Foto: Joakim Eriksson © Mikael Cross Films

Tobias Leo Nordquist: ”Alla gick in i det här med 1000%”

10:18 31 May 2021

Nöjesguidens filmredaktör pratar med Vitt skräp-regissören om huruvida han känner sig som Sveriges Tarantino, om sex års väntan på ett premiärdatum – och om fenomenet Donald ”Dolle” Högberg. 

"Det är ingen mellanmjölksfilm” säger Vitt skräps producent Mikael Cross på Svenska filminstitutets vårpresentation. Den svenska komedithrillern som då pitchades av honom, huvudrollsinnehavaren Ola Rapace och regissören Tobias Leo Nordquist har nog slagit längdrekord bland fördröjda biopremiärer och Dakota Trancher Williams som i filmen spelar Omar har hunnit bli myndig.

Vitt skräp utspelar sig på 80-talet och blandar svart komedi med blodig action. I Borlänge har några småstadsmågangstrar byggt ett till synes sofistikerat metatjackimperium. Ola Rapaces karaktär Sami kommer till orten för att försonas med ett barndomstrauma och blir indragen. Filmens absolut största behållning är den för mig helt okända Donald Högberg i rollen som knarkkungen Gubben, och hans två söner Conny (Peter Viitanen) och Kenneth (Erik Bolin).


Regissören Tobias Leo Nordquist sitter på produktionsbolaget Parapix, nere i deras underjordiska högkvarter och hörs knappt när vi till slut får kontakt. Jag tänker på när jag nyligen i jobbsyfte ringde Jonatan Unge, knappt hade någon täckning i min skrotiga mobil och han skrek: Står du på något jävla berg, eller?

Jag berättar att jag skrattade högt när jag såg Vitt skräp.
—Vad kul! Men nu får du säga ärligt. Var ärlig med mig.

Jag vill bara säga: Donald Högberg som spelar Gubben, vilken pärla. 
—Då ska jag säga dig att han är ännu roligare i verkligheten. Du borde intervjua honom istället, han är helt fantastisk. Han, Peter Viitanen och Erik Bolin som spelar Gubbens söner, samt Peter Eriksson som spelar polisen - de fyra var det roligaste jag varit med om på set. Första gången jag pratade med Dolle var på telefon. Fem minuter senare spelade vi in hans första scen. Han hoppade in i hela grejen och omfamnade rollen som Gubben. Jag tycker att det är konstigt att han inte fått större roller tidigare.Varifrån kom idén till Vitt skräp? Ville du vara Sveriges Tarantino? Det är så filmen marknadsförs.
—Haha det är så jäkla fel referens! Absolut inte! Det är bara en stil jag har använt mig mycket av i mina tidigare korta produktioner. Jag älskar den här stilen. Svart komedi ihopblandad med action. Den här filmen skulle bara bli en kortfilm från början. Men sedan skrev vi om den, tillsammans med alla som var involverade. Det var så himla roligt att jobba för alla gick in i det här med 1000%.

Tobias Leo Nordquist Foto Christopher Schauz

Okej, men what took you so long? Sex år från inspelningen till premiären. 
—När vi först spelade in tog pengarna slut. Året var typ 2015 och jag hade hunnit spela in de viktigaste scenerna med huvudkaraktärerna. När pengarna tog slut hade vi inga andra bilder överhuvudtaget. Inga wide shots, ingenting. Då tog jag och min fotograf Bratti en kamera (Bratislav Stankovic red. anm) och åkte och plåtade alla bilscener och sånt. Det som var så bra var att Bratti hade exakt samma frilla som Ola Rapaces karaktär Sami. I vissa scener när du ser Ola, så är det egentligen Bratti, min fotograf. Särskilt i de mörka scenerna i början vid macken, där kameran åker jättesakta. Så, bara att göra klart filmen var en kamp eftersom det inte fanns några pengar.

Men nu till slut… 
—Ja, i år hände det helt plötsligt något och alla blev så positiva till filmen. Vi visade den på vårpresentationen och alla ba: skit men den här måste komma ut! Och nu ska den ha biopremiär. Något jag arbetat i sex år för att uppnå skedde inom loppet av tre månader.

Är du nöjd med resultatet? Under sex år hade mycket kunnat hända. Har du hunnit ändra inställning till Vitt skräp
—Vi säger såhär: jag har gått från att spy på den till att se om den efter två och ett halvt år och tänka men åh, den är helt okej, den är bara annorlunda. Min inställning från första början var att den skulle stå ut på alla sätt. Vi diskuterade mycket om vilken look vi skulle ha, vi ville att den skulle vara som titeln antyder - skitig, det skulle regna in i linsen, det skulle vara en helt annorlunda approach till filmandet men vi visste redan då att det skulle bli skitsvårt.

Den utspelar sig på 80-talet. Är du ett fan? 

—Det var helt enkelt många grejer i manuset som krävde det. Hade man haft en mobiltelefon hade filmen inte varit trovärdig.

Hur valde ni Borlänge? Roligt att det utspelar sig i en stad som bland annats utnämnts till Sveriges tråkigaste.

—Men världens roligaste stad att filma i. Det är dessutom därifrån ”Familjen” kom. Rikskända kriminella som tog över droghandeln I Borlänge. Vi hade skitkul när vi filmade där.

Var det en galen inspelning?
—Vårt schema var så tajt. Vi åkte till Borlänge för att spela in några scener och så dyker bara Donald Högberg och Ola Rapace upp. Ingen annan. De andra sju skådespelarna väntade på oss i Stockholm för något hade gått fel i planeringen. Sådana grejer hände lite då och då. Att det blev fel. Men vi fick ändå ihop allt till slut. 

 
Vitt skräp har svensk biopremiär den 4 juni.
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!