Trots hård konkurrens vann Thomas Sjögren Årets Kock och nu väntar ett händelserikt år. Nöjesguiden ville veta mer om årets vinnare och lyckades till sist jaga ifatt honom.
Personalen på Swedish Taste ska strax gå ut i regnrusket och delta i ett kommunevenemang genom att sälja fiskgryta på Gustav Adolfs Torg. Men Thomas Sjögren har ändå tid att snacka en stund och berätta om sin vinst.
– Vi firade på Svenska Mässan, där tävlingen hölls, med alla kollegor, vänner och familj. Det var riktigt kul, vi hade fest till sent på natten. Sen firade vi lite mer strukturerat genom att spela boule och käka på Spisa med jobbet. Man vet inte riktigt vad man gett sig in på. Det kommer bli mycket flängande och mycket jobb, det känns spännande. Just nu ska jag göra en receptfolder för en av sponsorerna, Arla. Det blir Västkusttema.
Kommer du starta eget nu?
– Nej, jag är kvar på Swedish Taste, men kanske inte hinner jobba heltid framöver. Det är mycket jobb, sponsorerna vill använda en så mycket som möjligt. I veckan ska jag till exempel hänga med Spendrups på ett evenemang och bjuda på tilltugg till deras drycker.
Thomas Sjögren är uppvuxen i Granö, några mil norr om Umeå. Istället för att gå ut gymnasiet flyttade han till Göteborg inför sista året.
– Jag hade redan flyttat hemifrån för att gå gymnasiet i Umeå, så det var ingen stor grej.
Har du tagit med dig någonting norrifrån i din matlagning?
– Inte mycket i receptväg, men jag har tagit med mig ett tankesätt från älgjakten: att ta vara på hela djuret. Jag har en förkärlek för vissa rätter, typ palt och tunnbröd. Det går inte att få tag på palt i Göteborg, så den får jag göra själv.
Vad är ditt paltrekord?
– Ouff, jag har ätit sex stycken men det var inga monsterpaltar. Det var en ständig tävling när det var palt på lunchen i skolan och resulterade i tunga lektioner efteråt.
Vad lagar du helst hemma?
– Det blir ofta asiatisk mat som är lätt, fräsch och går fort att laga.
Vilka är dina favoritrestauranger i Göteborg?
– Jag gillar Familjen och Avenyfamiljens nya ställen på Tredje Lång, men det finns så mycket nu. Om du vill äta en schysst kebab finns det många guldkorn, speciellt på Hisingen och i Gamlestan. Divan på Wieselgrens-platsen är riktigt bra.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.