Tre scener i urval

Redaktion 15:22 8 Oct 2008

I oktober månad behöver man definitivt fly undan rusket och krypa in i salongerna för att bli uppvärmd och i bästa fall också upplyft. Lyckligtvis är utbudet rätt så digert en bit in på säsongen. Varsågoda; lite performance, en rysk klassiker, en scenisk tv-serie och så lite dans.

I oktober månad behöver man definitivt fly undan rusket och krypa in i salongerna för att bli uppvärmd och i bästa fall också upplyft. Lyckligtvis är utbudet rätt så digert en bit in på säsongen. Varsågoda; lite performance, en rysk klassiker, en scenisk tv-serie och så lite dans.

1. Atalante i oktober
Övre Husargatan 1
Atalante är en scen väl värd att framhålla. Teater, dans, performance, debatt och samtal allt verkar rymmas här. Det är samtida och ofta experimentellt. Och alltid händer det något verkar det som. I like.

The Problem Has No Name
spelas 10–11 oktober klockan 19.00
Norska koreografen Henriette Pedersen står bakom detta verk vilket kategoriseras som dans-teater av Atalante. Skildrar mötet mellan två människor i ett hotellrum någonstans och sägs vara inspirerat av storheter som David Lynch och Harold Pinter. Jo, jag tackar.

In Bed With Sarah
spelas 17–19 oktober klockan 19.00
Koreografen Lotta Melin och Johan Forsman från Teater AktÖr med vänner har slagit sina påsar ihop och resultatet blev denna performanceföreställning där ”The Divine” Sarah Bernhardt tydligen agerar dubbelagent i teaterhistorien och konsten att dö konstnärligt, vilken hon ju behärskade, utforskas grundligt.

n+
spelas 23–24 oktober klockan 19.00
En dansföreställning i tre delar som tillkommit med den underbara viskleken som inspiration! Londonbaserade dansteaterkompaniet MIKS, det vill säga Anais Bouts, Sara Lindström och Ida Uvaas är upphovskvinnor och medverkande. Musik av bland andra Tom Waits och Elvis Presley.

Sju sorters kakor
26 oktober klockan 15.00
Atalantes egen tebjudning där alla som önskar svänga loss i en skön foxtrot till tonerna av Old Blue Eyes och andra uppmanas komma. Ett initiativ så rart att det förtjänar lite utrymme här tycker jag.

2. Backa Teater i oktober
Lärdomsgatan 1 C
Måsen
Premiär 25 oktober klockan 19.00.
Tjechovs klassiker nu omarbetad av heta regissören Farnaz Arbabi och kollegan Emira Arikan. Det bör bli bra. Jag tänker helt distanslöst här och nu avslöja min kärlek till Backa Teater. Jag bara älskar deras tilltal och genuina respekt mot den yngre och sååå svårflirtade publiken. Nämnde ju deras Det sjunde blinget sist och efter att ha smugit in på genrepet så står jag stenhårt fast vid det jag då skrev. Gå och se!

3. Folkteatern i oktober
Olof Palmes plats 1
Tre kärlekar
Premiär 13 september, spelas till och med 19 december.
Folkteatern står inför stora förändringar. Helrenovering av huset och ny konstnärlig ledning under 2009. Och det är väl inte en dag för tidigt. Med premiären av Lars Molins Tre kärlekar i regi av Niklas Hjulström cementeras deras position som den idémässigt tröttaste scenen i Göteborg. Det är dock en god historia som berättas, men det visste ni ju redan då den just gått i repris på SVT. Däremot bjuds det ofta på mycket bra teater för de lite yngre här. På lilla scen spelas i höst Jag är här nu, vinnare av Barnteaterakademins manuspris 2008. Av och med Nadina Pundins, Harriet Ohlsson och Lisa Ladberg.

/Linda Isaksson

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner