Timbuktus debutbok intar Harlem Stage

14:00 4 Mar 2020

För fyra år sedan släppte Jason Diakité sin debutbok En droppe midnatt som även blev en hyllad svensk scenföreställning. Boken har därefter översatts till engelska och nu står det klart att föreställningen A Drop of Midnight sätts upp på Harlem Stage i New York under våren innan den återvänder tillbaka till hemmaplan hösten 2020 i ny tappning på engelska med nyskriven musik. Boken och utställningen är en kartläggning av Jason Diakités identitet, tillhörighet och familjs historia, från förslavade förfäder till uppväxten i Lund och hiphopen som verktyg mot orättvisan. 

– Att få framföra föreställningen i Harlem är sjukt stort för mig. Det är en cirkelslutning som jag endast i mina vildaste drömmar trodde var möjlig. Min pappa föddes i Harlem och min farfar, farmor, gammelfarmor, fastrar och farbröder levde sina liv här. Harlem har varit både min familjs Shangri-La och deras Nifelheim. Hit flydde min farfar och härifrån flydde min far. Migration är så närvarande i min familjs historia att det lika gärna kunde vara programmerat i våra gener. Så att få föra hem denna berättelsen är en kärlekshandling som jag känner mig oerhört tacksam över att få genomföra. Hem är ju även Sverige och jag ser fram emot att få framföra den här nya tolkningen med premiär i Stockholm i november, med dessa nya lager av perspektiv som spinner vidare på föreställningens eviga tema, berättar Jason Diakité.

Inför den amerikanska premiären på den anrika Harlem Theatre har A Drop of Midnight gått igenom en bearbetning med animationer, ny musik och nya monologer, i regi av hyllade regissören Farnaz Arbabi. Den engelska nytappningen av scenföreställningen har Sverigepremiär den 30 november på Cirkus i Stockholm, och fortsätter sedan ambulera runt i vårt avlånga land till Lund, Malmö, Uppsala och Göteborg. 

 

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!