referens till hans forna karriär som skådis). What's not to love? Drakes PR-team var dock inte fullt så förtjusta i initiativet och hotade ganska omgående med stämningsansökan. Uribe tvingades då byta Drakes tecknade nuna mot en random flintis. Attraktionskraften? Som bortblåst, förstås.

Spelet går fortfarande att ladda ner i App Store. Drakelöst och dant, men ändå!2. Sökmotorn: Let Me Drake That For You

Tyler Smiths sökmotor lmdraketfy.com har fått mycket skriverier om sig. Inte så konstigt, då det faktiskt är en smått fantastisk sida. Till skillnad från Zlatan-sökmotorn som dök upp för ett par veckor sedan innehåller lmdraketfy.com faktiskt en rad roliga funktioner.

Bland annat säger Drake ord som yeah och ah när du trycker för att skriva i sökfältet. Redan där sätter man Drake-ribban. En annan detalj som är lite festlig är att medan sökningen renderas kommer det fram små nuggets av drakedom, som för att påminna dig om att det här inte är en gammal glanslös Google-sökning. Vad sägs om fraser som ”Searching 0 to 100 n***a real quick” eller "I’m just saying you could search better, tell me have you heard that lately” medan du väntar?

Att alla sökresultat sedan tangerar Drake är förstås också härligt. I en intervju med The Fader förklarade Tyler Smith hur idén kom till: "It seemed like whatever came up, one of us could tie it to Drake, and that was the inspiration". Som ett slags "Six degrees of Kevin Bacon", alltså, fast med allas vår hjärtekrossare istället.3. Appen: Drizzy

Taglinen "Keep Drake in your pocket & let him do the talking for you" säger väl allt? Om inte: Drizzy är alltså en app som hjälper dig att smsa som en välpolerad stjärna. Har sms-konversationen med ditt ragg stagnerat? Frukta icke, det finns en hel bank av lösryckta Drake-citat som kan smörja kråset åt dig. Kan ditt ex inte lämna dig i fred? Det är lugnt, med Drizzys expertis är hen snart ett minne blott.Luc Succes och Regy Perleras app är klockren när du inte riktigt vet vad du vill säga. Man blir också överraskad över hur många visdomar Drake har droppat på sina fyra album. Precis som den kinesiska filosofen Konfucius tenderar Drakes budskap att bli lite luddiga ibland (inga jämförelser i övrigt). Men det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt? Att förvirra är också ett sätt att konversera. Eller som Drizzy själv hade sagt "I got em worried, like make sure you save a slice for me / I should have spoons, serve you up with a fork and knife for me".

Läs även: "Madonna kysste förvånad Drake på Coachella".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!