The Laugh House kör svensk standup på Bacchi's övervåning

10:40 12 Mar 2020

Under de senaste två åren har The Laugh House ambulerat runt i flera lokaler med standupfacklan i högsta hugg. I mars slår de upp portarna för en tvåspråkig standupklubb i Bacchi's lokaler i Gamla Stan. 

I augusti 2018 startade komikerna Johannes Brenning och Jonathan Rollins standupklubben The Laugh House i källarlokalen till en spansk restaurang på Drottninggatan. Det fanns ännu inga standupklubbar som var helt och hållet engelskspråkiga. Den enda lokalen som då erbjöd engelskspråkig standup var Big Ben, där Jonathan driver English Nights varje torsdagkväll som vanligtvis drar bred publik. I den spanska restaurangen rullade standupkonceptet på bra ända tills ägarna bestämde sig för att dra igång spansk karaoke i lokalen istället. Våren 2019 flyttade de då verksamheten till medeltidsrestaurangen Sjätte Tunnan i Gamla Stan.

Fastän kvällarna på Sjätte Tunnan gick strålande kändes det inte som en perfekt matchning. Jonathan åkte till London och såg standupshowerna ur nya ögon, som både promotor och komiker. Han frågade sig själv varför inte svenska klubbar är av samma kaliber. Tillbaka på svensk mark ringde han omedelbart upp Bacchi's i Gamla Stan. De nappade och han fick tillgång till deras oanvända övervåning tillsammans med kreativ frihet att förändra lokalen till en fullfjädrad internationell standupklubb. Nu är det full fart framåt med att fixa till lokalen på övervåningen parallellt med att den nedre lokalen varje vecka fortfarande fylls av engelsktalande komiker. 

Bacchi's ligger runt knuten från Nöjesguidens kontor, så jag bestämmer mig för att gå dit för att käka middag med Johannes och Jonathan innan kvällens engelska standup drar igång i källarlokalen. Jag tar in en kycklingpasta och de bägge beställer in varsin sallad.

Är det inte off brand för komiker att äta sallad?

Jonathan Rollins: Vi slängde i oss en massa chicken wings förut, det är kanske mer kompatibelt. 

Johannes Brenning: Fan det står inte om det är kyckling i caesarsalladen, jag måste fråga. Inga jävla Vapianofasoner med extra kostnader. Det är helt sjukt att de tar extra för kyckling, i en caesar, det är väl hela grejen?

 

Vad skiljer The Laugh House från andra standupklubbar?

JR: Det finns många klubbar som inte betalar alla komiker, headliners får betalt, men det får verkligen inte alla. Vi vill betala alla våra akter och fortfarande erbjuda publiken ett rimligt pris så att alla kan komma och skratta med oss.

JB: Vårt mål är att vara den klubb som betalar komikerna mest för en show. Det är verkligen viktigt. Jag tror att det är den största skillnaden när en komiker driver en klubb. Vi förstår och bryr oss verkligen om de andra komikerna, och svårigheten att köra standup på heltid. Vi vill driva en klubb där alla akter får lika mycket betalt, kör lika långa set och är lika mycket värda. 

 

Tror du att standup genomgår ett paradigmskifte i och med alla Netflixspecials och streamingtjänster?

JR: Definitivt, men det kan också blir urvattnat. Det är det som är så läskigt. Säg att jag får en Netflixspecial, varför skulle folk vilja se min om alla andra också har en? Då är man bara en i mängden. Men det är klart, standup är en kulturell grej och man kan verkligen se hur det växer nu i Europa och Sverige. 

 

Vissa blir irriterade på standupkomiker när de upprepar skämt, hur ser ni på det?

JR: Standupkomiker är generellt ganska känsliga. Du är på ett sätt alltid naken när du skapar konst. Om du går på en Bon Jovi-konsert står inte folk och säger “Here he goes again” för att han spelar en låt som han spelat förut. Det är samma sak med att skriva skämt, inget är helt freestylat. Det ligger ett gediget arbete bakom och mycket repetering. Jag menar även TikTok-videor är repeterade.

 

Hur långt är ett perfekt set?

JR: Jag är komiker mannen, jag skulle stanna hela kvällen på scenen om jag kunde. Men att bygga ett set är som att bygga Lego, skämten är byggklossar och jag vet längden på varje skämt. Har jag fått ett set på tio minuter får jag bygga ihop setet och själv klocka skämten på förhand. 

 

Vad är era förhoppningar för klubben?

JR: Det finns ingen klubb som är bäst än, varken för komiker eller för publiken. Vårt mål är att bli Sveriges bästa standupklubb för alla inblandade. Vi vill hålla dörrarna öppna mellan både Sverigerummet på övervåningen och det engelska rummet i källarlokalen och fortsätta göra dem bättre. Jag kan inte uttrycka nog hur viktig den bra relationen med Bacchi’s har varit. De har varit fantastiska och ägarna förstår verkligen vår vision. Vi har fria tyglar att att göra vad vi vill, och vad vi vill är att göra den bästa jävla standupklubben i Sverige!

 

Öppningsdatumet för den nya given är den 14 mars, mer info hittar du på www.thelaughhouse.se

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!