Vad finns det att göra på en dagskryssning egentligen? Om du är en foodie som Nöjesguidens återkommande skribent Arezo så är svaret främst att "äta och dricka". Du inleder din frukost med ett glas cava, går på en vin- och champagneprovning, äter hummerbrunch och sist men inte minst går du på en ölprovning innan du sätter dig på taket med en drink och tittar ut över skärgården som åker förbi.
Jag kliver på färjan i Värtahamnen klockan 7:10 som ska ta mig till Åland och sedan tillbaka till Stockholm. Där jag kommer från kallar vi detta för att tura, men skillnaden är att biljettkonsumenterna där är minderåriga tonåringar som har i huvudsyfte att köpa sprit på Danskt land och smuggla över det till Helsingborg. Så är inte fallet här.
Allt jag har packat med mig utöver nödvändigheter såsom plånbok och legitimation är en bok. Jag går direkt till frukostbuffén.
– Får det lov att vara ett glas cava? Undrar servitrisen vid entrén.
– Gärna det! Ler jag från öra till öra.
Buffén består bland annat av knäcken, frallor, olika ostar och pålägg. För den som orkar mer än så, tidigt på morgonkvisten, finns även bland annat rimmad lax, kaviar, ägg, bacon, müsli och yoghurt.
En servitör kommer fram med en kanna kaffe och sätter den vid mitt bord efter att ha frågat om jag föredrar kaffe över te. Jag tar en klunk eller två men prioriterar mitt cava. Jag är trots allt på semester och här är det ingen som tittar snett när du börjar sluddra efter din tredje croissant. När jag ätit går jag till min hytt, lägger mig i sängen och väntar ivrigt in min vin- och champagneprovning. Klockan 09:30 är det dags.
Jag slår mig ner i pianobaren mittemot en vänlig sommelier som lär mig hur man tittar, smakar och doftar på ett vin, samt berättar lite om de olika druvorna i flaskorna. Jag förväntade mig en pretentiös stämning, men det är avslappnat och givande. Jag sitter kvar och smakar på vinerna och champagnen tills det är dags att hoppa över till färjan som tar oss tillbaka till Stockholm. Processen är lyckligtvis kort och smidig, den tar ca 10 minuter. Väl framme på nästa färja är det dags för min hummerbrunch. Detta är onekligen resans höjdpunkt. I Happy Lobster, som restaurangen heter, är inredningen ljus från golv till tak och utsikten över skärgården gör sig ännu bättre i den här miljön. Jag blir glatt bemött av hovmästaren som visar mig till mitt bord och sedan går jag lös. Det finns citrusfrukter och meloner i olika färger, smoothies och juicer, fina macrons och minicroissanter och rykande hett kaffe på bordet. Det känns på fullaste allvar som att jag fyller år. Personalen är vänlig och en servitör berättar historier om hans 26 år till sjöss medan jag sippar på mitt kaffe. När jag till slut även förtärt en skagentoast och en otroligt god american pancake som jag valt som huvudrätt börjar det bli dags för mig att runda av. Jag har trots allt en ölprovning att gå på innan vi är framme i Stockholm.
Jag blir sällan golvad över hur spännande en öl kan smaka men denna kvinnan visste precis hur hon skulle imponera på mig. Bloody Mary-öl, Earl Gray-öl och suröl med salt och koriander är tre nya favoriter. Jag fick prova Bloody Mary-ölen i tre olika glas, då de framhäver olika smaker i ölen. Alla sex öl går att köpa som ett paket i taxfreen för 140 pix. Ett kap. När ölen tog slut beställde jag två drinkar (så man slipper gå två gånger) och blev tipsad om att det skulle smaka som bäst på tionde våningen. Jag satte mig i solen och njöt av drinkarna, livemusiken och utsikten över skärgården.
Främst försökte jag memorera hur det var att gå på land, men det kändes inte som en nödvändighet längre. Jag kanske aldrig kliver av. Jag kanske bara stannar här.
Läs mer och boka här.