Tillbaka till naturen

Julia Holst 12:41 29 Jan 2015
gab262_0219.jpg
Statens Museum for Kunst.

Efter att ha ägnat orimligt många mörka dagar, veckor och månader åt att lyssna om alla avsnitt av Spanarna i P1, plöja igenom säsong efter säsong av Walking Dead, möblera om min lägenhet fem gånger, laga dödstråkiga ”värmande” soppor, äta julmat tills det vänder sig i magen av bara tanken, ifrågasätta livets mening samt vägra gå utanför dörren om inte livet har stått på spel står jag, och även ni, inför en ljusnande framtid. Bokstavligt talat men även själsligt. Även om allting kan te sig ganska dystert just nu. 
 
Jag anser att den nystart som ett nytt år och successivt mer dagsljus genererar är något vi bör, och absolut ovillkorligt ska carpa skiten ur. Det är nu dags att återta världen utanför våra dåligt isolerade och silverfiskbesudlade lägenheter. 
Nedan har jag tipsat om mina bästa/mysigaste/roligaste/finaste/coolaste ställen för kulturinsupande i utomhusmiljö. Så ta din bästis i handen, dra på er långkalsonger och ge er ut på äventyr. Låt er tillsammans utforska nya vinklar och vrår, fånga en solglimt och bevandra vår omgivning!
 
Rosenborg Slott/Kongens Have
Rosenborg Slott och dess park tillhör en av mina bästa platser i Köpenhamn. Ett närmast orört himmelrike till snudd på ett par japanska turister som har gått vilse, där du under sommarmånaderna ostört kan ligga ner i gräset (inte nerbajsat av gäss som överallt i Malmös parker!) och sippa på en medhavd billig dansk öl från det bekvämt närliggande Netto. Men för nuvarande klimat kan du sävligt strosa runt bland parkens många alléer och möjligen kika in i slottets murriga innanmäte där tiden stått still. Jag är själv inte mycket för det där med slott, kyrkor är mer min grej och ärligt talat gillar jag Rosenborgs slotts utsida mer än insida, men för den som gillar krigshistoria och kronjuveler är slottet väl värt en svängom. 
 
Botaniske Have/Statens Museum for Kunst
Statens Museum for Kunst ligger i anslutning till Botaniske Have (magisk park) och är tvärs över gatan från föregående tips. Muséet innehar ett utmärkt knippe av fasta utställningar och brukar alltid ta in roliga och intressanta konstnärer. Själv är jag väldigt svag för dess arkitektur som är extraordinär och i sig förtjänar ett besök. Det Botaniske Museum samt Geologisk Museum ligger ett stenkast bort för den som gillar växter. Även väldigt instagramvänlig miljö för den som gillar sådant. 

nimis_kullaberg.jpg
 
Nimis
Nimis är ett platsspecifikt konstverk av Lars Vilks vid Håle Stenar i Kullabergs naturreservat. En stor fast installation byggd vid strandkanten och sägs vara en hämndaktion mot havet efter en incident då Vilks nästan drunknade. Jag har med tiden fått svårare att förhålla mig till Vilks och hans konst på grund av många olika orsaker, men anser att Nimis är ett verk som fortfarande håller och står som en symbol för verklig mänsklig ihärdighet men även livets förgänglighet. Verket har hotats av rivning sedan åttiotalet och än mer är det en anledning att besöka denna plats. Om du redan varit där, gå dit igen, det är lika coolt varje gång.

abramovic.jpg
 
Skulpturparken Wanås 
Jag har alltid älskat Wanås, och ser det som en institution som representerar vad konst är för mig. Kul och konstigt men framförallt vackert att se på. I den vildvuxna parken kring Wanås slott gömmer sig en unik samling installationer, skulpturer, ljudverk och jordkonst både från vida erkända och mindre kända konstnärer från hela världen. Det är helt enkelt så himla fint och helande att gå runt där en hel dag. Det är även väldigt barnvänligt så om du har ett gulligt barn i din närhet du tycker om är detta en utmärkt plats för både nytta och nöje.
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.