Pernilla Olow Gard.

Tio år av eget kaffe

11:56 4 Oct 2017

Det är få som vet att göteborgarnas främsta kafé för gott kaffe, da Matteo, öppnade 2003 på Oscar II:s paradisö och sommargästernas mecca Marstrand. I år fyller deras egna rosteri på Vallgatan i Göteborg tio år – detta firar de med dunder och brak i helgen.

da Matteos resa börjar dock tidigare än 2003. Redan tio år tidigare öppnade grundaren Matts Johansson sitt första kafé. Café Java på Vasagatan, som var dåtidens mest hajpade och välbesökta kafé bland de svarta och svåra Schillerska-eleverna. 1995 öppnade han ytterligare
ett kaffehak i den då nedgågna Victoriapassagen. Där någonstans började da Matteos föregångare husera i områden som sågs som Göteborgs bakgator.
 
– Att se områdets och fastighetens historiska värde och den skönheten som finns i det lite smutsiga gillar vi och jobbar så än idag. Att vara med och utveckla stadsdelar till kreativa och vackra, men fortsatt historiska platser är viktigt, säger Pernilla Olow Gard, marknadsansvarig.  

Rent produktmässigt har de också gjort en resa från 90- och 00-talets italienska espressoblandningar till en högre kvalitet på kaffet. I ett sammanhang där kontakten med den högre kvalitén är påtaglig kom valet att börja rosta eget naturligt. 
– Vi började rosta för att utveckla företaget och ta hel kontroll över kaffet som produkt. 

Genom åren har de gått från ett enskilt kafé till en kedja, som konkurrerar med såväl Condecco som Le Pain Francais. För många andra i branschen som gått samma väg, har dilemmat hur man förblir “real” och behåller den personliga känslan funnits. Da matteo har dock lyckats bättre än många andra. 
– Vi jobbar aktivt med att försöka behålla den personliga känslan, mötet mellan personal och gäst är det viktigaste för oss. Men vi tummar inte på den krävande hantverksprocessen, för börjar vi försöka effektivisera gällande det så finns risken att vi tappar i kvalité och blir för lika de större kedjorna.

På dörrarna till deras fyra kaféer sitter diverse olika utmärkelser och priser uppsatta. Pernilla säger att det som ligger extra varmt om hjärtat är White Guide-priset Årets Café 2015 men också att de blev framröstade som Göteborgs bästa kafé flera år i rad av Mix Megapols lyssnare. Den bakomliggande magin påstår hon vara en kombination av olika saker. Att varje kafé är unikt, deras kvalitativa hantverkskunnande och återigen det personliga mötet med gästerna.

Vad kommer ske under de kommande tio åren? 
– Det återstår att se. Nu öppnar vi vårt femte kafé här i Göteborg, på Drottninggatan 58 närmare bestämt. Ännu en gång går vi in i ett kvarter som behöver ett lyft och vi hoppas kunna vara med och påverka. Kort och gott vill vi fortsätta vara med och påverka branschen inom specialkaffe, både i Sverige och internationellt, men också fortsätta skapa bra ställen för göteborgarna att hänga på. 

Mer info kring jubileumshelgen hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.