Träffa Uppsala Brygghus på Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm

09:58 20 Dec 2019
När Slottskällans Bryggeri flyttade produktionen till Västerås blev en bryggerivänlig lokal ledig i Uppsala. Det blev startskottet för Uppsala Brygghus, som kommer till Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm. 

Berätta hur ert bryggeri startades?
– Vi startade 2017 när Slottskällans Bryggeri (där två av våra grundare jobbade) såldes till Coppersmith's. Produktionen flyttades då till Västerås och vi hade möjlighet att ta över lokalen och en hel del utrustning. Efter att ha tillbringat några månader med att renovera och fräscha upp, bryggde vi då första Uppsala Brygghus öl sommaren 2017.
 
Hur skulle du beskriva er ölstil?
– Vi vill inte begränsa oss till en stil. Vi vill ha en bred portfölj, så att alla kan hitta en favorit hos oss.Det gör att vi har lager, IPA, Imperial Stout och allt emellan det.
 
Vad kännetecknar en bra öl?
– Balans är viktigt för oss. I en bra öl ska alla smaker vara i balans. Det gör öl mer lättdrucken, vilket är ett viktigt mål för oss. Man ska inte behöva kämpa sig egenom en öl, så att säga. 
 
Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?
– För oss är priset inte lika viktigt som för industriella bryggerier. Det gör att vi kan spendera mer pengar på bra råvaror, och att vi till exempel inte behöver snåla på humle i en IPA. Vi brygger öl som vi tycker är bra, och räknar sedan ut vad den ska kosta. Då får man smakrikare öl.
 
Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu? 
– Den frågan blir allt svårare att svara på. Det finns så många bryggerier nu, och kvalitén är bättre än någonsin. Men måste jag välja ett, så får det bli Oppigårds. De har lyckats med både tillväxt och kvalitetsarbete, och det under många år.
 
Vilken är nästa stora öltrend?
– IPA är helt klart här för att stanna, men fler kommer att brygga klassiska öltyper. En välbryggd lager uppskattas av många
 
Vilken är din egen favoritöl just nu?
– Avec Les Bons Voeux från Brasserie Dupont är en all time favorit. En av de mest balanserade öl jag någonsin har druckit. Nästan 10% alkohol, men det märkts inte.
 
Vilken typ av öl föredrar du annars?
– Det är just variation som jag tycker är så roligt med dagens ölscen. Men en bra imperial stout är aldrig fel.
 
En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– Önsketanke kanske snarare än spaning, men att 10 procent av all öl som säljs är hantverksbryggd öl :) 
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar