Holy Spider

Tio toppfilmer på Stockholms filmfestival


13:05 13 Oct 2022

Stockholms filmfestival har släppt sitt program och vi har plockat de godaste russinen ur den 130 filmer-stora kakan. 

Boka in 9-20 november 2022 för då är det dags för Stockholms internationella filmfestival, den 33:e i ordningen. Årets öppningsfilm är Boy From Heaven, med Fares Fares - mottagaren av festivalens Stockholm Achievement Award - i huvudrollen. Årets Stockholm Visionary Award tilldelas den brittiske film- och teaterregissören Sam Mendes (1917, Spectre, Skyfall).  

Att resonera huruvida detta är ”årets viktigaste festival”, som arrangörerna väljer kalla den, är ungefär som att resonera med Stockholm som The Capital of Scandinavia, alla vet att det inte är så, men vi låter dem tror det. Det är däremot viktigt att få svenska folket att masa sig till biograferna, och när ska de göra det om inte i november. Under Stockholms filmfestival får man dessutom ibland till och med gratis bubbel och godis på röda mattan för besväret. 

Nu har vi också gjort det svåraste jobbet och bläddrat igenom festivalprogrammet för att hajlajta tio guldkorn man inte får missa.


Holy Spider av Ali Abbasi
 
Hyllad i Cannes, får nu Ali Abbasis film en ytterligare dimension med tanke på de iranska slöjprotesterna. Journalisten Rahimi (Sara Fazilat) undersöker en rad mord på kvinnor som skett under en kort tid. Bered er på en gastkramande thriller som kompromisslöst skildrar den strukturella misogynins konsekvenser. 


 
Min vackra stjärna av Hirokazu Koreeda


Vardagsporträttens mästare Hirokazu Kore-eda åkte till Sydkorea och återvände med en film om ett övergivet spädbarn som för samman fyra mer eller mindre skurkaktiga individer. Ett till lyckat försök att "äta upp klibbiga moralkakor och omdefiniera familjebegreppet".  
 
 
The Novelist’s Film av Hong Sang-soo
 

Minimalismens kung till regissör Hong Sang-soos tjugosjunde och kanske mest personliga film handlar om den karismatiska författaren Jun-hee, som besöker sin vän, en bokhandlare från Seouls utkanter. I och med möten med fler gamla bekanta och platser påbörjas en melankolisk tidsresa som kretsar kring en konstnärs lott och kärleken till den kreativa processen. 


 
Pissa i motvind av Lise Akoka & Romane Gueret


En väldigt drabbande film som skärskådar världstrenden att casta autentiska amatörskådespelare. Två erfarna franska rollbesättare bjuder på en metafilm om en street casting i en fransk förort till en produktion som ska göras under sommaren. Grannskapet kan inte sluta förundras varför ”områdets värsta ungdomar” valdes för uppdraget. 


 
The Son av Florian Zeller 
 
En film på pappatema: efter att ha filmatiserat sin succépjäs The Father fortsätter den franska regissören och dramatikern Florian Zeller nu sin familjetrilogi med The Son. Denna gång spelar Hugh Jackman fadern som lämnat sin fru (Laura Dern) och tonårssonen (Zen McGrath) för ett nytt mer perfekt liv. Men allt brakar samman på grund av skuldkänslorna och sonens psykiska ohälsa. 


 
Banshees of Inisherin av Martin McDonagh
 
Three Billboards Outside Ebbing Missouri-regissören Martin McDonagh levererar festivalens mörkaste komedi med Colin Farrell och Brendan Gleeson i huvudrollerna. Efter många års vänskap gör den ene slut med den andre vilket får ödesdigra och helt absurda konsekvenser, som skakar om hela Inisherin-ön. 
 


Mariupolis 2 av Mantas Kvedaravicius & Hanna Bilobrova
 
Mantas Kvedaravičius dödades av ryska soldater den 2 april i ukrainska Mariupol när han dokumenterade livet i en krigshärjad stad. Den litauiske regissörens arbete gick inte förlorat tack vare hans partner Hanna Biłobrowa som lyckades få ut materialet ur landet. Resultatet blev ett första filmiska vittnesmål från Ukrainakrigets vardag. 
Ukraina är årets fokusland under Stockholms filmfestival. 


 
Blodsband av Léonor Serraille
 
Den stillsamma filmen zoomar in på svårigheterna med att tämja en okänd värld man flyttar till för sina barn. Berättelsen börjar i slutet av 1980-talet då den unga målmedvetna Rose lämnar Elfenbenskusten för att börja ett nytt liv i Frankrike. En vacker gobeläng av de spänningar och tårar som lever kvar i den postkoloniala verkligheten i flera generationer.Nothing Compares av Kathryn Ferguson

En efterlängtad dokumentär om en av 90-talets stora stjärnor, den irländska ikonen Sinéad O'Connor. Filmen berättar om det svåra med att vara före sin tid, och att inte passa in i gulderan för medhårsstrykande popstjärnor.Bones and All av Luca Guadagnino
 
Bli bokstavligen uppslukad av festivalens kanske mest spännande kärleksfilm även känd som ”kannibalromans”, signerad Call me by your name-regissören Luca Guadagnino. Med Timothée Chalamet och Taylor Russell som ger sig ut på en lång roadtrip genom 80-talets USA.

Stockholms internationella filmfestival 2022 pågår mellan den 9 och 20 november. För mer info och biljetter se här
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2022.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!